Nieuw milieuactieprogramma van de EU definitief vastgesteld
Nieuwsbericht | 12-04-2022
Achtergrond
Algemene milieuactieprogramma’s (MAP) hebben al sinds 1973 de ontwikkeling en coördinatie van het milieubeleid van de EU gestuurd en het kader voor milieu- en klimaatmaatregelen op EU-niveau gevormd. Bij besluit 1386/2013 is het zevende milieuactieprogramma van de EU vastgesteld. Het zevende milieuactieprogramma bevat de milieuagenda van de EU voor de periode tot en met 31 december 2020 en een langetermijnvisie voor 2050.
Het zevende milieuactieprogramma is afgelopen op 31 december 2020 en artikel 4, lid 3 daarvan bepaalde dat de Europese Commissie indien nodig tijdig een voorstel moest indienen voor een achtste milieuactieprogramma. De Europese Commissie heeft in oktober 2020 een voorstel ingediend. Vervolgens hebben onderhandelingen plaatsgevonden tussen de Raad en het Europees Parlement. In april 2022 is het achtste milieuactieprogramma definitief vastgesteld bij besluit 2022/591. Het achtste milieuactieprogramma loopt tot en met 31 december 2030.
Inhoud van het achtste milieuactieprogramma
Het achtste milieuactieprogramma heeft de volgende zes onderling verbonden thematische doelstellingen voor de periode tot en met 31 december 2030:
1 Terugdringing van de broeikasgasuitstoot
2 Aanpassing aan de klimaatverandering
3 Een groeimodel dat de planeet meer teruggeeft dan neemt
4 Terugdringing van de vervuiling tot nul
5 Bescherming en herstel van de biodiversiteit
6 Vermindering van de grootste productie- en consumptiebronnen van milieu- en klimaatdruk
Verder hebben de lidstaten het nieuwe kader ter meting van de voortgang met de doelstellingen van het achtste milieuactieprogramma uitgebreid met een aantal specificaties. Met name dat de Commissie jaarlijks de balans van de geboekte vooruitgang moet opmaken en een lijst moet overleggen van de acties die zij ter verwezenlijking van de doelstellingen heeft ondernomen en nog gaat ondernemen.
De lidstaten verzoeken de Commissie in 2024 tussentijds te evalueren, om daarna in 2025 met een wetgevingsvoorstel tot wijziging van het achtste milieuactieprogramma te komen. Het idee van de tussentijdse evaluatie is dat de Raad en het Europees Parlement dan nog de nodige acties voor de periode 2025-2030 kunnen toevoegen.
Meer informatie