Inloggen
De Europese Commissie heeft richtsnoeren uitgebracht over de toepassing van de richtlijn inzake de gelijke behandeling van mannen en vrouwen bij de toegang tot en het aanbod van goederen en diensten. Het artikel in de richtlijn dat seksegerelateerde factoren bij het verlenen van verzekeringsdiensten toestaat, werd vorig jaar door het EU-Hof ongeldig verklaard wegens strijd met het EU-Handvest van de Grondrechten, met name het verbod van discriminatie en het beginsel van gelijke behandeling van mannen en vrouwen.
Nieuwsbericht | 02-02-2012
De Eerste Kamer heeft bezwaar gemaakt tegen twee voorstellen van de Europese Commissie over alternatieve geschillenbeslechting. Met de voorstellen wil de Commissie consumentenbescherming verbeteren en grensoverschrijdende transacties stimuleren. De Eerste Kamer ziet meer heil in zelfregulering en velt een negatief subsidiariteitsoordeel.
Nieuwsbericht | 01-02-2012
Werknemers hebben volgens de EU-arbeidstijdenrichtlijn jaarlijks recht op vakantie met behoud van loon gedurende ten minste vier weken. Maar als een Franse werknemer het hele jaar ziek is geweest, heeft hij daarna geen recht op vakantie. Dat is in strijd met de richtlijn, zo heeft het EU-Hof bepaald. Frankrijk mag het recht op vakantie niet koppelen aan de voorwaarde dat een werknemer daadwerkelijk heeft gewerkt.
Nieuwsbericht | 31-01-2012
De leges die Nederland vraagt voor een aanvraag van niet-EU-onderdanen om de status van langdurig ingezetene te verkrijgen zijn te hoog en lopen bovendien uit de pas met leges die EU-onderdanen moeten betalen voor een soortgelijk document. Dat heeft Advocaat-Generaal Yves Bot geadviseerd aan het EU-Hof. Deze zgn. derdelanders kunnen deze status krijgen als ze vijf jaar legaal en onafgebroken in Nederland hebben verbleven.
Nieuwsbericht | 30-01-2012
Nadat vorige week al een nieuwe voorzitter, ondervoorzitters en questoren werden verkozen door het Europees Parlement, werd deze week ook bepaald welke EP-leden de verschillende vaste commissies in het EP gaan voorzitten. Hiermee heeft het EP een flinke 'shuffle' ondergaan. Er zijn geen Nederlandse EP-leden op een vaste voorzitterspost.
Nieuwsbericht | 25-01-2012
De Nederlandse sociale verzekeringen mogen werknemers uit andere lidstaten die werkzaam zijn op het Nederlandse deel van het continentaal plat niet uitsluiten van de verzekering. Die werknemers moeten hetzelfde worden behandeld als werknemers die aan de wal in Nederland wonen. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in de zaak Salemink, over het recht op een Nederlandse arbeidsongeschiktheidverzekering. Deze regeling is inmiddels aangepast.
Nieuwsbericht | 24-01-2012
Als een burger van de EU in een andere lidstaat verblijft op de enkele grondslag van een nationale verblijftitel, betekent dit niet automatisch dat hij ook rechten opbouwt op grond van de richtlijn vrij verkeer (2004/38). Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in een zaak van een groep Poolse burgers die vóór de toetreding van Polen tot de EU in Duitsland verbleven. De perioden van verblijf vóór de toetreding worden wel meegerekend, maar dan moet wel voldaan zijn aan de verblijfsvoorwaarden van richtlijn 2004/38. In dit geval voldeden de burgers niet aan deze voorwaarden, omdat zij niet in hun levensonderhoud konden voorzien.
Nieuwsbericht | 17-01-2012
In navolging van een procedure bij het EU-Hof van Justitie heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld dat het College voor Zorgverzekeringen een bijdrage mocht inhouden op het pensioen van Nederlanders die in een andere EU-lidstaat wonen, de zogenoemde ‘pensionado’s. Een aantal van hen voelt zich benadeeld door de wijzigingen in het Nederlandse systeem van premieheffing voor de zorgverzekering.
Nieuwsbericht | 12-01-2012
Het Hof van Justitie heeft geoordeeld dat de richtlijn die het EU-systeem voor broeikasgassenemissiehandel (de ETS-richtlijn) verplicht stelt voor internationale luchtvaart niet in strijd is met het internationale recht. De procedure bij het Hof hiermee tot een eind is gekomen, de controverse rond het systeem niet. Met name de Amerikaanse en Chinese regeringen tekenen nog steeds protest aan bij de EU.
Zowel de Raad van de EU als de Europese Commissie hebben beroep ingesteld bij het EU-Hof wegens schending van de wetgeving inzake de arbeidsvoorwaarden van EU-ambtenaren, het EU-ambtenarenstatuut. De Commissie verwijt de Raad dat de jaarlijkse aanpassing van de Eu-ambtenarensalarissen niet is goedgekeurd. De Raad verwijt de Commissie op zijn beurt dat de Commissie onvoldoende rekening houdt met de gevolgen van de economische crisis in de EU.
De Studiekring Europees Recht (STER), die zich met name richt op jonge juristen, organiseert op donderdag 9 februari 2012 op het kantoor van de Landsadvocaat (Den Haag) een bijeenkomst over de gevolgen van het Europees recht op de Nederlandse zorgsector, ofwel “Europeanisering van de gezondheidszorg”.
De Europese Commissie vindt dat Hongarije geen effectieve maatregelen heeft genomen om het begrotingstekort op duurzame wijze tot minder dan 3% van het binnenlands bruto produkt terug te dringen, zoals afgesproken in het Stabiliteits- en Groeipact. De Commissie maakt hierbij gebruik van de nieuwe mogelijkheden van het onlangs in werking getreden six-pack (maatregelen inzake economic governance in de EU). Ook vanuit een oogpunt van fundamentele rechten krijgt Hongarije kritiek vanwege een aantal controversiële (grond)wetswijzigingen. De Commissie onderzoekt of er een inbreukprocedure geopend moet worden.
De Europese Commissie heeft in december 2011 nieuwe voorstellen gedaan voor hervorming van het aanbestedingsregels van de EU. Doelstelling van de Commissie is de aanbestedingsregels eenvoudiger en doeltreffender te maken. De Commissie wil onder andere meer ruimte bieden voor onderhandelingen in de aanbestedingsprocedure en rekening houden met maatschappelijke en milieucriteria bij aanbesteding. De drempelwaarden voor aanbesteding gaan niet omhoog. Op het terrein van concessieverlening, dat tot nog toe slechts gedeeltelijk werden geregeld op Europees niveau, wordt een aparte richtlijn voorgesteld, vanwege het bijzondere karakter van deze vorm van overheidsopdrachten. Vanaf begin 2012 worden de voorstellen besproken in de Raad en in het Europese Parlement. Ervaring uit het verleden leert dat dit vele jaren duurt. Zo hebben de besprekingen over de huidige richtlijnen (2004/18/EG en 2004/17/EG) vier jaar geduurd. Daarna volgt een implementatietermijn voor de richtlijnen van gemiddeld twee jaar. Verwacht wordt dat dit voorstel een vergelijkbaar tijdspad zal doorlopen.
Nieuwsbericht | 10-01-2012
Op 20 december 2011 heeft de Europese Commissie haar nieuwe beleid inzake Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB’s) bekendgemaakt. DAEB’s zijn commerciële diensten waarbij taken van algemeen belang worden vervuld (bijvoorbeeld op het gebied van energie of gezondheidszorg). Daarom zijn deze diensten uitgezonderd van de gewone mededingingsregels. Tegelijkertijd mogen publieke middelen die naar deze diensten gaan de mededinging niet buitensporig verstoren. De Commissie wil de regels eenvoudiger, duidelijker en flexibeler maken en op sommige punten ook strenger controleren. De nieuwe regels gaan in op 31 januari 2012.
Nieuwsbericht | 09-01-2012
Met ingang van 1 januari 2012 is Denemarken voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Het Deense voorzitterschap vormt het middenstuk van het triovoorzitterschap met Polen en Cyprus. Zoals alle voorzitterschappen van de afgelopen jaren zal er op financieel en economisch gebied veel werk aan de winkel zijn voor de Denen. Desalniettemin hebben de Denen ook specifieke prioriteiten voor hun voorzitterschap, zoals de interne markt, milieu en asielbeleid.
Nieuwsbericht | 01-01-2012
Lidstaten mogen geen asielzoekers terugsturen naar een andere lidstaat wanneer zij weten dat het asielsysteem in die lidstaat ernstig tekortschiet waardoor de asielzoeker een reëel risico zal lopen op onmenselijke of vernederende behandelingen. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald. Lidstaten moeten elkaar systeem vertrouwen, maar dit vertrouwen is niet ongelimiteerd.
Nieuwsbericht | 22-12-2011
De controle die het Gerecht van de Europese Unie toepast op besluiten van de Europese Commissie in mededingingszaken is in overeenstemming met het Handvest van de Grondrechten van de EU. Dit principiële standpunt kan worden gezien als het antwoord van het EU-Hof op de commotie die was ontstaan als gevolg van de uitspraak van het Mensenrechtenhof Straatsburg in de zaak Menarini.
Nieuwsbericht | 13-12-2011
De staatshoofden en regeringsleiders van de Eurozone willen een nieuw verdrag opstellen waarin bindende afspraken worden gemaakt over de begrotingsdiscipline in de eurozone. Dit moet een "unie van begrotingsstabiliteit" worden. De Europese Commissie en het EU-Hof zullen daarin een rol krijgen. Ook de landen buiten de eurozone, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, overwegen partij te worden bij het nieuwe verdrag. Het verdrag moet uiterlijk over drie maanden ondertekend worden.
Tijdens de Europese Raad op 9 december 2011 werd het Verdrag betreffende de Toetreding van de Republiek Kroatië getekend. Verwachte toetredingsdatum is 1 juli 2013. Het verdrag dient nog geratificeerd te worden door de lidstaten en Kroatië. Kroatië zal een referendum houden over de toetreding. De Kroaten nemen vanaf 9 december als waarnemer deel aan vergaderingen van de Raad. Op die manier kunnen ze alvast wennen hoe het er aan toegaat in Brussel.
De Terugkeerrichtlijn verbiedt de lidstaten gedurende de zgn. terugkeerprocedure een gevangenisstraf op te leggen aan een illegaal verblijvende onderdaan van een derde land. Dat heeft het EU-Hof bepaald in de zaak Achughbabian (C-329/11). Wel mag een lidstaat een gevangenisstraf opleggen als de terugkeerprocedure is toegepast en de persoon alsnog illegaal op het grondgebied verblijft.
Toont 2.541 - 2.560 van 3.498 resultaten.