Verslag uitgebracht over uitdagingen en aanbevelingen om civiele en militaire en crisisparaatheid van de EU te verbeteren

Contentverzamelaar

Verslag uitgebracht over uitdagingen en aanbevelingen om civiele en militaire en crisisparaatheid van de EU te verbeteren

Aangezien het geopolitieke en veiligheidslandschap ingrijpend verandert, moet de paraatheid van de EU volgens het verslag dringend worden versterkt. De EU en haar lidstaten worden geconfronteerd met steeds multidimensionelere, complexere en grensoverschrijdende dreigingen en crises. Een alomvattende aanpak is vereist.

Nu Europa wordt geconfronteerd met een nieuwe realiteit, gekenmerkt door toegenomen risico's en grote onzekerheid moet Europa dringend beter voorbereid zijn. Sinds het begin van dit decennium heeft de EU de ernstigste pandemie in een eeuw meegemaakt, de bloedigste oorlog op Europees grondgebied sinds de Tweede Wereldoorlog en het warmste jaar in de geschiedenis.

Tegen deze achtergrond kreeg Sauli Niinistö (voormalig president van de Republiek Finland en speciaal adviseur van de voorzitter van de Europese Commissie) van voorzitter van de Europese Commissie von der Leyen de opdracht om - samen met de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid- een verslag op te stellen waarin de complexe uitdagingen waarmee de EU en haar lidstaten worden geconfronteerd, worden beoordeeld. Ook werd gevraagd om aanbevelingen te doen over de manier waarop de civiele en militaire paraatheid van de EU en haar paraatheid voor toekomstige crises kunnen worden verbeterd.

Het verslag, dat op 30 oktober 2024 werd uitgebracht, onderstreept de noodzaak van een ambitieuze nieuwe aanpak van de paraatheid van de EU. Daartoe worden ongeveer 80 aanbevelingen gedaan voor acties op korte en middellange tot lange termijn. Het verslag is hier in te zien.

Volgens het verslag zal het versterken van de paraatheid van de EU een afschrikkend effect hebben op dreigende actoren, restrisico’s verminderen, het gevoel van grote onzekerheid onder de burgers aanpakken en bijdragen aan de fundamentele voorwaarden voor economische welvaart en concurrentievermogen.

Echte paraatheid vereist volgens het verslag een meer alomvattende en geïntegreerde aanpak. Alle relevante militaire en civiele crisisresponsactoren moeten volledig gereed en in staat zijn om effectief te reageren, als onderdeel van een bredere aanpak die de hele overheid en de hele samenleving omvat. Een hoger niveau van paraatheid is over de hele linie nodig, waarbij interne en externe veiligheid aan elkaar worden gekoppeld en zowel civiele als militaire middelen worden ingezet.

Zoals onder meer blijkt uit de politieke richtlijnen van de nieuwe Europese Commissie (2024-2029) (zie ook dit ECER-bericht), zullen de bevindingen en aanbevelingen van het verslag gaan bijdragen aan het werk van de nieuwe Commissie door een leidraad te bieden voor verschillende komende initiatieven, waaronder de strategie van de Unie inzake paraatheid en het witboek over de toekomst van de Europese defensie.

Meer informatie:
Verklaring Europese Commissie
Website Europese Commissie – Defensie
ECER-dossier: GBVB
ECER-dossier: Crisisinstrumentarium