Europese Commissie presenteert competentiekader en aanbeveling ter versterking van de Europese Onderzoeksruimte

Contentverzamelaar

Europese Commissie presenteert competentiekader en aanbeveling ter versterking van de Europese Onderzoeksruimte

Met de medio juli 2023 door de Europese Commissie gepresenteerde maatregelen wordt beoogd om de Europese Onderzoeksruimte te versterken, veerkrachtiger, aantrekkelijker en concurrerender te maken.

Het gaat onder meer om een op 13 juli 2023 gepresenteerd:

Door ondersteuning van onderzoekstalenten wil de Commissie het hele onderzoeks- en innovatiesysteem in Europa versterken. Loopbanen in onderzoek moeten aantrekkelijker en doeltreffender worden. Zo kan de basis worden gelegd voor baanbrekend onderzoek en de ontwikkeling van geavanceerde technologieën. Dit waarborgt het concurrentievermogen van Europa in belangrijke sectoren als gezondheidszorg, defensie, digitale technologieën en groene technologieën.

De initiatieven moeten 2 miljoen onderzoekers in heel Europa helpen door ondersteuning van stabiele en goedbetaalde arbeidsmogelijkheden. Met name onderzoekers aan het begin van hun loopbaan en andere Europese onderzoekstalenten worden aangemoedigd om in Europa te blijven. Problemen in verband met loopbaanonzekerheid worden aangepakt. Tegelijkertijd moet Europa een aantrekkelijke bestemming voor internationaal talent worden, waardoor Europa wereldwijd aantrekkelijker wordt.

De maatregelen op het gebied van verbetering van de Europese Onderzoeksruimte (EOR, zie voor meer informatie ook de website van de Europese Commissie) moeten ook gaan bijdragen tot een prioritaire actie van de Commissie uit de EOR-beleidsagenda 2022-2024, namelijk het bevorderen van aantrekkelijke en duurzame onderzoeksloopbanen.

Lidstaten zullen nu het voorstel van de Commissie voor de aanbeveling van de Raad, met inbegrip van het nieuwe handvest voor onderzoekers, bespreken met het oog op de definitieve goedkeuring door de Raad.

De Commissie zal toezicht gaan houden op de uitvoering van de bepalingen van de aanbeveling van de Raad zodra deze is goedgekeurd, en zal het gebruik en het gebruik van ResearchComp ondersteunen. De Commissie werkt al aan de verbetering en ontwikkeling van andere initiatieven ter ondersteuning van onderzoeksloopbanen, waaronder bijvoorbeeld Euraxess, een EOR-talentenplatform, RESAVER en een waarnemingspost voor onderzoeks- en innovatieloopbanen. Hiermee kunnen ook de effecten van de uitvoering van de voorgestelde aanbeveling worden gemonitord. Daarnaast ontwikkelt de Commissie een proefproject, dat naar verwachting in 2024 zal worden uitgevoerd, waarin beginselen worden getest voor een investeringsstrategie ter ondersteuning van organisaties in de gehele EOR bij de toepassing van het Europees kader voor onderzoeksloopbanen en het handvest.

Achtergrond
De mededeling van de Commissie van 2020 over een nieuwe EOR voor onderzoek en innovatie (COM(2020) 628) benadrukte al het belang van adequate randvoorwaarden voor de ondersteuning van onderzoeksloopbanen in Europa. De mededeling verwees al naar een aantal mogelijke maatregelen, waaronder de ontwikkeling van een Europees competentiekader voor onderzoekers, hetgeen ook een actie van de nieuwe vaardighedenagenda is.

In de conclusies van de Raad van mei 2021 over verdieping van de EOR werd de Commissie verzocht een voorstel in te dienen voor één enkel kader waarmee problemen met betrekking tot onderzoeksloopbanen in alle sectoren worden aangepakt. Doorontwikkeling van het handvest en de code voor onderzoekers werd daarbij als optie genoemd. Het pakket maatregelen van 13 juli is het resultaat van jarenlang overleg met de lidstaten en belanghebbenden (sinds 2022 in het EOR-forum) en is ook gebaseerd op studies die in opdracht van de Commissie of derden zijn uitgevoerd.

Een Europees kader voor onderzoeksloopbanen
In de aanbeveling komen de volgende aspecten aan bod:

  • een definitie van “onderzoeker” en van de onderzoeksberoepen, en erkenning van de waarde ervan;
  • betere aanwervings- en arbeidsvoorwaarden, onder meer door maatregelen om meer gebruik te maken van vaste contracten;
  • kwalificatie van onderzoekers voor intersectorale en interdisciplinaire loopbanen en voor ondernemerschap en innovatie;
  • eerlijke loopbaanontwikkeling en -voortgang;
  • maatregelen voor een evenwichtige circulatie van talenten;
  • versterkte acties ter ondersteuning van onderzoeksloopbanen;
  • doeltreffende monitoring van onderzoeksloopbanen via een speciale waarnemingspost.

Een nieuw handvest voor onderzoekers

De aanbeveling stelt voor een nieuw handvest voor onderzoekers in te voeren, dat gericht is tot onderzoekers, werkgevers, financiers en beleidsmakers. Dit betreft een doorontwikkeling van het vorige Europese Handvest voor Onderzoekers en de vorige Gedragscode voor de Rekrutering van Onderzoekers uit 2005.

Dat Europese Handvest was een verzameling algemene beginselen en vereisten waarin de functies, verantwoordelijkheden en rechten van onderzoekers en van werkgevers en/of financiers van onderzoekers werden gespecificeerd. De Gedragscode bestond uit een reeks algemene beginselen en vereisten die werkgevers en/of financiers bij de aanstelling of aanwerving van onderzoekers moeten volgen. Ruim 1 400 organisaties uit heel Europa hebben die beginselen onderschreven.

Het nieuwe handvest bouwt hierop voort, bevat geactualiseerde beginselen en heeft een gestroomlijnde structuur. Het is gericht tot onderzoekers en hun werkgevers en financiers in de publieke en private sector, en vormt een belangrijk instrument van EU-beleid om onderzoeksloopbanen aantrekkelijker te maken. Het nieuwe handvest is ook makkelijker uitvoerbaar, wat helpt goede arbeidsomstandigheden voor onderzoekers in alle loopbaanfasen te bevorderen.

ResearchComp
ResearchComp is het eerste EU-competentiekader voor onderzoekers en een belangrijk initiatief in het kader van het Europees Jaar van de Vaardigheden. In overeenstemming met de mededeling over het nieuwe EOR en de Europese vaardighedenagenda, zal ResearchComp onderzoekers voorzien bij vaardigheden die nodig zijn voor loopbanen in alle sectoren van de samenleving, waaronder de academische wereld, het bedrijfsleven, de overheid, of de oprichting van eigen start-ups. Via een nieuwe website wordt de ontwikkeling van doctoraats- en gerichte opleidingsmogelijkheden ondersteund, onder meer via microcredentials. Ook krijgen onderzoekers zo een duidelijk overzicht van hun vaardigheden en bijscholingsmogelijkheden.

ResearchComp is het eerste nieuwe instrument dat de Commissie heeft ontwikkeld om onderzoeksloopbanen verder te versterken. Nieuwe instrumenten zijn in voorbereiding. Bijvoorbeeld het EOR-talenten platform als onlineloket waarop onderzoekers op één plek toegang tot een aantal diensten kunnen krijgen, een waarnemingspost voor onderzoeks- en innovatieloopbanen om loopbanen te monitoren met actuele gegevens en bewijsmateriaal, en een investeringsstrategie ter ondersteuning van organisatorische veranderingen, waarbij spelers op de arbeidsmarkt op het gebied van onderzoek en innovatie worden opgeroepen de krachten te bundelen voor aantrekkelijkere onderzoeksloopbanen.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier : onderzoek en technologie
ECER-bericht: Raad neemt een Pact voor Onderzoek en Innovatie aan en geeft met conclusies richting aan de Europese Onderzoeksruimte (29 november 2021)