T-168/02, Tierschutz, arrest van 30 november 2004

Contentverzamelaar

T-168/02, Tierschutz, arrest van 30 november 2004

Signaleringsfiche
Arrest van het Gerecht van Eerste Aanleg van 30 november 2004, T-168/02, IFAW Internationaler Tierschutz-Fonds GmbH tegen de Commissie.

Betrokken departementen
Alle Ministers

Sleutelwoorden
Toegang tot documenten - Verordening (EG) nr. 1049/2001 - Artikel 4, lid 5 - Niet-openbaarmaking van document van lidstaat zonder voorafgaande toestemming van deze lidstaat

Samenvatting van feiten, redenering en dictum
Verzoeker heeft documenten bij de Commissie opgevraagd. Hiertoe behoorde ook een aantal documenten die door Duitsland aan de Commissie waren verstrekt. Duitsland had aan de Commissie laten weten dat zij deze documenten niet openbaar mocht maken. De vraag was nu of dit voldoende reden voor de Commissie was om de documenten te weigeren. Met andere woorden geeft artikel 4, vijfde lid, Verordening 1049/2001 (Eurowob) de lidstaten een vetorecht voor wat betreft de openbaarmaking van van hen afkomstige documenten. Het Gerecht beantwoordt deze uitspraak bevestigend.

Het Gerecht stelt dat op grond van artikel 4, vijfde lid, de lidstaten een bijzondere positie innemen. Volgens deze bepaling kan de lidstaat een instelling verzoeken een van hem afkomstig document niet openbaar te maken en is de instelling verplicht dit document niet openbaar te maken zonder "voorafgaande toestemming" van de lidstaat. Deze verplichting van de instelling om de voorafgaande toestemming van de lidstaat te verkrijgen, die in artikel 4, lid 5, van de verordening duidelijk wordt bevestigd, zou een dode letter blijven indien de Commissie zou kunnen besluiten dit document openbaar te maken ook al heeft de betrokken lidstaat uitdrukkelijk gevraagd dit niet te doen. Een verzoek van de lidstaat op basis van dit artikel bevat derhalve, aldus het Gerecht, een bevel aan de instelling om het desbetreffende document niet openbaar te maken.

De lidstaat is dan ook niet verplicht zijn verzoek te motiveren en de instelling heeft na de indiening van een dergelijk verzoek niet te onderzoeken of de niet-openbaarmaking van het desbetreffende document met name door het openbaar belang is gerechtvaardigd.

Gevolgen van de uitspraak
Bestuursorganen die van de zijde van de Commissie de vraag voorgelegd krijgen of van hen afkomstige documenten openbaar gemaakt mogen worden, zouden dit zondere nadere motivering kunnen weigeren. Het kan echter wenselijk zijn om de belangenafweging wel direct te maken. Het zou immers kunnen voorkomen dat het bestuursorgaan zelf later een WOB-verzoek met betrekking tot hetzelfde document krijgt en moet concluderen dat wel tot (gedeeltelijke) openbaarmaking moet worden overgegaan.

Voorstel voor behandeling
Het fiche wordt ter informatie toegestuurd aan alle departementen. Van de uitspraak is reeds melding gemaakt in het Wob-contactfunctionarissenoverleg. Een vervolgfiche is niet noodzakelijk.