Verordening met noodmaatregelen om de hoge energieprijzen aan te pakken definitief vastgesteld
Nieuwsbericht | 07-10-2022
Achtergrond
De EU wordt geconfronteerd met een ongewone stijging van de energieprijzen, mede veroorzaakt door de militaire agressie van Rusland in Oekraïne. De EU-landen coördineren hun inspanningen om de energievoorziening van de EU veilig te stellen en de gevolgen van de hoge energieprijzen voor consumenten en de economie te beperken. Op 14 september 2022 diende de Commissie een voorstel in voor een Raadsverordening betreffende een noodinterventie in verband met de hoge energieprijzen (zie het ECER-bericht over het voorstel).
Op 6 oktober 2022 heeft de Raad de voorgestelde verordening aangenomen (verordening 2022/1854). De verordening vormt een aanvulling op andere recente EU-initiatieven en -wetgeving om energie betaalbaar te houden en de energiezekerheid van de EU te waarborgen. Voorbeelden zijn de verordening tot vermindering van de vraag naar gas (zie het ECER-bericht) en de verordening inzake gasopslag (zie het ECER-bericht). De in de verordening opgenomen maatregelen dienen ook als aanvulling op de initiatieven die in mei 2022 in het kader van REPowerEU zijn voorgesteld.
De maatregelen
Vermindering van de vraag naar elektriciteit
Plafond op marktinkomsten voor infra-marginale technologieën
Solidariteitsheffing voor de sector fossiele brandstoffen
Maatregelen voor de detailhandel (kmo's)
Toepassing van de verordening
De maatregelen zijn tijdelijk en uitzonderlijk. Ze zijn van toepassing van 1 december 2022 tot en met 31 december 2023. De streefcijfers voor het verminderen van het energieverbruik gelden tot en met 31 maart 2023. Het verplichte plafond voor marktinkomsten is van toepassing tot en met 30 juni 2023. De lidstaten hebben specifieke vrijstellingen ingevoerd voor Cyprus en Malta.
Meer informatie: