Europese Commissie keurt Twentse wijn als nieuwe geografische aanduidingen uit Nederland goed
Nieuwsbericht | 12-07-2024
Twentse wijn wordt geproduceerd in het oosten van Nederland, in de regio Twente. Alle aspecten van het territoir, het klimaat, de ligging, de bodem en het beheer van de wijngaard, evenals het wijnbereidingsproces, dragen volgens de beoordeling van de Commissie bij aan de kwaliteit van de wijn. De menselijke inbreng - zoals de selectie van variƫteiten, de gebruikte teeltmethode (maximaal gebruik van zonlicht, uitdunnen van trossen), oogstbeheer (controle van suikergehalte, zuurgraad en aroma's) en vinificatiepraktijken (koude gisting, rijping in houten vaten) - is een ander aspect dat volgens de Commissie, samen met de bodem en het klimaat, de specifieke kwaliteit van Twentse wijn mogelijk maakt.
De nieuwe benaming van Twentse wijn wordt toegevoegd aan de lijst van 3.610 reeds beschermde landbouwproducten. De lijst met alle beschermde geografische aanduidingen is te vinden in de zogenoemde eAmbrosia database. Meer informatie is online beschikbaar bij Kwaliteitsregelingen en op het GIView portaal.
Meer informatie: Nieuwsbericht Europese Commissie ECER-dossier : Intellectuele eigendom ECER-dossier : Handelspolitiek ECER-bericht : Verordening over de bescherming van geografische aanduidingen voor ambachtelijke en industriƫle producten in het EU-publicatieblad verschenen (27 oktober 2023) ECER-bericht : Wijn uit Achterhoek voortaan beschermd door EU (21 juli 2020)