Inloggen Account aanvragen
Vertegenwoordigers van de lidstaten hebben overeenstemming bereikt over richtsnoeren waarin de belangrijkste technische specificaties voor de verdere uitrol van digitale groene certificaten zijn vastgelegd. Die certificaten zouden in het kader van vrij verkeer binnen de Europese Unie moeten dienen als bewijs dat een persoon vanaf zomer 2021 zou moeten kunnen overleggen om aan te tonen dat deze negatief getest is op Covid-19, daarvan hersteld dan wel daartegen gevaccineerd is.
Nieuwsbericht | 28-04-2021
Het gezamenlijke voorzitterschap van de Conferentie van Europa heeft een meertalig digitaal platform gelanceerd, waar alle EU-burgers worden uitgenodigd om mee vorm te geven aan hun eigen toekomst en de toekomst van Europa als geheel. Het platform is beschikbaar in 24 talen en biedt burgers uit de hele Europese Unie de mogelijkheid hun ideeën en visie via online-evenementen te delen en uit te wisselen.
De EU-wetgever beschikt over een ruime discretionaire beoordelingsbevoegdheid in overeenstemming met de bij het EU-Werkingsverdrag toegekende politieke verantwoordelijkheden op het gebied van visserij. Dit brengt met zich mee dat het in EU Verordening 2019/1241 vastgestelde verbod op pulskorvisserij in kan stand blijven. De EU-wetgever is niet verplicht om de keuze om dat verbod in te stellen uitsluitend te baseren op onderliggende wetenschappelijke en technische adviezen. Uit de doelstelling in het EU-Verdrag dat de EU de wetenschappelijke en technische vooruitgang bevordert kan niet worden afgeleid dat de EU-wetgever verplicht is om elke nieuwe techniek op te nemen in een wetgevingshandeling, enkel omdat die techniek innovatief is. Dat is de uitspraak van het EU-Hof op het door Nederland ingestelde beroep tegen het verbod op puls(kor)visserij.
Nieuwsbericht | 26-04-2021
In de mededeling die de Europese Commissie heeft gepresenteerd schetst de Commissie de EU-strategie voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit in de Europese Unie voor de periode 2021- 2025. De mededeling geeft een beeld van de instrumenten en maatregelen die de komende vijf jaar moeten worden vastgesteld om de bedrijfsmodellen en -structuren van criminele organisaties over de grenzen heen, zowel online als offline, te ontwrichten.
In 2020 heeft de Raad voor de Regelgevingstoetsing van de Europese Commissie een groot aantal impactassessments, evaluaties en fitnesschecks kunnen uitvoeren. Daarbij zijn ook een aantal wetgevingsinitiatieven over de nieuwe beleidsprioriteiten van de Commissie-Von der Leyen aan nauwkeurig onderzoek onderworpen. Daaronder vielen ook de wetgevingsvoorstellen van de Commissie op het gebied van de Europese Green Deal en de Digitale agenda. Een belangrijke algemene conclusie van de Raad is dat de coherentie tussen de verschillende initiatieven nauwlettend in acht genomen moet blijven worden.
Een rechter mag bij het wijzen van een verzamelvonnis zowel rekening houden met sancties die aan de betrokkene zijn opgelegd in de lidstaat waar het verzamelvonnis wordt gewezen als met sancties die in een andere EU-lidstaat zijn opgelegd en door de eerstgenoemde lidstaat zijn erkend. Een dergelijk verzamelvonnis mag echter niet leiden tot een met het EU-recht onverenigbare aanpassing van de duur of de aard van de laatstgenoemde sancties of de herziening van die sancties. Ook moet bij het verzamelvonnis rekening worden gehouden met de termijn van vrijheidsbeneming die de betrokkene al in de andere EU-lidstaat heeft ondergaan. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Nieuwsbericht | 23-04-2021
De minister-president van Malta heeft weliswaar een doorslaggevende bevoegdheid bij de benoeming van rechters, maar deze bevoegdheid wordt enigszins beperkt door een motiveringsplicht bij de afwijzing van kandidaat-rechters en grondwettelijke vereisten inzake beroepservaring van kandidaat-rechters. Ook de betrokkenheid van een comité voor rechterlijke benoemingen bij de benoeming van rechters versterkt de EU-waarborg van rechterlijke onafhankelijkheid. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Maltese rechter.
Het voorrangsbeginsel van het EU-recht vereist dat een nationale rechter elke nationale regeling of rechterlijke praktijk buiten toepassing laat die de inleiding van een prejudiciële procedure bij het EU-Hof verhindert. Een Hongaarse regeling op grond waarvan het Hongaarse openbaar ministerie bij het Hongaarse Hooggerechtshof een vordering kan instellen tot vaststelling van de onwettigheid van een prejudiciële verwijzingsbeschikking is in strijd met het EU-recht. Dat is het advies van advocaat-generaal Pikamäe aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Hongaarse rechter.
De EU-richtlijn inzake toegang tot milieuinformatie verplicht ‘overheidsinstanties’ van de EU-lidstaten om toegang te verlenen tot milieuinformatie waarover zij beschikken of die voor hen wordt beheerd. Rechterlijke instanties vallen niet onder het begrip ‘overheidsinstantie’ en zijn daarom niet onderworpen aan de verplichting uit de EU-richtlijn om toegang te verlenen tot milieu-informatie in gerechtelijke dossiers. Het staat uitsluitend aan de EU-lidstaten om te voorzien in een recht van toegang tot milieuinformatie in gerechtelijke dossiers. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Ierse rechter.
Nieuwsbericht | 20-04-2021
Een rechter die moet oordelen over een beroep tot schadevergoeding wegens discriminatie op grond van ras of etniciteit moet het bestaan van dergelijke discriminatie kunnen onderzoeken. De nationale rechter moet een dergelijk onderzoek ook kunnen verrichten wanneer degene die heeft gediscrimineerd wel instemt met het betalen van schadevergoeding, maar daarbij de discriminatie op zichzelf niet erkend. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Zweedse rechter.
Toont 471 - 480 van 2.959 resultaten.