Europese Commissie doet voorstel om huidige liquiditeitsregels te handhaven ter versterking van de financiële markten in de EU

Contentverzamelaar

Europese Commissie doet voorstel om huidige liquiditeitsregels te handhaven ter versterking van de financiële markten in de EU

Het voorstel moet zorgen voor een gelijk speelveld tussen Europese en internationale banken en de liquiditeit van de financiële markten in de EU ondersteunen. Als het voorstel wordt aangenomen, zal het bijdragen aan het concurrentievermogen van het financiële stelsel van de EU, wat uiteindelijk zowel burgers als bedrijven ten goede zal komen.

De Europese Commissie heeft op 31 maart 2025 voorgesteld om de huidige regels voor liquiditeitsvereisten voor bepaalde financiële transacties binnen het prudentiële kader voor banken in de EU (bestaande uit een Capital Requirements richtlijn (CRD) en het CRR (zie hierna)) te handhaven. Tegelijkertijd bracht de Commissie een vragen en antwoorden overzicht over het voorstel uit.

Het voorstel van de Commissie moet nu worden beoordeeld door het Europees Parlement en de Raad. Omdat de huidige overgangsregeling binnenkort afloopt, roept de Commissie de medewetgevers op om dit voorstel snel te behandelen.   

Achtergrond
Op grond van de EU-Verordening kapitaalvereisten (CRR) gelden voor sommige kortlopende effectenfinancieringstransacties (SFT's) momenteel lagere liquiditeitsvereisten dan die welke zijn vastgelegd in de internationale Basel III-normen. Deze overgangsregeling loopt af op 28 juni 2025, waarna de strengere eisen van de Baselse normen van toepassing worden.

Het voorstel van de Commissie richt zich op kortetermijntransacties waarbij activa tijdelijk worden geruild tegen contanten. Deze transacties zijn essentieel voor banken om liquiditeit te verschaffen aan de markten, met name voor staatsobligaties.  

De voorgestelde wijzigingen in de zogenaamde Net Stable Funding Ratio (NSFR) zullen:  
- de liquiditeit van de EU-markten ondersteunen, met inbegrip van staatsobligaties en NextGeneration-obligaties;
- voorkomen dat de uitgiftekosten voor EU-lidstaten en de Europese Unie stijgen bij de uitgifte van obligaties; en
- ervoor zorgen dat EU-banken op gelijke voet kunnen concurreren met banken uit andere landen.

Dit is in overeenstemming met de doelstellingen die zijn geformuleerd in de recente Mededeling over de Unie van sparen en beleggen (COM(2025) 124, zie ook dit ECER-bericht).  

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Kapitaal (vrij verkeer)
ECER-dossier: Economisch en monetair beleid