Europese Commissie publiceert jaarlijkse EU-Scorebord over de interne markt

Contentverzamelaar

Europese Commissie publiceert jaarlijkse EU-Scorebord over de interne markt

Het bij het scorebord behorende verslag beschrijft de sterke punten van en uitdagingen voor de eengemaakte markt van Europa (de EU interne markt) op het gebied van het concurrentievermogen. De ontwikkelingen van het afgelopen jaar worden gevolgd aan de hand van negen indicatoren: een goed functionerende eengemaakte markt, toegang tot particulier kapitaal, overheidsinvesteringen en infrastructuur, onderzoek en innovatie, energie, circulariteit, digitalisering, onderwijs en vaardigheden, en handel en open strategische autonomie.

De Europese Commissie publiceerde medio februari de nieuwe editie van het jaarlijkse verslag (2024) over de eengemaakte markt en het concurrentievermogen (in de vorm van Mededeling COM(2024) 77 (EN)) (zie voor meer informatie ook de website van de Commissie).
Naast het scorebord van de eengemaakte markt en het concurrentievermogen voor 2024 (zie ook website Commissie) bracht de Commissie tegelijkertijd ook twee werkdocumenten over kernprestatie-indicatoren voor concurrentievermogen (SWD(2024) 78) en over de bevindingen van de “European Monitor of Industrial Ecosystems” inzake de groene en de digitale transitie in de afzonderlijke industriële ecosystemen (SWD(2024) 77) uit (zie website Commissie).
In het tevens gepubliceerde jaarverslag van de taskforce voor de handhaving van de eengemaakte markt (SMET) voor de periode 2022-2023 (zie website Commissie) worden verder de werkzaamheden van de taskforce uitgelicht.

Achtergrond
Het jaarlijkse verslag over de eengemaakte markt en het concurrentievermogen geeft gehoor aan het verzoek van de Europese Raad van maart 2023 om toezicht te houden op de stand van zaken op het gebied van de eengemaakte markt en het concurrentievermogen van Europa. Het verslag bouwt voort op eerdere jaarlijkse verslagen over de eengemaakte markt, een initiatief dat voortkwam uit de industriestrategie van de EU van 2020. De voor 2024 gekozen verslagvorm is gebaseerd op een verzoek van de Europese Raad, en vormt de basis voor besprekingen in het voorjaar van 2024 in het Europees Parlement, de Europese Raad en de Raad over het bevorderen van de doelstellingen voor de eengemaakte markt en het concurrentievermogen. Al tijdens de Europese Raad van juni 2023 werd aangekondigd dat de Raad bij de zitting van maart 2024 de eerste jaarlijkse voortgangsevaluatie wil houden over het vergroten van het concurrentievermogen van de Unie en het verhogen van de productiviteit en de groei.

Het scorebord van de eengemaakte markt - in het verleden gepubliceerd als ‘het scorebord van de interne markt’- werd voor het eerst gepubliceerd in 1997. Oorspronkelijk was het scorebord bedoeld om de prestaties van de lidstaten inzake de invoering van de wet- en regelgeving voor de interne markt te beoordelen. In de loop van de tijd is het uitgebreid tot het gebruik van gerelateerde beleidsinstrumenten. Dit jaar omvat het scorebord nieuwe indicatoren met betrekking tot het concurrentievermogen, in overeenstemming met de Mededeling over het concurrentievermogen op lange termijn uit 2023 (COM(2023) 168) (zie ook dit ECER-bericht).

Het Scorebord
Het scorebord en het verslag volgen de ontwikkelingen van het jaar aan de hand van negen aanjagers die het concurrentievermogen vergroten, die in de eerdere mededeling (COM(2023) 168) zijn aangewezen. Het gaat om de volgende negen aanjagers: een goed functionerende eengemaakte markt, toegang tot particulier kapitaal, overheidsinvesteringen en infrastructuur, onderzoek en innovatie, energie, circulariteit, digitalisering, onderwijs en vaardigheden, en handel en open strategische autonomie.

De mededeling van 2023 stelt ook een reeks kernprestatie-indicatoren (KPI’s) vast aan de hand waarvan de vooruitgang met betrekking tot deze aanjagers kan worden bijgehouden. Hoewel het nog te vroeg is om duidelijke trends vast te stellen, wordt in het verslag opgemerkt dat op 9 KPI's verbetering is te zien, op 5 KPI's achteruitgang, dat 3 KPI’s stabiel zijn en dat voor 2 KPI's nog geen nieuwe gegevens bekend zijn.

Het verslag herinnert eraan dat de eengemaakte markt een van 's werelds grootste geïntegreerde marktgebieden is, die de economie van de EU stimuleert met een gebundelde grote vraag, gediversifieerde voorzieningsbronnen, mogelijkheden voor innovatie en opschaling van de productie, goed verankerde sociale rechten en eerlijke arbeidsomstandigheden. Tegelijkertijd fungeert die markt als geopolitieke hefboom. Volgens het verslag moet de handhaving van de overeengekomen regels worden verbeterd en de uitvoering van die regels worden vereenvoudigd.

Het verslag concludeert dat de overheidsinvesteringen weer op de oude niveaus zitten na de dip van de financiële crisis, onder meer dankzij de herstel- en veerkrachtfaciliteit, en dat de private investeringen op hun hoge niveau zijn gebleven. Om de beschikbaarheid van financiering uit risico- en durfkapitaal te vergroten en innovatieve bedrijven op te schalen, beveelt het verslag aan de kapitaalmarktenunie verder te versterken, waarbij wordt voortgebouwd op initiatieven die sinds 2020 in gang zijn gezet. Daarnaast worden overheidsopdrachten uitgelicht als instrument om de groene en digitale transitie op strategische wijze te ondersteunen.

De hoge energieprijzen blijven een uitdaging, maar het verslag wijst wel op belangrijke stappen die de afgelopen tijd zijn gezet om het instrumentarium van het energiebeleid van de EU te actualiseren en de productie van schone technologie in de EU te ondersteunen.

In het verslag wordt ook uitgelicht dat de EU een belangrijke handelsmacht is die goed is voor 16 procent van de wereldwijde uitvoer, en dat handel belangrijk voor het concurrentievermogen blijft. Het verslag wijst erop dat het gelijke speelveld moet worden verdedigd en de economische veiligheid moet worden beschermd.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Interne markt
ECER-bericht: Europese Commissie keurt jaarverslag over toezicht op toepassing van EU-recht en het interne markt scorebord goed (17 juli 2023)