Europese Commissie consulteert over ontwerp-uitvoeringsverordening en gewijzigde gedragscode inzake staatssteunbesluiten in milieuzaken

Contentverzamelaar

Europese Commissie consulteert over ontwerp-uitvoeringsverordening en gewijzigde gedragscode inzake staatssteunbesluiten in milieuzaken

In de ontwerp-uitvoeringsverordening en de gewijzigde gedragscode wordt een nieuw mechanisme beschreven waarmee het publiek kan vragen dat de Europese Commissie bepaalde staatssteunbesluiten herziet om na te gaan of deze in strijd zijn met de EU-milieuwetgeving. In de gewijzigde BPC zet de Commissie de regelingen voor de interne herzieningsprocedure uiteen, zoals wie om herziening kan verzoeken, welke besluiten aan herziening kunnen worden onderworpen en de toepasselijke termijnen.

De Europese Commissie startte de raadpleging op 11 februari 2025. Belanghebbenden worden uitgenodigd hun opmerkingen te maken over de ontwerp-wijzigingen van de uitvoeringsverordening inzake staatssteun (EG) nr. 794/2004 (de “ontwerp-uitvoeringsverordening”) en van de code inzake beste praktijken op het gebied van staatssteun (de “gewijzigde gedragscode”; BPC (Best Practices Code) met betrekking tot nieuwe regels inzake toegang tot de rechter naar aanleiding van de bevindingen van het nalevingscomité van het Verdrag van Aarhus in zaak ACCC/C/2015/128.

De Europese Commissie grijpt de herziening ook aan om andere procedureregels bij te werken in overeenstemming met de vaste praktijk van de Europese Commissie en de jurisprudentie van het EU-Hof.

Geïnteresseerde belanghebbenden kunnen tot 21 maart 2025 op de raadpleging reageren. De voorstellen die ter raadpleging voorliggen en alle details over de raadpleging zijn hier beschikbaar.

Naast de raadpleging zullen de ontwerpwijzigingen worden besproken tijdens een bijeenkomst tussen de Commissie en de lidstaten. De vaststelling van de gewijzigde uitvoeringsverordening en de BPC is gepland voor het tweede kwartaal van 2025. Deze goedkeuring zal vergezeld gaan van een werkdocument van de diensten van de Commissie waarin de reikwijdte, de inhoud en de waarschijnlijke gevolgen van de nieuwe procedure worden beoordeeld.

Achtergrond
Deze raadpleging volgt op de bevindingen van het Comité voor de naleving van het Verdrag van Aarhus van 2021, waarin wordt geconcludeerd dat de EU het Verdrag van Aarhus schendt omdat het publiek staatssteunbesluiten die op grond van artikel 108, lid 2, EU-Werkingsverdrag zijn genomen, niet kan aanvechten indien deze besluiten naar verluidt een inbreuk vormen op het milieurecht van de EU.

Op 17 mei 2023 (COM(2023) 307) heeft de Commissie een mededeling aangenomen waarin opties worden aangegeven voor de follow-up van de bevindingen van het Comité voor de naleving van het Verdrag van Aarhus met het oog op de invoering van een nieuwe procedure. Op 30 mei 2024 heeft de Commissie een uitnodiging tot het indienen van bewijsmateriaal gepubliceerd, gevolgd door een gerichte raadpleging van 1 juli 2024 tot 6 september 2024.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Klimaat en Milieu – Milieubeheer- Toegang tot rechter
ECER-dossier: Staatssteun
ECER-bericht: Inbreukenpakket-februari: Nederland aangesproken op Verdrag van Aarhus en toegang tot de rechter in milieuzaken (14 februari 2024)