Europese Commissie zet nieuwe stappen op het gebied van duurzame financiering
Nieuwsbericht | 09-07-2021
Het gaat om de EU-strategie voor duurzame financiering en een voorstel voor een verordening voor groene obligaties . Daarnaast gaat het om een gedelegeerde verordening , waarin is gespecifieerd welke informatie ondernemingen openbaar moeten maken over hun ecologische prestaties.
Achtergrond
In 2018 heeft de Europese Commissie haar eerste actieplan voor de financiering van duurzame groei vastgesteld. Op basis van dat plan heeft de Europese Unie drie bouwstenen voor een duurzaam financieel kader ingevoerd. De eerste bouwsteen is een classificatiesysteem – ook wel taxonomie genoemd – op basis waarvan kan worden bepaald welke activiteiten als ‘duurzame activiteiten’ kunnen worden aangemerkt. De tweede bouwsteen is een verplichte openbaarmakingsregeling voor (niet)-financiële ondernemingen, die beleggers voorziet van informatie om weloverwogen duurzame beleggingsbeslissingen te kunnen maken. De laatste bouwsteen is de ontwikkeling van een reeks beleggingsinstrumenten die ‘duurzaam’ zijn.
De Europese Commissie wil het actieplan uit 2018 voltooien. Tegelijkertijd constateert de Commissie echter dat er meer actie moet worden ondernomen om de duurzaamheidsdoelstellingen van de EU te kunnen halen. Om die reden presenteerde de Commissie op 6 juli 2021 een nieuw pakket maatregelen.
Nieuw pakket maatregelen
Het nieuwe pakket maatregelen bestaat uit een strategie, een voorstel voor een verordening voor groene obligaties en een gedelegeerde verordening van de Commissie. Al deze maatregelen worden hieronder afzonderlijk behandeld.
1) EU-strategie voor duurzame financiering
De plannen van de Commissie uit de EU-strategie voor duurzame financiering zijn verdeeld in zes onderdelen:
2) Voorstel voor een verordening voor groene obligaties
Het voorstel voor een verordening voor groene obligaties beoogt uitwerking te geven aan de derde bouwsteen uit het actieplan van 2018. De derde bouwsteen ziet op de introductie van een reeks ‘groene’ beleggingsinstrumenten. De zogenoemde Europese vrijwillige norm voor groene obligaties zal een standaard vaststellen voor de manier waarop bedrijven en overheden groene obligaties kunnen gebruiken om op de kapitaalmarkten middelen op te halen om investeringen te financieren en tegelijkertijd de strenge eisen op het gebied van duurzaamheid naleven.
Er gelden vier vereisten om obligaties als een ‘groene obligatie’ aan te kunnen merken:
Het voorstel voor een verordening zal de komende tijd dienen te worden goedgekeurd door de Raad en het Europees Parlement. Vervolgens kan de verordening in werking treden.
3) Gedelegeerde verordening
De Europese Commissie heeft een gedelegeerde verordening vastgesteld ter aanvulling van artikel 8 van de EU-taxonomieverordening . Op grond van artikel 8 moeten financiële en niet-financiële ondernemingen beleggers informatie verstrekken over de ecologische prestaties van hun activa en economische activiteiten. De gedelegeerde verordening verduidelijkt de inhoud, de methodologie en de presentatie van de informatie die grote ondernemingen moeten verschaffen over het aandeel van hun bedrijfsactiviteiten, investeringen of kredietverleningsfaciliteiten dat in overeenstemming is met de EU-taxonomie.
Meer informatie: