Europese Rekenkamer brengt verslag uit over effectiviteit van EU-steun voor gezondheidszorg in Afrikaanse landen

Contentverzamelaar

Europese Rekenkamer brengt verslag uit over effectiviteit van EU-steun voor gezondheidszorg in Afrikaanse landen

Volgens het verslag wordt EU-geld voor gezondheidshulp in partnerlanden niet naar behoren aan de zorgstelsels van de partnerlanden toegewezen. Slechte coördinatie en risico’s op het gebeid van duurzaamheid kunnen de effectiviteit van gefinancierde projecten belemmeren. Er is kritiek op de hoge beheerskosten en er zijn tekortkomingen bij distributie van apparatuur en geneesmiddelen en bij onderhoud van apparatuur. Ook instandhouding van projecten na afloop van externe hulp is een uitdaging.

Het gaat om het op 2 oktober 2024 door de Europese Rekenkamer (ERK) gepubliceerde Speciaal verslag Speciaal verslag 18/2024 , getiteld: Financiële steun van de EU voor gezondheidszorgstelsels in geselecteerde partnerlanden – Brede strategische doelstellingen nagestreefd, maar problemen rond coördinatie en duurzaamheid gaan ten koste van interventies

De auditors van de ERK controleerden de financiële steun van de EU voor  gezondheidszorgstelsels in EU-partnerlanden gedurende drie programmeringsperioden. Zij onderzochten projecten in Burundi, de Democratische Republiek Congo en Zimbabwe en voerden analyses uit.

Conclusie is dat de Europese Commissie financiering heeft toegewezen op basis van brede prioriteiten. De toewijzingsmethode vertoonde volgens de auditors tekortkomingen. De doeltreffendheid van projecten werd belemmerd door problemen op het gebeid van coördinatie, duurzaamheid en monitoring en de cascadestructuur van de uitvoering leidde volgens de auditors tot hogere projectkosten, terwijl de zichtbaarheid van de EU-financiering bij de doelgroepen beperkt was. Het verslag bevat aanbevelingen over de toewijzing van en criteria voor financiering, coördinatie, redelijkheid van beheerskosten, synergiën, monitoring, duurzaamheid en onderhoud van door projecten geleverde apparatuur.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Rekenkamer
ECER-dossier: Volksgezondheid
ECER-dossier: Ontwikkelingssamenwerking