Europese Commissie publiceert evaluatie van het TSI-instrument

Contentverzamelaar

Europese Commissie publiceert evaluatie van het TSI-instrument

De afgelopen vijf jaar heeft de Europese Commissie via het Technical Support Instrument (TSI) technische ondersteuning geboden voor baanbrekende hervormingen, versterking van bestuurlijke capaciteit en uitwisseling van goede praktijken in alle lidstaten.

Op 8 juli 2024 heeft de Europese Commissie een document gepubliceerd dat laat zien hoe het instrument voor technische ondersteuning (TSI) de EU-lidstaten afgelopen jaren heeft geholpen hun hervormingen uit te voeren en de gemeenschappelijke prioriteiten van de EU in de praktijk te brengen. De publicatie benadrukt de vraaggestuurde aard van het TSI-instrument en de meerlandendimensie, evenals de flexibiliteit en lage administratieve lasten. Dit zijn belangrijke factoren voor het succes en de acceptatie ervan door de lidstaten.

De TSI is een vraaggestuurd EU-instrument dat autoriteiten van lidstaten hoogwaardige expertise op maat biedt. De steun wordt verleend in de vorm van beleids- en technisch advies, studies ter beoordeling van de hervormingsbehoeften, opleiding en missies van nationale deskundigen.

Het TSI-instrument, dat aan het begin van het huidige mandaat van de Commissie is opgezet en voortbouwt op het programma ter ondersteuning van structurele hervormingen (SRSP), wordt beheerd door DG REFORM. Het TSI instrument helpt lidstaten om hun eigen hervormingen door te voeren, hun bestuurlijke capaciteit te versterken en goede praktijken uit te wisselen. In de afgelopen vijf jaar hebben de TSI en haar voorganger ruim 1 800 baanbrekende hervormingen in alle 27 EU-lidstaten ondersteund die verband hielden met belangrijk EU-beleid. Meerlandenprojecten van TSI hebben de samenwerking tussen de lidstaten bevorderd, hen geholpen gemeenschappelijke oplossingen te vinden voor gemeenschappelijke uitdagingen en hebben daardoor de convergentie en de toegevoegde waarde voor de EU bevorderd.

Overheidsdiensten op centraal, regionaal en lokaal niveau en ambtenaren hebben volgens het document ook geprofiteerd van de Public Administration Cooperation Exchange (PACE). PACE maakt de mobiliteit van Europese ambtenaren in de hele EU mogelijk om kennis en goede praktijken uit te wisselen. 23 lidstaten hebben deelgenomen aan meer dan 70 uitwisselingen, waarbij ongeveer 300 ambtenaren betrokken waren.

In 2023 werd de mededeling over de versterking van de Europese bestuurlijke ruimte (ComPAct) (COM(2023) 667; zie ook dit ECER-bericht) goedgekeurd. Deze behelst een reeks van 25 concrete acties van de Commissie om de modernisering van de nationale overheden te ondersteunen en hun transnationale samenwerking te versterken. De reeks acties zal de uitvoering van belangrijk EU-beleid versterken en tegelijkertijd zorgen voor een efficiƫnter openbaar bestuur. De acties zijn onderverdeeld in drie pijlers: vaardigheden, digitaal en groen. 21 van deze concrete acties worden al uitgevoerd.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Begroting
ECER-bericht: Commissie richt een expertgroep inzake openbaar bestuur en governance op voor ondersteuning bij hervormingen (22 december 2021)