Snellere uitrol van digitale netwerkinfrastructuur in heel Europa door nieuwe EU-regels
Nieuwsbericht | 08-05-2024
Achtergrond
Een hoogwaardige digitale infrastructuur is in toenemende mate een belangrijke hoeksteen van de gehele economie. Gezien de snelle vooruitgang op het gebied van digitale technologieën zijn aanzienlijke netwerkinvesteringen nodig om aan de groeiende vraag naar bandbreedte te kunnen voldoen. In de mededeling ‘De digitale toekomst van Europa vormgegeven’ (2020) van de Europese Commissie werd geschat dat de EU alleen al voor digitale infrastructuur en netwerken een investeringstekort van 65 miljard euro per jaar heeft. In die context presenteerde de Europese Commissie op 23 februari 2023 een voorstel voor een gigabitinfrastructuurverordening. De verordening moet de richtlijn verlaging breedbandkosten van 2014 vervangen.
Na onderhandelingen over het voorstel hebben de Raad en het Europees Parlement de verordening aangenomen, en is die verordening op 8 mei 2024 in het EU-Publicatieblad verschenen (Verordening (EU) 2024/1309). De verordening treedt op 11 mei 2024 in werking en is met ingang van 12 november 2025 van toepassing. Bepaalde bepalingen van de verordening zullen met ingang van een andere datum van toepassing zijn (zie artikel 19 van Verordening (EU) 2024/1309).
De verordening
De nieuwe verordening beoogt de onnodig hoge kosten van de uitrol van hogecapaciteitsnetwerken, deels het gevolg van omslachtige vergunningsprocedures, te verlagen. Deze procedures worden vereenvoudigd dankzij een verplicht mechanisme voor bemiddeling tussen overheidsinstanties en telecombedrijven. De nieuwe verordening zal verder de transparantie vergroten en exploitanten van openbare elektronische communicatienetwerken in staat stellen efficiënt te plannen.
Om de toegang tot diensten van de informatiemaatschappij voor burgers en ondernemingen te verbeteren gaat de verordening gigabitinfrastructuur ook over de uitrol van en toegang tot fysieke binnenhuisinfrastructuur.
Voorts biedt de nieuwe verordening de lidstaten enige mate van flexibiliteit, bijvoorbeeld met uitzonderingen voor kritieke nationale infrastructuur.
Tot slot loopt het huidige retailprijsplafond voor gereguleerde communicatie binnen de EU af op 14 mei 2024. Om die reden worden de huidige prijsplafonds van € 0,19 per minuut voor gesprekken en € 0,06 per sms-bericht verlengd tot en met 30 juni 2032. Doel is de consumentenbescherming te waarborgen, vooral voor kwetsbare gebruikers.
Meer informatie: