Europese Commissie presenteert strategie voor bestrijding van mensenhandel
Nieuwsbericht | 28-04-2021
Achtergrond
Ondanks de vooruitgang in afgelopen jaren, blijft mensenhandel een ernstige bedreiging in de Europese Unie. In oktober 2020 werden in het derde verslag van de Commissie de vorderingen op het gebied van de bestrijding van mensenhandel gepubliceerd. Het verslag geeft een feitelijk overzicht van de geboekte vooruitgang en geeft aan wat de patronen, uitdagingen en belangrijke kwesties zijn bij de aanpak van mensenhandel in de EU.
Mensenhandel is vaak het werk van criminele organisaties. Daarom is de strategie voor de bestrijding van mensenhandel nauw verbonden met de tegelijkertijd door de Commissie gepresenteerde EU-strategie voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit (zie ECER-bericht). De bescherming van de samenleving tegen georganiseerde misdaad, onder meer door het bestrijden van mensenhandel, is een prioriteit van de EU-strategie voor de veiligheidsunie .
Ook in het nieuwe migratie- en asielpact wordt het belang van de vroegtijdige identificatie van potentiële slachtoffers van mensenhandel uit derde landen benadrukt.
In 2017 en 2018 werden er in de EU meer dan 14.000 slachtoffers van mensenhandel geregistreerd. Naar schatting maken mensenhandelaren wereldwijd €29,4 miljard winst in één jaar. De verwachting is dat de vraag naar uitbuiting zal aanhouden, nu mensenhandelaren steeds meer online actief zijn en de coronapandemie gunstige voorwaarden kan scheppen voor een toename van uitbuiting. Daarom bevat de voorgestelde strategie maatregelen die de EU en de lidstaten in staat stellen hun respons op mensenhandel verder te versterken. De Mededeling over bestrijding van mensenhandel
De Mededeling over de EU-strategie voor de bestrijding van mensenhandel 2021-2025 (COM (2021) 171 van 14 april 2021) bouwt voort op het brede juridische en beleidskader van de EU voor de bestrijding van mensenhandel, dat gebaseerd is op de richtlijn ter bestrijding van mensenhandel (richtlijn 2011/36 ) . De Commissie geeft aan de lidstaten te blijven ondersteunen bij de uitvoering van deze richtlijn en zij zal zo nodig herzieningen voorstellen om ervoor te zorgen dat de richtlijn geschikt blijft voor het beoogde doel. Bij de uitvoering van de strategie blijft de EU-coördinator voor de bestrijding van mensenhandel een sleutelrol spelen.
De strategie focust op de volgende punten:
Meer informatie Persbericht Europese Commissie ECER-dossier : Strafrechtelijke samenwerking – Mensenhandel