Nieuwe richtsnoeren voor staatssteun ten behoeve van klimaat, milieubescherming en energie goedgekeurd
Nieuwsbericht | 22-12-2021
Het gaat om de nieuwe richtsnoeren staatsteun ten behoeve van klimaat, milieubescherming en energie (de “CEEAG”) (EN). De CEEAG zullen in januari 2022 formeel worden aangenomen zodra alle taalversies beschikbaar zijn en zullen vanaf dat moment van toepassing zijn.
Achtergrond De CEEAG komen, na hun formele aanname, in de plaats van de bestaande richtsnoeren staatssteun ten behoeve van energie en milieu 2014-2020 (EEAG). Zij worden van toepassing op elke beslissing die de Commissie na de vaststelling van de CEEAG neemt over betrokken steunmaatregelen. De lidstaten zullen bestaande regelingen vanaf 2024 in overeenstemming moeten brengen met de nieuwe CEEAG regels. In de richtsnoeren worden de voorwaarden vastgesteld waaronder door de lidstaten verleende staatssteun op het gebied van klimaat, milieubescherming en energie als verenigbaar met de interne markt kan worden beschouwd. Ook noemen de richtsnoeren de criteria voor de Commissie om de steun van de lidstaten op deze gebieden te beoordelen.
De bepalingen van de richtsnoeren worden aangevuld met de algemene groepsvrijstellingsverordening (AGVV), waarin wordt vastgesteld op basis van welke zogeheten ex-ante verenigbaarheidsvoorwaarden de lidstaten steunmaatregelen kunnen uitvoeren, zonder een voorafgaande aanmelding bij de Commissie te hoeven doen.
Voor de AGVV-bepalingen inzake steun op het gebied van klimaat, milieubescherming en energie loopt momenteel een separaat herzieningstraject. Die herziening heeft tot doel om groene investeringen verder te vergemakkelijken. Dit door het toepassingsgebied van maatregelen waarvoor een groepsvrijstelling geldt, uit te breiden tot steun voor investeringen in nieuwe technologieën, zoals waterstof en koolstofafvang en -opslag of -gebruik, en voor gebieden die essentieel zijn voor de verwezenlijking van de doelstellingen van de Europese Green Deal, zoals hulpbronnenefficiëntie en biodiversiteit. Bovendien is de herziening van de AGVV gericht op een verdere verfijning van de bepalingen inzake steun voor investeringen in zogeheten vlaggenschipgebieden, zoals energieprestaties van gebouwen en oplaad- en tankinfrastructuur voor schone mobiliteit. Deze verfijnde bepalingen zijn reeds ingevoerd in het kader van de gerichte herziening van de algemene groepsvrijstellingsverordening in juli 2021. Tot slot moeten de regels ook flexibeler worden wat betreft de definitie van in aanmerking komende kosten en steunintensiteiten.
Inhoud van de nieuwe CEEAG richtsnoeren De staatsteunregels in de nieuwe richtsnoeren ondersteunen projecten op het gebied van milieubescherming, inclusief klimaatbescherming en productie van groene energie. De richtsnoeren zijn ook aangepast aan de prioriteiten van de Europese Green Deal en het Fit-for-55-pakket (zie ook dit ECER-bericht). Decarbonisatie van de economie moet breed en flexibel worden ondersteund, met gebruikmaking van alle technologieën die kunnen bijdragen aan de Green Deal. En met inbegrip van hernieuwbare energiebronnen, energie-efficiëntiemaatregelen, steun voor schone mobiliteit, infrastructuur, circulaire economie, vermindering van verontreiniging, bescherming en herstel van de biodiversiteit, en maatregelen om de leveringszekerheid van energie te waarborgen. De bedoeling van de regels is om lidstaten ook te helpen om hun ambitieuze EU-doestellingen inzake energie en klimaat te verwezenlijken tegen zo laag mogelijke kosten voor de belastingbetaler en zonder buitensporige vervalsing van de mededinging op de EU interne markt. Tot slot beogen de richtsnoeren de betrokkenheid van hernieuwbare energie- gemeenschappen en het midden en kleinbedrijf (mkb) te faciliteren, als belangrijke aanjagers van de groene transitie.
De richtsnoeren houden met name in:
Meer informatie: Persbericht Europese Commissie ECER-dossier: staatssteun ECER-dossier: milieu Naschrift: op 27 januari 2022 verschenen de Q&A van de Commissie over de nieuwe KEM-richtsnoeren