Europese Commissie lanceert een nieuw aanbestedingsplatform

Contentverzamelaar

Europese Commissie lanceert een nieuw aanbestedingsplatform

Met het nieuwe communautaire platform over overheidsopdrachten wil de Commissie overheidsinkopers in de Europese Unie met elkaar in contact brengen.

Het Public Buyers Community Platform (PBCP), een innovatief platform dat samenwerking en kennisuitwisseling tussen overheidsinkopers in heel Europa moet vergemakkelijken, werd op 19 april 2023 door de Europese Commissie gelanceerd. Het Public Buyers Community Platform is een unieke digitale ruimte waar belanghebbenden bij overheidsopdrachten, waaronder overheden, het bedrijfsleven, het MKB en de academische wereld, kunnen samenkomen om best practices uit te wisselen, ervaringen te delen en uitdagingen te bespreken. Om lid te worden van het platform kan de website van het PBCP worden bezocht.

Het platform wil samenwerking aanmoedigen en een gemeenschap opbouwen van overheidsinkopers die zich inzetten om de efficiƫntie en effectiviteit van overheidsopdrachten te verbeteren. Efficiƫnte, moderne en goed beheerde overheidsopdrachten kunnen bijdragen tot een meer innovatieve, duurzame en sociaal inclusieve EU-economie. Ze stimuleren de werkgelegenheid, groei en investeringen en verbeteren de kwaliteit van overheidsdiensten.

De lancering van het communautair platform voor inkopers in de publieke sector is een belangrijke stap in de richting van de doelstellingen van de Europese Commissie om transparantie, eerlijkheid en concurrentie bij overheidsopdrachten te bevorderen. Het volgt op de eerdere lancering van de Public Procurement Data Space (zie ook dit ECER-bericht), waarin gegevens over de voorbereiding van aanbestedingen, aanbestedingen en het resultaat van aanbestedingen worden gebundeld.

Het PBCP zal naar verwachting positieve veranderingen teweegbrengen in de manier waarop overheidsopdrachten in heel Europa worden uitgevoerd. Het is toegankelijk voor alle professionals op het gebied van overheidsopdrachten in heel Europa. Bezoek de website van het platform om lid te worden en te profiteren van de kennis en ervaring van de Gemeenschap.

Meer informatie:

Nieuwsbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Aanbestedingen
Website PIANOo