Voorstel Europese Commissie voor EU-regels voor oplaadpunten elektrische voertuigen en waterstoftankstations
Nieuwsbericht | 04-12-2024
Op 29 november 2024 heeft de Europese Commissie een wijziging van de Meetinstrumentenrichtlijn (2014/32/EU) voorgesteld om de meetvoorschriften voor oplaadpunten voor elektrische voertuigen en waterstoftankstations in de hele EU te harmoniseren.
De wijziging ondersteunt de uitrol van schone mobiliteit door de invoering van elektrische voertuigen en hun opladers, en automaten voor gecomprimeerd gas te vergemakkelijken. Het voorstel beoogt ook de eisen voor meters te harmoniseren en het gebruik van slimme elektriciteits- en gasmeters voor efficiënt energiebeheer en betrouwbare meting van nieuwe gassen zoals waterstof en biogassen te bevorderen.
De wijziging omvat ook warmtemeters voor koeltoepassingen, die voorheen apart gecertificeerd moesten worden. Deze wijziging maakt dubbele certificering overbodig, waardoor de kosten dalen en de naleving voor fabrikanten eenvoudiger wordt.
De wijziging is een belangrijke stap in de evolutie van de metrologiewetgeving van de EU en ondersteunt de groene transitie en de klimaat- en energiedoelstellingen door de aanpassing aan nieuwe wetgeving, zoals de infrastructuurverordening voor alternatieve brandstoffen, de CO₂-normen voor personenauto's en bestelwagens en de richtlijn hernieuwbare energie. Het weerspiegelt het veranderende landschap van energieverbruik, met een toenemend gebruik van hernieuwbare energie en technologische vooruitgang, terwijl het de energieresistentie verbetert en een efficiënt gebruik van hulpbronnen bevordert.
De metrologiewetgeving van de EU, die voor het eerst werd opgesteld in de jaren 1970, moet helpen zorgen dat consumenten alleen betalen voor wat ze verbruiken. Nauwkeurige metingen en gemeenschappelijke meeteenheden zijn essentieel voor marktintegriteit en een functionerende interne markt. Het toepassingsgebied van de metrologie omvat verschillende meetinstrumenten die het dagelijks leven beïnvloeden, zoals meters van nutsvoorzieningen (gas, elektriciteit, thermische energie of water), benzinepompen, weegschalen in supermarkten, wijnflessen, weegbruggen en automatische verpakkingslijnen voor voedsel en cosmetica.
Meer informatie: Nieuwsbericht Europese Commissie ECER-dossier: Energie