Raad geeft richtsnoeren voor de toekomst van het EU-cohesiebeleid

Contentverzamelaar

Raad geeft richtsnoeren voor de toekomst van het EU-cohesiebeleid

De Raad heeft op 28 maart 2025 conclusies aangenomen waarin hij zijn standpunt uiteenzet over de belangrijkste aspecten voor cohesie en de toekomst van het cohesiebeleid van de EU. De conclusies zullen als basis dienen voor de besprekingen in de komende maanden en voor de werkzaamheden van de Commissie met betrekking tot het wetgevingskader voor het cohesiebeleid na 2027.

In de conclusies wordt eraan herinnerd dat de doelstelling van economische, sociale en territoriale cohesie centraal staat in het Europese project en dat het beleid en de acties van de EU moeten bijdragen tot de verwezenlijking van deze doelstelling door rekening te houden met hun territoriale dimensie en hun coördinatie, en met de actieve betrokkenheid van de nationale, regionale en lokale autoriteiten en belanghebbenden, naargelang het geval. De Raad wijst er ook op dat het belangrijk is duidelijke complementariteit en synergieën tussen het EU-beleid te bevorderen en overlappingen tussen de verschillende instrumenten te voorkomen.

De Raad verwijst naar het verslag-Letta, waarin wordt benadrukt dat een doeltreffend cohesiebeleid, dat in de hele EU op evenwichtige wijze wordt uitgevoerd, een essentiële voorwaarde is voor het welslagen van de interne markt. In dit verband wordt in de tekst opnieuw bevestigd dat concurrentievermogen en cohesie met elkaar verbonden zijn en wordt de rol benadrukt van zowel het versterken van het concurrentievermogen van de EU als geheel als het verbeteren van de cohesie tussen landen en regio’s, waardoor wordt bijgedragen tot de verwezenlijking van de strategische prioriteiten van de EU en de uitdagingen van de EU op een wederzijds versterkende manier worden aangepakt.

In de conclusies wordt herinnerd aan de grondslagen en kernbeginselen van het cohesiebeleid, zoals gedeeld beheer, meerlagig bestuur, partnerschap en een mens- en plaatsgebonden aanpak, die worden toegepast naast de beginselen van evenredigheid en subsidiariteit. In dit verband moet het cohesiebeleid een sleutelrol blijven spelen bij het verkleinen van de regionale verschillen in Europa, door minder ontwikkelde regio's te helpen hun achterstand ten opzichte van de meer ontwikkelde regio's in te halen, met het oog op opwaartse convergentie van de EU.

Wat governance betreft, moet gedeeld beheer tussen de Commissie, de lidstaten en de regionale en lokale overheden de uitvoeringsmethode van het cohesiebeleid blijven. De Raad herinnert aan het belang van meerlagig bestuur dat doeltreffende interventies op de meest geschikte territoriale niveaus in elke lidstaat mogelijk maakt en tegelijkertijd het gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid versterkt. Samen met gedeeld beheer en dialoog met partners, zowel tijdens de programmerings- als de uitvoeringsfase, vergemakkelijkt multilevel governance de verwezenlijking van de EU-beleidsdoelstellingen en versterkt het de positie van de lidstaten, regionale en lokale overheden.

Tot slot herinnert de Raad eraan dat het cohesiebeleid een investeringsbeleid voor de lange termijn is en dat de efficiëntie en doeltreffendheid ervan kunnen worden verbeterd door de nadruk te leggen op resultaten. Daartoe wordt de Commissie verzocht het cohesiebeleid meer resultaatgericht te maken, met name door bij het uitstippelen van het kader voor het toekomstige beleid gebruik te maken van een empirisch onderbouwde aanpak. De Raad roept de Commissie ook op de beproefde monitoring- en evaluatiesystemen verder te ontwikkelen en te vereenvoudigen, teneinde te beoordelen hoe investeringen en hervormingen strategische doelstellingen opleveren, instrumenten te versterken die gericht zijn op het onderzoeken van de potentiële en reële effecten van beleidsmaatregelen, en territoriale effectbeoordelingen verder te integreren in de beleidsvoorbereiding en -evaluatie.

Meer informatie