Europese Rekenkamer brengt jaarverslag 2023 uit

Contentverzamelaar

Europese Rekenkamer brengt jaarverslag 2023 uit

Uit het jaarverslag blijkt onder meer dat de ERK tegen de hedendaagse achtergrond van uitdagingen op het gebied van de EU-begroting, steun aan Oekraïne, beheer van migratiestromen en snel stijgende rente en inflatie, en tegelijkertijd prioriteiten zoals onderzoek en innovatie, investeren in klimaatverandering en digitale transitie, ook in 2023 weer het nodige onderzoek heeft kunnen verrichten onder meer op het gebied van EU-programma’s, financieel beheer van de EU-fondsen en de kosteneffectiviteit van EU-beleidsmaatregelen.

Uit het op 6 mei 2024 gepubliceerde jaarverslag 2023 blijkt dat de Europese Rekenkamer (ERK) in 2023 49 publicaties heeft uitgebracht, waaronder haar jaarverslagen over de EU-begroting en over de 43 EU-agentschappen. Ook bracht de ERK in 2023 29 speciale verslagen uit over diverse onderwerpen en 4 adviezen over wetgevingsvoorstellen zoals de faciliteit voor Oekraïne en de EU-wet inzake cybersolidariteit. De publicaties zijn niet alleen een informatiebron voor EU-burgers en beleidsmakers, maar bieden tevens een onafhankelijke en objectieve kijk op kwesties die van belang zijn voor de toekomst van de EU. De publicaties benadrukken wat goed werkt, doen aanbevelingen voor verbeteringen en geven aan op welke gebieden de efficiëntie kan worden vergroot. In 2023 onderzochten de EU-auditors onder meer de elektriciteitsmarkt, het vervoer van dieren, de ontwikkelingshulp van de EU, hernieuwbare offshore-energie, EU-maatregelen voor mensen met een beperking, de digitalisering van scholen, “made-in-Europe”-batterijen, het bankentoezicht, biobrandstoffen en overheidsopdrachten.

Uit het jaarverslag blijkt tevens dat het grootste deel van het controlewerk wordt uitgevoerd op het kantoor van de ERK in Luxemburg. Auditors maken ook dienstreizen naar verschillende entiteiten, waaronder de Europese Commissie (het belangrijkste orgaan dat door de ERK wordt gecontroleerd), andere EU-instellingen en -organen, internationale organisaties en regionale en lokale autoriteiten die EU-fondsen beheren. Zij leggen ook bezoeken ter plaatse af bij ontvangers van EU-geld, zowel binnen als buiten de EU. Door controles verzamelen de auditors rechtstreeks controle-informatie, niet alleen van de organen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van EU-beleid, -programma’s en geld, maar ook van ontvangers van het geld.

In december 2023 werd het meest recente werkprogramma van de ERK gepubliceerd. Dat omvat 73 controles en analyses die in 2024 en 2025 moeten worden uitgevoerd (zie ook dit ECER-bericht).

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Rekenkamer
Europese Rekenkamer: Jaarverslag 2022
ECER-EU-essentieel: Instellingen en overige organen – Europese Rekenkamer
ECER-bericht: Jaarverslag 2021 Europese Rekenkamer gepubliceerd (9 mei 2022)