Europese Commissie start raadpleging over staatssteun in het kader van de Clean Industrial Deal

Contentverzamelaar

Europese Commissie start raadpleging over staatssteun in het kader van de Clean Industrial Deal

Alle belanghebbenden worden uitgenodigd via de raadpleging opmerkingen te maken over het ontwerp van het staatssteunkader bij de Clean Industrial Deal (CISAF).

De Europese Commissie startte de raadpleging op 11 maart 2025. De raadpleging loopt tot en met 25 april 2025. Het voorstel en alle bijzonderheden over de openbare raadpleging zijn hier op de website van de Europese Commissie te vinden.

Achtergrond

De Commissie publiceerde op 26 februari 2025 haar  mededeling over de Clean Industrial Deal (zie ook dit ECER-bericht). In die mededeling wordt aangekondigd dat in het tweede kwartaal van 2025 een nieuw staatssteunkader zal worden vastgesteld. De nu opgestarte raadpleging gaat over de ontwerptekst van het CISAF. De vaststelling ervan is gepland voor juni 2025.

De Clean Industrial Deal zal vergezeld gaan van dit staatssteunkader. Het kader zet uiteen hoe de lidstaten staatssteunmaatregelen kunnen opzetten om de doelstellingen ervan te ondersteunen. Het kader bouwt voort op de ervaring met de overgangsbepalingen (namelijk de afdelingen 2.5, 2.6 en 2.8 ) van het tijdelijk crisis- en transitiekader (“TCTF”). Zodra het nieuwe staatssteunkader is aangenomen, zal het in de plaats komen van het tijdelijk crisis- en transitiekader.

Het nieuwe kader moet van kracht zijn tot en met 31 december 2030. Het helpt lidstaten bij een langere planningshorizon, bij voorspelbaarheid en zekerheid op het gebied van investeringen voor bedrijven. Bepaalde standaardeisen worden versoepeld, zoals de verplichte biedprocedure om staatssteun toe te wijzen.

Het nieuwe ontwerpkader CISAF

Het ontwerp-CISAF bepaalt onder welke voorwaarden steun voor bepaalde investeringen en doelstellingen verenigbaar is met de interne markt. De Commissie moedigt de lidstaten aan om waar nodig steunregelingen in te stellen. Zodra de Commissie die regelingen heeft goedgekeurd, kunnen specifieke subsidies snel worden ingezet. Zo wordt een bijdrage geleverd om de staatssteunregels te vereenvoudigen voor projecten die helpen om de doelstellingen van de Clean Industrial Deal te versnellen.

Het ontwerp-CISAF bevat bepalingen voor verschillende soorten steunmaatregelen:

  • Maatregelen om de uitrol van hernieuwbare energie te versnellen.
  • Maatregelen om de industrie koolstofvrij te maken.
  • Maatregelen om te zorgen voor voldoende productiecapaciteit voor schone technologieën.
  • Maatregelen om de risico's bij particuliere investeringen te verminderen.

Meer informatie:

Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier : Staatssteun