Nieuwsbrief griffie HvJ

Nieuwsbrief EU-Hof - Nederlandse griffie

De Nederlandse griffie van het EU-Hof publiceert vrijwel wekelijks een nieuwsbrief met daarin een aankondiging van arresten en conclusies. Onderstaand treft u de meeste recente nieuwsbrief aan.


Nieuwsbrief voor de week van

Donderdag 21 maart 2024

Arrest in zaak C-61/22 Landeshauptstadt Wiesbaden (DE)

(identiteitskaart - vingerafdruk)

Een Duitse rechter wenst van het Hof te vernemen of de verplichting om een afbeelding van de vingerafdruk op te nemen in de identiteitskaart strookt met de waarborgen neergelegd in de AVG-verordening.

Donderdag 21 maart 2024

Arrest in zaak C-76/23 Cobult (DE)

(passagiersrechten)

Wanneer heeft een passagier geldig afstand gedaan van zijn recht tot terugbetaling van een geannuleerde vlucht (in het geval waarin waardebons worden aangeboden voor een andere vlucht)? Volstaat het dat een formulier is ingevuld en ondertekend op de website van de luchtvaartmaatschappij?

Donderdag 21 maart 2024

Arrest in zaak C-7/23 Marvesa Rotterdam (BE)

(visolie – invoerverbod EU)

In deze zaak gaat het om de invoer van visolie uit China naar de EU. Visolie voor menselijke consumptie wordt toegelaten, terwijl een invoerverbod geldt voor visolie voor diervoeder. De Belgische Raad van State legt hierover vragen voor aan het Hof van Justitie.

Donderdag 21 maart 2024

Arrest in zaak C-703/22 CBR (NL)

(rijbewijs - gezichtsvermogen)

In de EU-Rijbewijsrichtlijn zijn minimumnormen opgenomen over onder andere het horizontale gezichtsveld. De Nederlandse Raad van State vraagt of een aanvrager die die minimumnormen niet haalt, toch rijgeschikt kan zijn, als het verlies aan gezichtsveld neurologisch wordt gecompenseerd, en een en ander wordt bevestigd door gespecialiseerde oogartsen.

Donderdag 21 maart 2024

Conclusie in gevoegde zaken  C-778/21 P - C-798/21 P C-779/21 P –  C-799/21 P Front Polisario en conclusie in zaak C-399/22 Confédération paysanne 

(Westelijke Sahara)

Het Polisariofront komt op tegen de akkoorden die de Europese Unie heeft gesloten met Marokko. Volgens het Polisariofront moet in die akkoorden rekening worden gehouden met de situatie in de Westelijke Sahara waarover Marokko in feite geen controle uitoefent. Op 29 september 2021 heeft het Gerecht in eerste aanleg die akkoorden nietig verklaart (maar de gevolgen van die uitspraak zijn opgeschort in afwachting van de uitspraak in hogere voorziening door het Hof van Justitie). Een andere vraag is of voor producten afkomstig uit de Westelijke Sahara, de oorsprong op de etiketten moet worden vermeld.