Resultaten Eurobarometer over EU-mechanisme voor civiele bescherming gepubliceerd

Contentverzamelaar

Resultaten Eurobarometer over EU-mechanisme voor civiele bescherming gepubliceerd

Uit de enquêteresultaten blijkt duidelijke steun voor de rol van de EU bij crisisbeheer, waarbij negen op de tien respondenten het belangrijk vinden dat de EU helpt bij het coördineren van de respons op rampen in de EU en andere landen. Volgens de enquête zijn ook negen op de tien Europeanen het ermee eens dat er meer gecoördineerde EU-maatregelen moeten komen om rampen en crises in de toekomst doeltreffender aan te pakken. Het percentage EU-burgers dat een sterkere rol wil is gestegen naar 90 procent.

Op 8 februari 2024 publiceerde de Europese Commissie de resultaten van de speciale Eurobarometer die de publieke opinie meet over Europese civiele beschermingsacties in de lidstaten. Uit de resultaten blijkt dat de ondervraagde burgers van de Europese Unie het erover eens zijn dat civiele beschermingsactiviteiten in de hele EU moeten worden gecoördineerd.

Achtergrond
Het EU-mechanisme voor civiele bescherming heeft tot doel de samenwerking tussen de 27 EU-landen en 10 deelnemende landen (IJsland, Noorwegen, Servië, Noord-Macedonië, Montenegro, Turkije, Bosnië en Herzegovina, Albanië, Moldavië en Oekraïne) op het gebied van civiele bescherming te versterken om de preventie van, paraatheid voor en respons op rampen te verbeteren.

Wanneer een noodsituatie de responscapaciteiten van een land in Europa en daarbuiten overstijgt, kan het via het mechanisme om bijstand vragen. De Europese Commissie speelt een sleutelrol bij het coördineren van de wereldwijde respons op rampen. Sinds de start in 2001 is het EU-mechanisme voor civiele bescherming geactiveerd voor meer dan 600 noodsituaties en crises binnen en buiten de EU.

In februari 2023 heeft de Europese Commissie een aanbeveling en een mededeling aangenomen om gemeenschappelijke doelen vast te stellen om de veerkracht bij rampen op het gebied van civiele bescherming te vergroten (zie ook dit ECER-bericht). Dit omvat manieren om Europese landen beter voor te bereiden op natuurrampen, zoals aardbevingen, overstromingen en bosbranden. De Europese doelstellingen voor rampenbestendigheid zijn gericht op het verbeteren van het vermogen van de EU, haar lidstaten en de landen die deelnemen aan het EU-mechanisme voor civiele bescherming om te anticiperen op toekomstige grote rampen en noodsituaties en deze beter te weerstaan.

Uitkomsten Eurobarometer
94 procent van de respondenten in de 27 EU-lidstaten is van mening dat wanneer zich in een EU-land een ramp voordoet die te groot is om alleen aan te pakken, andere EU-landen hulp moeten bieden. 91 procent is er voorstander van dat de EU elk land in de wereld helpt dat door een ramp wordt getroffen.

De wens van burgers om de veerkracht van Europa bij rampen te vergroten wordt ondersteund door de EU-doelstellingen voor veerkracht bij rampen die in 2023 zijn aangenomen. De Europese Commissie en de EU-lidstaten hebben gezamenlijk vijf belangrijke gebieden vastgesteld om samen meer te doen aan rampenpreventie en -paraatheid. De vijf gebieden zijn anticiperen op en zich voorbereiden op risico's, het verbeteren van vroegtijdige waarschuwingen, het vergroten van de responscapaciteit en het waarborgen van robuuste systemen voor civiele bescherming. De vijf EU-doelstellingen voor rampenbestendigheid zullen als kompas dienen voor beleid en investeringen die autoriteiten helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen en burgers, bestaansmiddelen en het milieu te beschermen.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
DG ECHO: informatie Eurobarometers
ECER-dossier: Crisisinstrumentarium EU – Mechanisme voor civiele bescherming