Europese Commissie stuurt Meta een DSA-informatieverzoek

Contentverzamelaar

Europese Commissie stuurt Meta een DSA-informatieverzoek

Het informatieverzoek op grond van de Digital Services Act (DSA) gaat onder meer over de maatregelen die Meta heeft genomen om te voldoen aan plichten om onderzoekers toegang te geven tot gegevens die publiek toegankelijk zijn op de online interface van Facebook en Instagram, over de plannen van Meta om functionaliteiten voor het monitoren van verkiezingen en maatschappelijke discussies te updaten en over de inhoudsbibliotheek en de toepassingsprogrammaverbinding (API) van Meta.

De Europese Commissie stuurde Meta het verzoek om informatie (RFI) in het kader van de Digital Services Act (DSA; de Digitale dienstenverordening) op 16 augustus 2024.

Na de stopzetting van het instrument CrowdTangle op 14 augustus 2024 verzoekt de Commissie Meta nu om meer informatie te verstrekken over de maatregelen die Meta heeft genomen om te voldoen aan zijn verplichtingen om onderzoekers toegang te geven tot gegevens die publiek toegankelijk zijn op de online interface van Facebook en Instagram, zoals vereist door de DSA. Ook wil de Commissie meer informatie over de plannen van Meta om zijn functionaliteiten voor het monitoren van verkiezingen en maatschappelijke discussies te updaten. Meer in het bijzonder vraagt de Commissie om informatie over de inhoudsbibliotheek en de toepassingsprogrammaverbinding (API) van Meta, waaronder de toelatingscriteria, de aanvraagprocedure, de gegevens die toegankelijk zijn en de functionaliteiten.

Op 30 april 2024 leidde de Commissie een formele procedure in tegen Meta op grond van de DSA (zie ook dit ECER-bericht). Een van de grieven betrof het niet beschikbaar zijn van een effectief instrument voor realtime burgerdiscussie en verkiezingsmonitoring van derden in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement en de nationale verkiezingen. Ook constateerde de Commissie tekortkomingen in de toegang die Meta biedt tot openbaar beschikbare gegevens voor onderzoekers.
Ter tegemoetkoming aan de bezorgdheid van de Commissie met het oog op de verkiezingen voor het Europees Parlement, implementeerde Meta eind mei nieuwe functionaliteiten in CrowdTangle. Het ging met name om 27 nieuwe openbare realtime visuele dashboards, één voor elke lidstaat, om realtime maatschappelijke discussies en verkiezingsmonitoring door derden mogelijk te maken. Deze functionaliteiten zijn nu stopgezet.

Meta moet de nu door de Commissie gevraagde informatie uiterlijk op 6 september 2024 verstrekken. Op basis van de beoordeling van de antwoorden van Meta op de vragen zal de Commissie de volgende stappen bepalen, die tussentijdse maatregelen en besluiten inzake niet-naleving kunnen omvatten. De Commissie kan ook akkoord gaan met toezeggingen van Meta om de in de procedure aan de orde gestelde kwesties te verhelpen. Overeenkomstig artikel 74, lid 2, van de DSA kan de Commissie boetes opleggen voor onjuiste, onvolledige of misleidende informatie in antwoord op een RFI. Als een antwoord uitblijft, kan de Commissie bij beschikking een formeel verzoek doen. In dit geval kan het uitblijven van een antwoord binnen de gestelde termijn leiden tot het opleggen van dwangsommen.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Digitalisering