Europese Commissie en OESO publiceren verslag over de gezondheidstoestand en gezondheidssystemen in de EU

Contentverzamelaar

Europese Commissie en OESO publiceren verslag over de gezondheidstoestand en gezondheidssystemen in de EU

In de 2024 editie van het verslag gaat aandacht uit naar het veranderende gezondheidslandschap in Europa, de geboekte vooruitgang bij de reactie op de COVID-pandemie, de aanpak van belangrijke gezondheidsproblemen en de opbouw van de veerkracht van de Europese gezondheidsunie. Het bevat acties die nog gedaan moeten worden om de huidige druk in de zorg aan te pakken met innovatie, investeringen en steun voor de beroepsbevolking en benadrukt het belang van eigen dagelijkse keuzes van EU-burgers om zichzelf langer gezond te houden.

Op 18 november 2024 hebben de Europese Commissie en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) het verslag “Health at a Glance: Europe 2024” gepubliceerd (zie voor meer informatie ook deze webpagina van de Europese Commissie). Deze editie 2024 benadrukt het belang van levenslange gezondheidsbevordering en ziektepreventie om gezond ouder worden te stimuleren, evenals de dringende noodzaak om de tekorten aan gezondheidswerkers in heel Europa aan te pakken.

Health at a Glance is een tweejaarlijks verslag met een momentopname en analyse van de gezondheidstoestand en de gezondheidssystemen in de EU. De gepresenteerde gegevens dienen ter onderbouwing van empirisch onderbouwde beleidsvorming en geven voorbeelden van positieve beleidsoplossingen op nationaal en EU-niveau.

Het verslag 2024
Hoewel de levensverwachting bij geboorte in Europa na de pandemie weer is gestegen tot een gemiddelde van 81,5 jaar, bestaat er volgens het verslag nog steeds een kloof van 8 jaar tussen de landen met de hoogste en de laagste levensverwachting. Het verslag bevat ook een overzicht van de seksegerelateerde verschillen in gezonde levensjaren in de EU, waaruit blijkt dat vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen, maar gemiddeld 5 jaar langer in slechte gezondheid verkeren dan mannen.

Het verslag stelt dat er dringend actie moet worden ondernomen om de tekorten aan gezondheidswerkers aan te pakken. Die tekorten worden geschat op 1,2 miljoen artsen, verpleegkundigen en verloskundigen in 2022. Aangezien meer dan een derde van de artsen en een kwart van de verpleegkundigen in Europa ouder is dan 55 en naar verwachting de komende jaren met pensioen zal gaan, is actie nodig om te zorgen dat Europa's gezondheidswerkers ondersteund worden. De actie is nodig op verschillende niveaus, waaronder meer investeringen, betere arbeidsomstandigheden en meer opleidingsmogelijkheden.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Volksgezondheid