Europese Unie klaar voor ratificatie internationaal zeeverdrag

Contentverzamelaar

Europese Unie klaar voor ratificatie internationaal zeeverdrag

Het verdrag voorziet in gedeeld bestuur op aanzienlijke delen van het aardoppervlak en het volume van de oceanen. Het maakt de aanwijzing van beschermde mariene gebieden op volle zee mogelijk, beschermt de oceanen tegen menselijke druk en levert een belangrijke bijdrage aan het bestrijden van klimaatverandering en het beschermen van biodiversiteit.

Met het goedkeuringsbesluit van de Raad van 17 juni 2024 tot sluiting van de Overeenkomst van de Verenigde Naties inzake biodiversiteit buiten nationale jurisdictie (BBNJ; Biodiversity Beyond National Jurisdiction), ook wel bekend als het Verdrag betreffende de volle zee, is de Europese Unie nu klaar om de akte van bekrachtiging formeel neer te leggen. De EU en de EU-lidstaten hebben toegezegd dat te zullen doen vóór de volgende VN-conferentie over oceanen in juni 2025.

De EU heeft een sleutelrol gespeeld bij het sluiten van de BBNJ-overeenkomst en moedigt alle landen aan om het verdrag snel te ratificeren. Het verdrag treedt in werking zodra het door 60 landen is geratificeerd. Op dit moment hebben zeven landen het verdrag geratificeerd en 89 landen hebben het ondertekend (zie ook deze informatie).

Het verdrag voorziet in gedeeld bestuur over ongeveer de helft van het aardoppervlak en 95 procent van het volume van de oceanen. Het maakt de creatie van beschermde mariene gebieden op volle zee mogelijk, beschermt de oceanen tegen menselijke druk en zal een belangrijke bijdrage leveren aan het bestrijden van klimaatverandering, het beschermen van biodiversiteit en het bereiken van het doel om tegen 2030 minstens 30 procent van de planeet te beschermen. Het verdrag vult een grote leemte in de huidige oceaanbescherming, aangezien momenteel slechts ongeveer 1 procent van de volle zee beschermd is. De gebieden die onder het verdrag vallen, zijn essentieel voor zowel de ecologische veerkracht als de levering van natuurlijke hulpbronnen aan mensen.

De EU heeft toegezegd ontwikkelingslanden te helpen bij de uitvoering van het verdrag door middelen vrij te maken uit het Global Oceans Programme van de EU en heeft andere grote donoren gevraagd hetzelfde te doen.

Meer achtergrondinformatie is beschikbaar op deze website van de Commissie.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
ECER- dossier: Externe betrekkingen – het sluiten van verdragen
ECER-dossier: Territoriale werking EU-recht – de zee