Europese Commissie publiceert Convergentierapport 2024

Contentverzamelaar

Europese Commissie publiceert Convergentierapport 2024

Het rapport geeft de beoordeling weer van de Europese Commissie van de vooruitgang die niet-eurolanden hebben geboekt op weg naar de invoering van de euro. Het gaat om de landen Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden.

Op 26 juni 2024 publiceerde de Europese Commissie het Convergentieverslag 2024 en een Q&A over dat rapport. In dat verslag geeft de Commissie een beoordeling van de vooruitgang van de niet-eurolanden op weg naar invoering van de euro.

Het verslag heeft betrekking op de zes lidstaten buiten het eurogebied die zich er wettelijk toe hebben verbonden de euro in te zullen voeren: Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden.

De toetreding tot de eurozone is een open en op regels gebaseerd proces. Het is gebaseerd op de convergentiecriteria, ook wel de "criteria van Maastricht" genoemd, die zijn vastgelegd in artikel 140, lid 1, van het EU-Werkingsverdrag. De convergentiecriteria omvatten prijsstabiliteit, gezonde overheidsfinanciën, wisselkoersstabiliteit en convergentie van de langetermijnrente.

De conclusie van het verslag luidt dat de in het verslag behandelde lidstaten gemengde resultaten laten zien wat betreft nominale convergentie. Geen van deze lidstaten voldoet momenteel aan alle criteria voor toetreding tot de eurozone. Bulgarije is het enige land dat op één na aan alle criteria voldoet en waar de nationale wetgeving als verenigbaar met de regels van de Economische en Monetaire Unie kan worden beschouwd. Meer achtergrondinformatie is verkrijgbaar op de website van de Commissie over het euro-gebied en over de Economische en Monetaire Unie.

Het verslag concludeert dat:
- Zweden voldoet aan het criterium inzake prijsstabiliteit;
- Bulgarije en Zweden voldoen aan het criterium inzake de overheidsfinanciën en Tsjechië zal naar verwachting aan dit criterium voldoen op basis van het verslag van de Commissie van 19 juni overeenkomstig artikel 126, lid 3;
- Bulgarije, Tsjechië en Zweden voldoen aan het criterium inzake de langetermijnrente;
- Bulgarije voldoet aan het wisselkoerscriterium. Geen van de andere lidstaten is lid van het wisselkoersmechanisme (WKM II): voor toetreding tot de eurozone is een deelname aan het mechanisme van ten minste twee jaar zonder grote wisselkoersspanningen vereist.

De beoordeling van de Commissie wordt aangevuld door het eigen convergentieverslag van de Europese Centrale Bank (ECB), dat ook op 26 juni werd gepubliceerd.

Achtergrond
Het convergentieverslag van de Europese Commissie is de basis voor het voorstel van de Commissie voor een besluit van de Raad van de EU over de aanneming van de euro door een lidstaat.

Het convergentieverslag van de Europese Commissie staat los van het convergentieverslag van de ECB, maar wordt gelijktijdig met dit verslag gepubliceerd.

Convergentieverslagen worden elke twee jaar uitgebracht, of wanneer er een specifiek verzoek is van een lidstaat om te beoordelen of deze klaar is om toe te treden tot de eurozone, bijvoorbeeld Letland in 2013. Zie hier voor meer informatie over eerdere convergentierapporten.

Alle lidstaten, met uitzondering van Denemarken, zijn wettelijk verplicht om toe te treden tot de eurozone. Denemarken, dat in het Verdrag van Maastricht een opt-outregeling heeft bedongen, valt dus buiten het bestek van het verslag.

In mei 2024 werd een Flash Eurobarometer 548 over de invoering van de euro uitgevoerd in de betreffende zes lidstaten.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Economisch en Monetair beleid