Europese Commissie treedt toe tot de Global Coalition for Social Justice van de Internationale Arbeidsorganisatie

Contentverzamelaar

Europese Commissie treedt toe tot de Global Coalition for Social Justice van de Internationale Arbeidsorganisatie

Als vertegenwoordiger van de EU heeft de Europese Commissie besloten zich aan te sluiten bij de Global Coalition for Social Justice. Via dit partnerschap wil de Commissie nieuwe wegen inslaan voor samenwerking op het gebied van fatsoenlijk werk en sociale inclusie en de inzet voor het bevorderen van sociale rechtvaardigheid en billijke ecologische en digitale transities in alle internationale discussies bevestigen.

Eind februari 2024 is de Europese Commissie als vertegenwoordiger van de EU partner geworden in de Global Coalition for Social Justice van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), na goedkeuring door de Raad van de EU.

De coalitie, die in november 2023 door de ILO werd gelanceerd, is een vrijwillig platform dat tot doel heeft het politieke engagement voor de bevordering van sociale rechtvaardigheid te versterken. Dit initiatief sluit aan bij de doelstellingen van de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties en bij een van de kerndoelstellingen van de EU om fatsoenlijk werk en sociale inclusie te bevorderen, zoals uiteengezet in de Europese Pijler voor sociale rechten . De Commissie is positief over de gebieden voor onmiddellijke actie, met name de noodzaak om ongelijkheid, discriminatie en uitsluiting te bestrijden, bescherming te waarborgen en de veerkracht te versterken, en om de instellingen van de sociale dialoog te versterken.

De Global Coalition for Social Justice heeft meer dan 150 partners, waaronder regeringen, werkgevers- en werknemersorganisaties, internationale en regionale organen, ontwikkelingsbanken, bedrijven, ngo's en academische instellingen. Belgiƫ, Bulgarije, Duitsland, Spanje, Finland, Italiƫ, Nederland en Portugal zijn al lid van de coalitie.

Op 13 juni zal tijdens de Internationale Arbeidsconferentie een openingsforum van de coalitie worden gehouden.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
ECER-dossier : Arbeidsrecht