De afdeling Europees Recht (ER) van de Directie Juridische Zaken (DJZ) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) biedt in het najaar van 2023 twee stageplekken aan. De stage duurt drie maanden en zal aanvangen tussen 18 september 2023 en 31 december 2023. Solliciteren is mogelijk tot 20 mei 2023.
Nieuwsbericht | 10-05-2023
De gepresenteerde corruptiebestrijdingsvoorstellen betreffen de strijd tegen corruptie op zowel nationaal als EU-niveau. De Europese Commissie wil, voortbouwend op bestaande maatregelen, meer inspanning leveren om de preventie van corruptie te integreren in het ontwerp van EU-beleid en EU-programma's. Ook wil de Commissie lidstaten actief ondersteunen bij de ontwikkeling van een krachtig corruptiebestrijdingsbeleid en robuuste anticorruptiewetgeving.
Nieuwsbericht | 09-05-2023
Met de voorgestelde verordening wordt beoogd het reactievermogen en de capaciteit van de Europese defensie-industrie te versterken om ervoor te zorgen dat de relevante defensieproducten tijdig in de EU beschikbaar zijn en geleverd worden. Daartoe is in de voorgestelde verordening een kader vastgesteld voor de uitvoering van een reeks specifieke en gerichte maatregelen om de aanpassing van de defensie-industrie aan structurele veranderingen te versnellen.
Aanhangwagens kunnen volgens de Commissie de CO2-uitstoot van combinaties van zware vrachtvoertuigen aanzienlijk verminderen. Het voorstel voorziet in regels om in systemen waarbij tol wordt geheven op basis van de CO2-uitstoot van voertuigen, rekening te houden met het effect van aanhangwagens op de CO2-uitstoot van combinaties van zware vrachtvoertuigen.
Nieuwsbericht | 08-05-2023
Het EU-recht verzet zich niet tegen een nationale regeling op grond waarvan iemand ten aanzien van wie een belangenconflict is gebleken in de uitoefening van een gekozen openbaar ambt, een verbod krijgt opgelegd om gedurende een vooraf bepaalde periode van drie jaar enig gekozen openbaar ambt uit te oefenen. De betrokkene moet wel het beoordelingsrapport kunnen betwisten waarin de constatering van een belangenconflict is gedaan. Ook moet de betrokkene de op basis van dat rapport opgelegde sanctie, en met name de evenredigheid daarvan, kunnen betwisten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Roemeense rechter.
Nieuwsbericht | 04-05-2023
Het in de AVG vastgelegde recht op schadevergoeding bestaat slechts indien cumulatief is voldaan aan de volgende drie voorwaarden: een verwerking van persoonsgegevens in strijd met de bepalingen van de AVG, door de betrokkene geleden schade en een oorzakelijk verband tussen die onrechtmatige verwerking en die schade. De enkele schending van de AVG levert dus geen recht op schadevergoeding op. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
De voorgestelde regels hebben betrekking op nieuwe innovatieve producten (zoals detergentia die micro-organismen bevatten) en duurzame nieuwe praktijken (zoals de navulverkoop van detergentia). De nieuwe regels introduceren ook een digitale etikettering en een productpaspoort voor detergentia en oppervlakte-actieve stoffen.
Nieuwsbericht | 03-05-2023
Standaard-essentiële octrooien (SEP's) zijn octrooien ter bescherming van technologie die essentieel is verklaard voor de toepassing van een technische norm die door een organisatie voor de ontwikkeling van normen is vastgesteld. Het voorstel voorziet in meer transparantie met betrekking tot de informatie die nodig is voor SEP-licenties en de procedure voor de vaststelling van eerlijke, redelijke en niet-discriminerende voorwaarden voor een SEP-licentie.
Een dwanglicentie is de mogelijkheid voor een overheid om een derde partij onder bepaalde voorwaarden toe te staan een octrooi te gebruiken zonder toestemming van de rechthebbende. Dwanglicenties kunnen een oplossing bieden om producten die nodig zijn om een crisis aan te pakken, snel te kunnen vervaardigen. Het voorstel van de Commissie voorziet in de procedure en de voorwaarden voor het verlenen van een EU-dwanglicentie om een crisis in de EU aan te kunnen pakken.
Nieuwsbericht | 02-05-2023
De Europese Centrale Bank (ECB) is in het kader van een verzoek om toegang tot ECB-documenten niet verplicht om toegang te verlenen tot documenten die de verzoeker beweert nodig te hebben ter voorbereiding van een beroep tot nietigverklaring tegen een besluit van een andere EU-instelling. Het belang van die verzoeker bij openbaarmaking kan, zelfs niet in samenhang met het grondrecht op een doeltreffende voorziening in rechte, een rechtvaardiging vormen voor de openbaarmaking van die documenten. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
Aanvullende beschermingscertificaten (ABC’s) zijn intellectuele eigendomsrechten die de door octrooien verleende bescherming met maximaal vijf jaar kunnen verlengen. De voorgestelde regels voorzien onder meer in de invoering van een unitair aanvullend beschermingscertificaat voor geneesmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen.
Uit het gepubliceerde scorebord voor staatssteun blijkt onder meer dat de EU-lidstaten ook in 2021 massale steun hebben gemobiliseerd om zwaar door de pandemie getroffen bedrijven overeind te houden. Ten aanzien van de niet corona gerelateerde staatssteun valt onder meer het gestegen gebruik van groepsvrijstellingsverordeningen op.
Nieuwsbericht | 28-04-2023
Het doel van de voorgestelde hervorming is om de bestaande regelingen voor het beheer van failliet gaande banken in de EU te verbeteren. Met name wordt voorgesteld de regeling voor het beheer van het faillissement van kleinere en middelgrote banken qua opzet en uitvoering doeltreffender te maken.
Nieuwsbericht | 27-04-2023
De Europese Commissie heeft op 26 april 2023 voorstellen gepresenteerd voor de meest uitgebreide hervorming van de EU-regels voor economische governance sinds de economische en financiële crisis. De voorstellen moeten vooral de overheidsschuld houdbaarder maken en tegelijkertijd duurzame en inclusieve groei bevorderen in alle lidstaten via hervormingen en investeringen.
De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat alle patiënten in de hele EU tijdige en gelijke toegang hebben tot veilige, werkzame en betaalbare geneesmiddelen. Daarnaast moeten de nieuwe regels zorgen voor een aantrekkelijk klimaat voor onderzoek naar en de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen in Europa. Verder moeten de nieuwe regels bijdragen aan het vergroten van de milieuduurzaamheid van geneesmiddelen en het verbeteren van de voorzieningszekerheid van geneesmiddelen.
De verordening verdere inspanningen (ESR) is van toepassing op broeikasgasemissies uit de sectoren wegvervoer, binnenlands zeevervoer, gebouwen, landbouw, afval en kleine industrieën. Op grond van nieuwe regels moeten de broeikasgasemissies van die sectoren uiterlijk in 2030 met 40 procent zijn verminderd ten opzichte van de niveaus van 2005. Aan elke EU-lidstaat is een hoger nationaal streefcijfer toegekend om gezamenlijk de reductie te verwezenlijken.
Nieuwsbericht | 26-04-2023
De vier ‘ontbijtrichtlijnen’ bevatten gemeenschappelijke regels voor de samenstelling, de verkoopbenaming, de etikettering en de presentatie van honing, vruchtensappen, vruchtenjam, kastanjepasta en verduurzaamde melk. Gelet op de ontwikkelingen op de markten van deze levensmiddelen heeft de Commissie een voorstel gepresenteerd om de vier richtlijnen te wijzigen.
Nieuwsbericht | 25-04-2023
De EU heeft een verordening aangenomen waarin strengere CO2-emissienormen voor nieuwe auto’s en bestelwagens zijn vastgelegd. De nieuwe regels moeten de emissies van het wegvervoer verminderen en de automobielsector de juiste impuls geven om over te schakelen op emissievrije mobiliteit en om te blijven innoveren.
Op grond van artikel 12 van de Dienstenrichtlijn zijn lidstaten bij schaarste aan natuurlijke hulpbronnen verplicht om op basis van een onpartijdige en transparante procedure een selectie te maken uit de gegadigden. Verder is het verboden om een verleende vergunning automatisch te verlengen. Het EU-Hof oordeelt dat dit verbod ondubbelzinnig is en voornoemde verplichting onvoorwaardelijk en voldoende nauwkeurig. Bijgevolg heeft artikel 12 van de Dienstenrichtlijn rechtstreekse werking en zijn de nationale rechterlijke instanties en administratieve autoriteiten verplicht deze bepaling toe te passen. Ook moeten zij daarmee strijdige nationale bepalingen buiten toepassing laten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 24-04-2023
Het EU-recht verzet zich tegen een nationale regeling die ook in een situatie waarin het voor gezinsleden van de gezinshereniger onmogelijk of uiterst moeilijk is om zich te begeven naar de bevoegde diplomatieke of consulaire post van een lidstaat, vereist dat zij zich in persoon naar die post begeven voor de indiening van een verzoek tot toegang en verblijf in het kader van gezinshereniging. Deze lidstaat kan wel vereisen dat deze gezinsleden in een later stadium van de procedure voor gezinshereniging in persoon verschijnen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Belgische rechter.
Het verslag biedt beleidsmakers een nieuwe methode met een model en aanbevelingen over hoe de volledige complexiteit van hybride bedreigingen op een efficiënte en gecoördineerde manier bestreden kunnen worden.
In het debat ging de aandacht onder meer uit naar de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de Europese Unie, de autonomie van de EU, de geopolitieke positie van de EU en de Europese samenwerking op defensiegebied. Ook waren er veel vragen over het Europees klimaatbeleid en de relatie daarvan met het klimaat-, natuur- en stikstofbeleid van de Nederlandse regering. Verder kwamen thema’s als de handhaving van de rechtsstatelijkheid binnen de EU-lidstaten, de mogelijke toetreding van nieuwe landen tot de EU, waaronder Oekraïne, en de Europese Unie als waardengemeenschap aan de orde.
Nieuwsbericht | 21-04-2023
Uit de tweede evaluatie concludeert de Commissie dat het Gemeenschappelijk Toezichtsmechanisme (GTM) in het algemeen goed functioneert. Het helpt ervoor te zorgen dat banken goed voorbereid zijn op economische en financiële crises. Het zorgt ook voor een proactief bankentoezicht van goede kwaliteit, dat snel inspeelt op uitdagingen, zoals tijdens de COVID-19-crisis is gebleken.
De LULUCF-verordening is van toepassing op broeikasgasemissies als gevolg van het beheer van land en bos. Met de wijziging van die verordening blijven de huidige regels, waarbij er niet meer emissies mogen zijn dan verwijderingen, tot 2025 van toepassing. In de periode 2026-2030, waarin er meer koolstof verwijderd dan uitgestoten moet worden, geldt er voor elke lidstaat een bindend nationaal streefcijfer voor 2030.
Als een opgeëiste persoon ernstig ziek is, dan kan de uitvoerende rechterlijke autoriteit de overlevering op grond van een Europees aanhoudingsbevel (EAB) tijdelijk opschorten. Als de situatie zo ernstig is dat overlevering kan leiden tot een onmenselijke of vernederende behandeling, dan moet de uitvoerende rechterlijke autoriteit een dialoog aangaan met de uitvaardigende autoriteit om te zien of dit risico kan worden weggenomen. Lukt dit niet binnen een redelijke termijn, dan mag de uitvoerende autoriteit het EAB niet uitvoeren. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Italiaanse rechter.
Met de voorgestelde Raadsaanbeveling wordt beoogd de EU-lidstaten te ondersteunen bij het aanpakken van de uitdagingen in verband met de ontwikkeling van digitale vaardigheden en het vermogen van de onderwijs- en opleidingsstelsels om het aanbod daarvan te ondersteunen.
Nieuwsbericht | 20-04-2023
In de gepubliceerde analyse belichten de EU-auditors tendensen op het gebied van dierenvervoer en brengen zij de uitdagingen waarmee EU-beleidsmakers worden geconfronteerd onder de aandacht. Ook onderzoeken ze nieuwe mogelijkheden in het kader van de komende herziening van de EU-regels.
Het voorstel van de Commissie voorziet in een Europees cyberschild om gemeenschappelijke capaciteiten voor detectie en situationeel bewustzijn op te bouwen en te verbeteren. Daarnaast voorziet het voorstel in het opzetten van een cybernoodmechanisme om de lidstaten te ondersteunen bij de voorbereiding op, de reactie op en het onmiddellijke herstel van significante en grootschalige cyberbeveiligingsincidenten. Verder bevat het voorstel voorschriften met betrekking tot een Europees mechanisme voor de evaluatie van cyberbeveiligingsincidenten.
De Europese Commissie vraagt lidstaten om feedback over de voorgestelde herziening van staatssteunregels inzake kleine steunbedragen (de-minimissteun) voor diensten van algemeen economisch belang (DAEB).
Met het nieuwe communautaire platform over overheidsopdrachten wil de Commissie overheidsinkopers in de Europese Unie met elkaar in contact brengen.
Het gaat om procedures inzake de onjuiste omzetting door Nederland van de richtlijn betreffende het recht op toegang tot een advocaat en op communicatie bij aanhouding, om onvolledige omzetting van EU-regels inzake de interne markt voor elektriciteit en om niet omzetting van de EU-regels inzake detachering van bestuurders in de wegvervoerssector.
De uitvoeringsverordening van de Commissie bevat onder meer regels voor kennisgevingen, verzoeken, verslagen en andere indieningen van informatie op grond van de DMA. Ook voorziet de uitvoeringsverordening in regels met betrekking tot inzage in het dossier van de Commissie.
Nieuwsbericht | 17-04-2023
Met de goedgekeurde regeling kan Nederland de liquiditeitstekorten aanpakken waarmee met name kleinere energie-intensieve ondernemingen momenteel worden geconfronteerd als gevolg van de crisis door de oorlog in Oekraïne.
De eerste fase van de raadpleging is gericht tot de Europese sociale partners. Tijdens de consultatie worden de standpunten van de Europese sociale partners over de noodzaak en de algemene strekking van mogelijke EU-maatregelen ter verbetering van de richtlijn inzake de instelling van een Europese ondernemingsraad verzameld.
Nieuwsbericht | 13-04-2023
Het Europees Octrooigerecht (EOG) is het eerste Europese gerecht dat uitspraak doet in geschillen tussen particulieren met rechtstreekse werking in de deelnemende EU-lidstaten. Op dit moment zijn er zeventien deelnemende lidstaten, waaronder Nederland.
Nieuwsbericht | 07-04-2023
Het voorstel van de Commissie voorziet in de criteria en de procedure voor verzoeken om overdracht van strafvervolging en in de procedure voor het nemen van een beslissing over de overdracht van strafvervolging. Daarnaast regelt het voorstel ook de gevolgen van de overdracht van de strafvervolging.
Met de gewijzigde procedureregels worden een aantal bepalingen verduidelijkt of vereenvoudigd en blijft het EU-Gerecht streven naar een moderne en efficiënte rechtspleging. De wijziging van het Reglement voor de procesvoering van het EU-Gerecht moet gaan leiden tot optimale tijdsbenutting en tot de mogelijkheid om bij pleitzittingen gebruik te maken van videoconferentie. Ook moet het een proactief beheer van zaken bevorderen en houdt het rekening met de ontwikkeling van de regelgeving betreffende de bescherming van persoonsgegevens.
De gewijzigde templates moeten lidstaten helpen bij het ontwerpen van maatregelen die zullen worden opgenomen in hun nationale herstel- en veerkrachtplannen, in overeenstemming met de EU-staatssteunregels. De geactualiseerde technische documenten ondersteunen lidstaten met name bij het ontwerpen van maatregelen die verder bijdragen tot de uitvoering van de Europese Green Deal, bij het verminderen van de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen en bij het bespoedigen van de groene transitie.
Nieuwsbericht | 06-04-2023
De Schengenuitvoeringsovereenkomst voorziet in de mogelijkheid dat een lidstaat uit hoofde van de staatsveiligheid of vanwege andere even wezenlijke staatsbelangen een uitzondering maakt op het beginsel dat iemand niet tweemaal voor hetzelfde feit strafrechtelijk mag worden vervolgd of bestraft (ne bis in idem). Die uitzonderingsmogelijkheid is geldig in het licht van het EU-Handvest van de grondrechten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De verwerking van persoonsgegevens van leerkrachten bij het livestreamen van openbaar onderwijs dat zij via videoconferentie geven valt binnen de materiële werkingssfeer van de AVG. Een nationale regeling die niet voldoet aan de voorwaarden van de AVG kan niet worden aangemerkt als een nadere regeling in de zin van de AVG. De toepassing van nationale bepalingen die zijn vastgesteld ter bescherming van de rechten en vrijheden van werknemers met betrekking tot de verwerking van hun persoonsgegevens in het kader van de arbeidsverhouding, moet achterwege blijven wanneer die bepalingen niet voldoen aan de voorwaarden en beperkingen van de AVG. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 05-04-2023
Toont 41 - 80 van 3.373 resultaten.