Global Gateway Investeringsagenda en hernieuwd partnerschap tussen de EU en de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen gepresenteerd

Contentverzamelaar

Global Gateway Investeringsagenda en hernieuwd partnerschap tussen de EU en de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen gepresenteerd

Tijdens de Derde Top van de EU met de LAC-landen (Latin American and Caribbean states) van medio juli is zowel een nieuwe investeringsagenda als een hernieuwd partnerschap tussen de EU en LAC afgesproken.

Op 17 en 18 juli 2023 hielden de Europese Unie en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) hun derde topontmoeting in Brussel. Voor het eerst in acht jaar kwamen de staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten en van de 33 CELAC-staten bijeen.

De investeringsagenda
De reeks bijeenkomsten begon met een EU-LAC rondetafelconferentie voor het bedrijfsleven, waar voorzitter van de Europese Commissie von der Leyen de EU-LAC Global Gateway Investerings Agenda (GGIA) presenteerde. Zie ook de website van de Commissie over de Global Gateway en de gepresenteerde infographics en factsheet over de GGIA.  

Deze investeringsagenda omvat meer dan 135 projecten om de eerlijke groene en digitale transitie aan beide zijden van de Atlantische Oceaan te verwezenlijken en draait om vier pijlers: een eerlijke groene transitie, een inclusieve digitale transformatie, menselijke ontwikkeling en veerkracht en vaccins op het gebied van gezondheid.
De lijst projecten is samengesteld in nauwe samenwerking met het Spaanse voorzitterschap en vormt de basis voor verdere dialogen met de Latijns-Amerikaanse en Caribische partners.

Voorbeeld projecten betreffen:
- De EU zal samenwerken met LAC-partners op het gebied van kritieke grondstoffen (zoals lithium en andere) in de regio (Argentiniƫ, Chili) en met de Club voor kritieke grondstoffen om duurzame toeleveringsketens te versterken.

- Digitale alliantie EU-LAC: Er zijn digitale samenwerkingsactiviteiten tussen de EU en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied aan de gang, zoals de uitbreiding van de BELLA-kabel en de oprichting van twee regionale Copernicus-centra voor risicobeperking bij rampen, klimaatverandering en monitoring van land en zee.

- LAC-Health Resilience Initiative: steun voor de ontwikkeling van lokale productie van geneesmiddelen en vaccins en veerkracht van gezondheidszorgstelsels, met inbegrip van regelgevingskaders.

- LAC-Global Green Bonds Initiative: bevordering van de ontwikkeling van de markt voor groene obligaties in LAC, waardoor kapitaal wordt gemobiliseerd voor de financiering van een duurzame overgang.

- Programma "Inclusieve samenlevingen" om ongelijkheid aan te pakken, armoede en sociale uitsluiting te verminderen en de sociale cohesie in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te versterken. Het zal gender- en sociaal beleid, onderwijs en ontwikkeling van vaardigheden, bescherming en sociale inclusie bevorderen, met specifieke nadruk op vrouwen en jongeren en focus.

Hernieuwd partnerschap
Tijdens deze Top kondigde von der Leyen ook aan dat Team Europa meer dan 45 miljard euro heeft toegezegd om het versterkte partnerschap met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied tot 2027 te ondersteunen. Ook werden er afspraken gemaakt ter versterking van het partnerschap tussen de EU en de CELAC-landen met betrekking tot gedeelde prioriteiten, zoals de digitale en groene transitie, de strijd tegen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies, gezondheid, voedselzekerheid, migratie, veiligheid en bestuur of de strijd tegen grensoverschrijdende misdaad.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie (GGIA)
Persbericht Europese Commissie (hernieuwd partnerschap)
ECER-dossier: Externe betrekkingen
ECER-dossier: Landen en gebieden overzee
ECER-bericht: Mededeling gepubliceerd met een nieuwe agenda voor betrekkingen van de EU met Latijns Amerika en het Caribisch gebied (12 juni 2023)