Indien een steunmaatregel aan alle zeven criteria voldoet, is de conclusie dat sprake is van onverenigbare (en daarmee verboden/onrechtmatige) staatssteun in de zin van artikel 107, lid 1 EU-Werkingsverdrag. Wat kan een steun verlenende overheid dan nog doen om deze maatregel eventueel verenigbaar met de EU-interne markt of ‘staatssteunproof’ te maken?
Het is van belang alert te blijven op staatssteunaspecten van steunmaatregelen, ook bijvoorbeeld nadat een kennisgevingsprocedure is doorlopen of een goedkeuring van de Europese Commissie is verkregen na een aanmeldingsprocedure. Bepaalde steunelementen kunnen namelijk invloed hebben op de beoordeling van de verenigbaarheid van een bepaalde steunmaatregel met de EU-interne markt. Een verhoging van het budget (optopping van een subsidie), een wijziging van het type begunstigde van de steunmaatregel, van de voorwaarden voor steunverlening, van de vorm of het doel van de steun of in de technische vereisten, of verlenging van de looptijd van een steunmaatregel kunnen bijvoorbeeld effect hebben op de verenigbaarheid.
In zaak T-668/21 (Siremar) bepaalde het EU-Gerecht dat de Europese Commissie in haar beoordeling van steunmaatregelen gebonden is aan de toepasselijke richtsnoeren die ze zelf heeft vastgesteld. Steun mag pas in lijn met het staatssteunrecht worden verklaard indien de steun aan alle voorwaarden van de betreffende staatssteunrichtsnoeren voldoet. In zaak T-111/21 (Ryanair) ging het over de vraag of het voldoen aan staatssteunregels ook een recht op staatssteun levert. Het EU-Gerecht beantwoordt deze vraag in dit arrest ontkennend en gaat nader in op het onderscheid tussen ernstige twijfel van de Europese Commissie over verenigbaarheid van steun en de vraag of er sprake is van een kennelijk onjuiste beoordeling. Voor zowel ad hoc advisering over staatssteunaspecten bij voorgenomen staatssteunmaatregelen, als begeleiding bij eventuele kennisgevings- of aanmeldingsprocedures, kunnen medewerkers van de departementen in eerste instantie het beste het Staatssteun-coördinatiepunt of de Staatssteun-coördinator van het eigen departement raadplegen.