Europese Rekenkamer brengt rapport uit over staatssteun in crisistijden

Contentverzamelaar

Europese Rekenkamer brengt rapport uit over staatssteun in crisistijden

In reactie op de coronacrisis en de Russische inval in Oekraïne heeft de Europese Commissie haar staatssteunregels versoepeld zodat hogere staatssteunniveaus voor ondernemingen konden worden toegestaan en EU-landen bedrijven overeind konden houden. De Europese Rekenkamer merkt in het verslag op dat de Commissie hierdoor wel minder in staat is geweest om toezicht te houden op dergelijke steun.

Het gaat om het op 23 oktober 2024 door de Europese Rekenkamer (ERK) gepubliceerde Speciaal verslag 21/2024 : ‘Staatssteun in tijden van crisis – Snelle reactie, maar tekortkomingen in de monitoring door de Commissie en inconsistenties in het kader ter ondersteuning van de doelstellingen van het EU-industriebeleid’.

De ERK merkt in haar nieuwe verslag over de uitvoering van staatssteunregels in crisistijd op dat de Europese Commissie als gevolg van de versoepeling van de regels in reactie op de crises wel minder in staat is gebleken toezicht te houden op dergelijke steun. De auditors van de ERK beoordeelden hoe doeltreffend de Europese Commissie de EU-kaderregeling inzake staatssteun heeft aangepast en crisis gerelateerde staatssteun heeft beoordeeld en gemonitord. Hoewel de staatssteun sinds 2020 aanzienlijk is toegenomen, beschikt de Commissie volgens het verslag over onvoldoende informatie over de maatregelen van de lidstaten en de impact ervan op het concurrentievermogen. Bovendien verschillen de regels voor steunverlening aan nationale industrieën per lidstaat. Dit kan de interne markt van de EU ondermijnen, aangezien de landen verschillende financiële middelen tot hun beschikking hebben.

De auditors hebben ook de samenhang van de kaderregeling staatssteun ter ondersteuning van de Europese Green Deal en andere doelstellingen van het industriebeleid onderzocht. Conclusie is dat de Europese Commissie weliswaar snel heeft ingespeeld op de behoeften van de lidstaten aan staatssteun, maar dat de monitoring door de Commissie van de steun en de samenhang van de regels tekortschoot. De auditors van de ERK bevelen de Commissie aan om haar monitoring van staatssteun te versterken, de gevolgen van staatssteun voor de mededinging te beoordelen en de relevante staatssteunregels te stroomlijnen ter ondersteuning van de doelstellingen van het EU-industriebeleid.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Rekenkamer
ECER-dossier: Staatssteun