Limburgse vlaai toegevoegd aan lijst van beschermde geografische landbouwproducten

Contentverzamelaar

Limburgse vlaai toegevoegd aan lijst van beschermde geografische landbouwproducten

De Europese Commissie heeft de Limburgse vlaai als een nieuwe geografische aanduiding uit Nederland en België goedgekeurd. Een geografische aanduiding garandeert dat een product bepaalde kwaliteiten heeft die verband houden met het productiegebied.

De Europese Commissie heeft op 16 januari 2024 de inschrijving van de Limburgse vlaai, de zoete gebakken taart uit Nederland en België, in het Register van beschermde geografische aanduidingen (BGA) goedgekeurd. De naam van een product kan als “geografische aanduiding” (GA) worden erkend als er een specifiek verband is met de plaats waar het product wordt gemaakt. De bescherming als geografische aanduiding zorgt ervoor dat de consument deze producten kan herkennen en op de kwaliteit ervan kan vertrouwen, en dat producenten hun product beter in de markt kunnen zetten.

Limburgse vlaai wordt bereid en gebakken in de Nederlandse provincie Limburg en de aangrenzende Belgische provincie Limburg. De taart staat zowel in Nederland als in België bekend als een topkwaliteit taart of vlaai, rijk gevuld en elke dag vers gemaakt. Het recept vindt zijn oorsprong in lokale tradities. De Limburgse vlaai maakt tegenwoordig niet alleen deel uit van het Limburgse culinaire erfgoed, maar heeft ook een reputatie tot ver buiten de grenzen van de regio. De Limburgse vlaai wordt niet alleen gewaardeerd door de lokale bevolking, maar de populariteit is gegroeid met de ontwikkeling van het toerisme in de regio en het is ook populair bij bezoekers.

De Limburgse vlaai wordt als nieuwe benaming toegevoegd aan de huidige lijst van 1683 landbouwproducten die al beschermd zijn. De lijst met alle beschermde geografische aanduidingen is te vinden in de eAmbrosia database (zie ook dit ECER-bericht). Meer informatie is online beschikbaar op de website van de Europese Commissie over Kwaliteitsregelingen en op het GIView-portaal.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Intellectuele eigendom
ECER-dossier : Handelspolitiek
ECER-bericht: Verordening over de bescherming van geografische aanduidingen voor ambachtelijke en industriële producten in het EU-publicatieblad verschenen (27 oktober 2023)
ECER-bericht: Wijn uit Achterhoek voortaan beschermd door EU (21 juli 2020)