Eurobarometer over tekort aan MKB-vakkrachten uitgebracht
Nieuwsbericht | 22-11-2023
Het gaat om de op 14 november 2023 gepubliceerde nieuwe Eurobarometer-enquête over kmo’s en het tekort aan vakkrachten, die werd gehouden in het kader van het Europees Jaar van de vaardigheden. De gehouden enquête geeft inzicht in de gevolgen van een tekort aan vakkrachten voor kmo's, en zal worden meegenomen in de beleidsvorming van de Commissie. De enquête zal onder meer als input dienen voor de uitvoering van het in september 2023 goedgekeurde steunpakket voor kmo's, waarin verschillende acties zijn opgenomen om de situatie met betrekking tot vakkrachten voor kmo's in de EU te verbeteren. Daarnaast dient de enquête als aanvulling op een andere pas gepubliceerde Eurobarometer-studie, waarin onder meer de nadruk werd gelegd op de opleidings- en scholingsactiviteiten van bedrijven.
Enkele conclusies van de Eurobarometer-studie zijn:
Achtergrond De enquête werd gehouden in september en oktober 2023 in de 27 EU-lidstaten en in IJsland, Noorwegen, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Noord-Macedonië, Turkije, de Verenigde Staten, Canada en Japan. Meer dan 19 350 bedrijven (zowel kmo's als grote ondernemingen) werden telefonisch geïnterviewd. Het belangrijkste analyseverslag is gericht op kmo's in de EU (13 253 interviews), die worden vergeleken met interviews met grote ondernemingen (250 of meer werknemers) in de EU (855 interviews), en met interviews met kmo's in geselecteerde niet-EU-landen (3 925 interviews).
Na de publicatie van vandaag, wordt de enquête gepresenteerd tijdens de jaarlijkse SME Assembly medio november in Spanje , het vlaggenschipevenement van de EU voor kmo's.
De behoefte aan aanvullende beleidsondersteuning op het gebied van vaardigheden werd ook erkend in het steunpakket voor kmo's van de EU van september 2023 (zie ook dit ECER-bericht), dat problemen die veel kmo's in de EU tijdens opeenvolgende politieke en economische crises ondervinden aanpakt. Dat pakket bevat een reeks maatregelen om administratieve lasten te verlichten, de toegang tot financiering te verbeteren, en de levenscyclus te ondersteunen, evenals acties ter ondersteuning van vaardigheden, waaronder het faciliteren van de wederzijdse erkenning van kwalificaties van onderdanen van derde landen. Ook is in het pakket bepaald dat de Commissie een voorstel zal indienen om een EU-talentenpool op te zetten, en een initiatief zal voorstellen voor een betere erkenning van kwalificaties en vaardigheden van onderdanen van derde landen om de tekorten aan vakkrachten op de arbeidsmarkt van de EU te helpen verkleinen (zie ook dit ECER-bericht). Bovendien zal de Commissie door middel van bewustmakings-, mentor- en coachingscampagnes samenwerken met groepen waarvan het ondernemerspotentieel nog steeds sterk onderbenut wordt, zoals vrouwen, jongeren en personen met een handicap. Meer informatie: Persbericht Europese Commissie ECER-dossier : Ondernemingen ECER-dossier : Interne markt ECER-dossier : Belastingen ECER-dossier : Erkenning van beroepskwalificaties