Fit for Future Platform brengt verslag uit over behaalde resultaten in 2024

Contentverzamelaar

Fit for Future Platform brengt verslag uit over behaalde resultaten in 2024

Ook in 2024 heeft het F4F-Platform weer suggesties gedaan voor vereenvoudiging en stroomlijning van EU-wetgeving, vermindering van de regeldruk, met name op het gebied van rapportageverplichtingen, verdere digitalisering, betere handhaving en uitvoerbaarheid van EU-regelgeving en -programma's.

Op 17 oktober 2024 vond de laatste plenaire vergadering van het Platform Fit for Future (F4F) van de Europese Commissie, een deskundigengroep op hoog niveau bestaande uit belanghebbenden en vertegenwoordigers van alle lidstaten, in het kader van zijn huidige mandaat plaats.

Het Platform bestaat uit een groep deskundigen op hoog niveau van nationale, regionale en lokale overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en leden van het RegHub-netwerk van het Comité van de Regio's en is in 2020 opgericht als aanvulling op de werkzaamheden van de Commissie ter vereenvoudiging van de regelgeving.

In de loop van zijn vierjarige mandaat heeft het Platform 41 adviezen uitgebracht met ongeveer 260 specifieke suggesties om de Europese Commissie te helpen de EU-wetgeving te vereenvoudigen en te moderniseren en de daarmee samenhangende onnodige lasten voor burgers en bedrijven te verminderen.

Meer informatie over F4F kan onder meer worden verkregen via dit factsheet, de Betere wetgevingsagenda en de REFIT-webpagina’s van de Commissie.

Achtergrond
Gedurende het mandaat heeft het F4F-Platform ertoe bijgedragen dat de EU-wetgeving klaar is voor de toekomst door de samenhang en transparantie te vergroten en de uitvoering en handhaving te verbeteren. Met zijn aanbevelingen heeft het Platform bijgedragen aan diverse initiatieven van de Commissie, zoals de richtlijn betalingsachterstanden, de verordening ecologisch ontwerp voor duurzame producten, de Gigabit Infrastructure Act, de Interoperable Europe Act, het Banking Union Package en de Listing Act, en het voorstel voorde btw in het digitale tijdperk.

Resultaten van het platform in 2024
In 2024 heeft het Platform suggesties gedaan voor het vereenvoudigen en stroomlijnen van de EU-wetgeving, het verminderen van de regeldruk, met name op het gebied van rapportageverplichtingen, verdere digitalisering, betere handhaving en uitvoerbaarheid van EU-wetten en -programma's.

In de adviezen over biologische productie en etikettering van biologische producten en over oneerlijke handelspraktijken in de voedselvoorzieningsketen werden verschillende suggesties gedaan om het complexe acquis te stroomlijnen, dubbele verslaglegging uit te bannen en te zorgen voor meer transparantie, duidelijkheid en rechtszekerheid.

Digitalisering kwam in verschillende adviezen aan bod, maar het meest prominent in het advies over QR-codes op producten. Dergelijke QR-codes zouden betrekking hebben op horizontale aspecten en leidende beginselen in verband met etiketteringsvereisten.

Het Platform bleef een belangrijke rol spelen om de Commissie te helpen de doelstelling te halen om de lasten als gevolg van rapportageverplichtingen met 25 procent te verminderen. In 2024 bracht het platform 3 adviezen over dit onderwerp uit:

  • Geautomatiseerde duurzaamheidsrapportage: suggesties voor verbeteringen in de kwaliteit, toegankelijkheid en uitwisseling van gegevens die nodig zijn om over duurzaamheid te rapporteren;
  • Acties en methodologie om de opeenstapeling van onnodige rapportageverplichtingen te voorkomen: voorstellen voor horizontale ideeën om te voorkomen dat de rapportagelast blijft toenemen en om belanghebbenden te helpen deze efficiënt na te leven;
  • Verordening inzake informatieverschaffing over duurzame financiering: voorstellen om financiële informatieverschaffing minder omslachtig en zinvoller te maken.

Het Platform leverde ook bewijsmateriaal en inzichten voor de evaluaties van verschillende Europese fondsen, waaronder de uitvoering van het Europees Sociaal Fonds Plus, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Fonds voor Rechtvaardige Transitie en het Cohesiefonds.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-EU-essentieel: Beter wetgeven