Europese Commissie publiceert eurobarometers over rampenrisicobewustzijn en -paraatheid en Schengen

Contentverzamelaar

Europese Commissie publiceert eurobarometers over rampenrisicobewustzijn en -paraatheid en Schengen

Uit de barometer over rampenrisicobewustzijn en -paraatheid blijkt dat de meerderheid van de EU-burgers meer informatie nodig heeft om zich voor te bereiden op rampen en noodsituaties. EU-burgers voelen zich het meest blootgesteld aan risico's die verband houden met de gevolgen van de klimaatverandering. Uit de barometers over Schengen volgt dat EU-burgers het versterken van de samenwerking binnen het Schengengebied beschouwen als de belangrijkste prioriteit voor de EU om het gebied tot 2030 te versterken.

Het gaat om de speciale barometer over rampenbewustzijn en -paraatheid van de EU-bevolking en de barometers over Schengen (zie deze pagina van de Europese Commissie voor meer informatie). 

Speciale barometer over rampenbewustzijn en paraatheid

Op30 september 2024 publiceerde de Europese Commissie de resultaten van een opiniepeiling waaruit blijkt dat de meerderheid van de EU-burgers meer informatie nodig heeft om zich voor te bereiden op rampen en noodsituaties. Verder blijkt uit de antwoorden dat burgers zich het meest blootgesteld voelen aan risico's die verband houden met de gevolgen van klimaatverandering, maar ook aan veiligheids- en sociale risico's.

De recente speciale Eurobarometer-enquête vroeg mensen in de 27 lidstaten naar hun waargenomen blootstelling aan rampenrisico's, hun kennisniveau en de bronnen die ze gebruiken om meer te weten te komen over rampenrisico's. In de enquête werd ook gevraagd hoe goed mensen voorbereid zijn op rampen en hoeveel vertrouwen ze hebben in hulpdiensten en autoriteiten.

Mensen in 17 lidstaten voelen zich het meest blootgesteld aan extreme weersomstandigheden, zoals stormen, droogte en hittegolven. Respondenten voelen zich het meest blootgesteld aan bosbranden in Portugal en Cyprus, en aan overstromingen in Bulgarije. De antwoorden waren opmerkelijk anders in Zweden, Denemarken en Tsjechië, waar bedreigingen van de cyberveiligheid bovenaan de lijst staan. In Duitsland staan politieke of geopolitieke spanningen, in Estland verstoringen van de kritieke infrastructuur en in Finland noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid bovenaan de lijst van waargenomen persoonlijke blootstelling.

Op EU-niveau zei bijna twee derde van de respondenten dat ze meer informatie nodig hebben om zich voor te bereiden op rampen en noodsituaties. Bovendien zei meer dan een derde van de burgers moeite te hebben met het vinden van relevante informatie van overheidsinstanties en hulpdiensten. Uit de enquête blijkt ook dat bijna vier op de tien mensen geen tijd of financiële middelen hebben om zich voor te bereiden op rampen of noodsituaties.

De EU-burgers bevestigden ook dat ze vertrouwen hebben in de hulpdiensten om rampsituaties aan te pakken en informatie en waarschuwingen te verstrekken. Tegelijkertijd zeggen ze dat een betere voorbereiding hun individuele weerbaarheid zal vergroten.

Wat de rol van gemeenschappen betreft, blijkt uit de enquête dat mensen grotendeels vertrouwen op familieleden en vrienden om een ramp het hoofd te bieden, zelfs meer dan op hulpdiensten, ngo's en lokale autoriteiten of overheidsinstanties. Bijna twee derde van de EU-burgers verklaart dat ze nog nooit vrijwilligerswerk hebben gedaan ter ondersteuning van noodhulporganisaties of gemeenschapsinitiatieven om de veerkracht bij rampen te vergroten, terwijl slechts 7 procent van hen momenteel hetzelfde soort werk doet.

Barometer over Schengen

Op 8 oktober 2024 heeft de Europese Commissie twee nieuwe Eurobarometer-enquêtes gepubliceerd waaruit blijkt dat de waardering van burgers en bedrijven voor het Schengengebied is toegenomen ten opzichte van de vorige enquête in 2018. Burgers beschouwen het versterken van de samenwerking binnen het Schengengebied (63 procent) als de belangrijkste prioriteit voor de EU om het gebied tot 2030 te versterken. Uit de Eurobarometer-enquête over de houding van bedrijven ten opzichte van het Schengengebied blijkt dat 68 procent van de bedrijven in de EU op de hoogte is van het Schengengebied. 83 procent van de bedrijven is het ermee eens dat Schengen goed is voor het bedrijfsleven en 81 procent ziet het als een van de belangrijkste successen van de EU. Gevraagd naar de voordelen van deelname aan het Schengengebied, zegt een derde van de bedrijven dat de kosten dalen door de afwezigheid van controles aan de binnengrenzen.

Meer informatie: