Het EU-Grondrechtenbureau heeft een Nederlandse versie beschikbaar gesteld van het handboek over de toepassing van het EU-Handvest voor de grondrechten door wetgevingsjuristen en beleidsmakers. De uitvoering van een “Handvestcontrole” in het kader van wetgeving en beleidsvorming draagt bij aan een groter bewustzijn ten aanzien van het belang van mensenrechten .
Nieuwsbericht | 26-06-2020
Familieleden van een EU burger die een permanente verblijfsvergunning bezitten hoeven geen visum aan te vragen om te verblijven in een andere EU-lidstaat. Een verblijfsvergunning wordt tevens gezien als bewijs van de status van familielid van een EU-burger. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 25-06-2020
Een besluit en een circulaire die de algemene voorwaarden bepalen waaronder stedenbouwkundige vergunningen voor de bouw en exploitatie van windturbines worden afgegeven, moeten eerst zelf aan een milieubeoordeling worden onderworpen. Maar onder strikte voorwaarden mag de nationale rechter de handhaving van de gevolgen van een met EU-recht strijdige handeling zelf bepalen. Dat heeft EU-Hof geantwoord op vragen van een Belgische rechter.
Het kabinet hecht aan de balans en taakverdeling tussen de Raad, Commissie en het Europees Parlement zoals vastgelegd in de EU-Verdragen. Dat staat in een brief aan de Kamer over een Clingendael-rapport over de trends en ontwikkelingen van de Europese Commissie. Belangrijke aandachtspunten daarin zijn de verschuivende interinstitutionele balans, de ontwikkeling van wetgeving en de verschillende taken van de Commissie.
Het Nederlandse kabinet gaat in de Staat van de Europese Unie 2020 in op de recente ontwikkelingen in de Europese Unie en de prioriteiten van Nederland daarbij. Het Nederlandse kabinet is zich ervan bewust dat de Covid-19-uitbraak gevolgen heeft voor het EU-beleid. De zes headline ambitions uit het werkprogramma van de Europese Commissie worden tot uitgangspunt genomen in de Staat van de Unie 2020. Het gaat om de Europese Green Deal, een economie die werkt voor mensen, een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk, het beschermen van de Europese levenswijze, een sterk Europa in de wereld en een nieuwe impuls voor de Europese democratie en betere regelgeving.
Het Europees Parlement stelt voor het Statuut van de Europese Ombudsman aan te passen. Het kabinet verwelkomt een aantal voorgestelde wijzigingen van het Statuut. Maar net als de Europese Commissie kan het een aantal andere wijzigingen niet steunen.
Nieuwsbericht | 24-06-2020
De minister van Buitenlandse Zaken mocht de financiële tegoeden van een man uit Den Haag niet bevriezen. Deze financiële sancties legde hij op in 2010. Ze waren een rechtstreeks gevolg van het besluit van de minister om de man vanwege zijn activiteiten voor de Liberation Tigers of Tamil Eelam (beter bekend als de Tamiltijgers) ‘aan te wijzen’ op grond van antiterrorismeregels. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt dat dit aanwijzingsbesluit van de minister onterecht was.
De hoogste opkomst in 25 jaar, een toename van misleidende informatie en een zeer actieve inmenging vanuit Rusland. Dat signaleert de Europese Commissie in haar verslag over het verloop van de verkiezingen van het Europees Parlement in 2019. Daarbij heeft de Commissie onder meer aandacht voor de verbetering van de deelname van bepaalde groepen EU-burgers aan de verkiezingen, versterking van de EU-dimensie van de verkiezingen en de toepassing van maatregelen ter voorkoming van misleidende informatie tijdens de verkiezingen.
Een transportondernemer kan de rechtstreekse werking van de EU-richtlijn inzake toltarieven inroepen om vast te stellen of de Duitse toltarieven geen onjuiste kostenelementen, zoals die voor de verkeerspolitie, bevatten. Dat is het advies van advocaat-generaal Saugmansgaard Øe aan het EU-Hof in een prejudiciële zaak tegen Duitsland.
Nieuwsbericht | 22-06-2020
Op verzoek van sanctie-autoriteiten van de EU-lidstaten gaat de Europese Commissie in een advies in op de vraag hoe lidstaten dienen om te gaan met tegoeden en middelen van een entiteit die niet op een EU-sanctielijst staat, maar waarover een persoon die wel op een EU-sanctielijst staat zeggenschap heeft. Daarbij is onder meer aandacht voor de verstrekking van arbeid en diensten door de niet-aangewezen entiteit, maar ook de mogelijkheid om betalingen te verrichten met bevroren tegoeden.
Toont 1.111 - 1.120 van 3.358 resultaten.