Inloggen Account aanvragen
In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Universiteit Utrecht een overzichtsrapport geschreven over de rechtsstatelijkheid van de EU. Hierin is onderzocht in hoeverre de EU voldoet aan rechtsstatelijke eisen. De kabinetsreactie op het rapport is inmiddels aan de Tweede Kamer gezonden.
Nieuwsbericht | 12-01-2021
Het Digitale dienstenpakket van de Commissie bestaat uit een voorstel voor een EU-Verordening over digitale markten en een voorstel voor een EU-Verordening over digitale diensten. Deze twee verordeningen moeten zorgen voor meer veiligheid van gebruikers online, een betere transparantie van online platforms en een efficiëntere handhaving van de regels door de Commissie en de nationale instanties.
Nieuwsbericht | 11-01-2021
Na de benodigde besluitvorming van het Europees Parlement heeft de Raad de langetermijnbegroting van de EU voor de periode 2021-2027 aangenomen. Hiermee is de laatste stap in het Europese goedkeuringsproces gezet en kan dit Meerjarig Financieel Kader (MFK) per 1 januari 2021 in werking treden en de bijbehorende EU-verordening per die datum van toepassing worden.
Het EU-recht schrijft niet voor aan welke specifieke voorwaarden benoemingen van rechters in de lidstaten dienen te voldoen en welke bijzondere waarborgen rechters bij de uitoefening van hun ambt dienen te genieten. De benoeming van rechters door de uitvoerende macht van een lidstaat is echter toegestaan zolang er voldoende waarborgen aanwezig zijn die verzekeren dat de rechters onafhankelijk kunnen werken na hun benoeming. Dat is het advies van advocaat-generaal Hogan aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Maltese rechter
Terwijl de Raad, het Europees Parlement en de Commissie nog onderhandelen over de invulling van de conferentie over de Toekomst van Europa, bereidt het Europees Comité van de Regio’s zich alvast voor op zijn deelname onder meer door oprichting van een ‘Groep op hoog niveau voor Europese democratie’. De conferentie over de Toekomst van Europa zal een tweejarig debat faciliteren met burgers en andere belanghebbenden over belangrijke prioriteiten en uitdagingen in de EU.
Nieuwsbericht | 08-01-2021
Een EU-burger moet vanaf het moment van inschrijving als werkzoekende in de gastlidstaat een termijn van zes maanden krijgen om werk te zoeken. Na drie maanden verblijf moet de EU-burger kunnen aantonen dat hij daadwerkelijk naar werk zoekt. Na het verstrijken van de termijn van zes maanden moet de EU-burger voor het behoud van zijn verblijfsrecht kunnen aantonen dat hij nog steeds werk zoekt en dat er een reële kans bestaat om te worden aangesteld. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
De vernieuwde EU-Drinkwaterrichtlijn voorziet in aanpassingen van de kwaliteitseisen voor (drink)water, betere controle op de kwaliteit van water en een duidelijkere consumentenvoorlichting. Ook moet drinkwater beter beschikbaar worden voor kwetsbare en achtergestelde groepen binnen de EU. Het Europese burgerinitiatief Right2Water vormde de aanleiding voor de herziening van de EU-Drinkwaterrichtlijn.
Nieuwsbericht | 07-01-2021
Het Europees Parlement en de Raad hebben een voorlopig politiek akkoord bereikt over het voorstel van de Europese Commissie voor het EU4Health-programma (2021-2027). Dit programma zal een belangrijke rol spelen bij het verdere herstel van de EU na de COVID-19-crisis. Het programma beoogt ook de door die crisis aan het licht gekomen lacunes in de gezondheidszorgstelsels op te vullen en die stelsels in de EU te versterken tegenover mogelijke nieuwe bedreigingen voor de volksgezondheid. Het programma maakt onderdeel uit van de doelstelling om een toekomstige robuuste Europese gezondheidsunie te bereiken.
Nieuwsbericht | 05-01-2021
Derdelanders die om internationale bescherming in Hongarije verzoeken worden door de wijzigingen in de Hongaarse (asiel)wetgeving beperkt in de toegang tot een asielprocedure en worden onrechtmatig in bewaring gehouden in transitzones. Daarnaast hebben de wijzigingen tot gevolg dat illegaal verblijvende derdelanders worden verwijderd van het Hongaarse grondgebied zonder dat de waarborgen van de EU-Terugkeerrichtlijn in acht worden genomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een inbreukprocedure tegen Hongarije.
Een EU-lidstaat die een mobiele EU-burger aan een derde land wil uitleveren moet eerst alle bij het uitleveringsverzoek verstrekte feitelijke en juridische gegevens overhandigen aan de EU-lidstaat van de nationaliteit. De EU-lidstaat van de nationaliteit moet vervolgens een redelijke termijn krijgen om tegen die mobiele EU-burger een EAB uit te vaardigen. Na het verstrijken van deze redelijke termijn is uitlevering van de mobiele EU-burger aan het derde land toegestaan. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Toont 91 - 100 van 2.477 resultaten.