Inloggen Account aanvragen
‘Het Europese jaar van de Burger’ is geen promotie-campagne van de fastfoodhoreca, maar een initiatief van het Europees Parlement en de Raad om de burger beter te informeren over zijn rechten en mogelijkheden in de Europese Unie. Dit om het werken, studeren of wonen in een ander land van de EU te vergemakkelijken. En tegelijk de uitoefening door burgers van de Unie van de andere aan het burgerschap van de Unie verbonden rechten te bevorderen.
Nieuwsbericht | 15-01-2013
Palestijnen die gedwongen zijn om de vluchtelingenkampen in Libanon van het United Nations Relief and Works Agency for Palastine Refugees in the Near East (UNWRA) te verlaten komen van rechtswege in aanmerking voor een vluchtelingenstatus. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 14-01-2013
De toegang van Roemeense werknemers tot de Spaanse arbeidsmarkt is opnieuw opgeschort. De opschorting geldt tot eind dit jaar voor alle sectoren en het hele Spaanse grondgebied. Roemenen die al eerder in Spanje werkzaam waren of werkzoekend waren, kunnen blijven. Dat blijkt uit een besluit van de Europese Commissie.
Nieuwsbericht | 11-01-2013
De Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd voor een verordening betreffende de uitoefening van de rechten van de Unie voor de toepassing en handhaving van internationale handelsregels. Doel van deze verordening is dat de Unie haar rechten en belangen effectief kan handhaven door een gemeenschappelijk wetgevingskader te creëren, waaronder snel maatregelen kunnen worden genomen. Dit is van belang in het kader van internationale geschillenbeslechtingsmechanismen.
Nieuwsbericht | 10-01-2013
Het Hof bevestigt de geldboetes van 198 miljoen EUR en 20,71 miljoen EUR die respectievelijk aan Heineken NV en Bavaria NV zijn opgelegd wegens hun deelname aan een kartel op de Nederlandse biermarkt. De brouwers hebben vergeefs beroep ingesteld tegen een eerder arrest van het Gerecht, waarbij hun jarenlange misdragingen werden afgestraft met flinke boetes.
Nieuwsbericht | 09-01-2013
Het beleidsprogramma van het Ierse voorzitterschap is gericht op herstel van de Europese economie. Ierland zal zich daarom de komende zes maanden sterk maken voor: economische groei, stabiliteit, het terugdringen van jeugdwerkloosheid, herstructurering van het centraal economisch bewind, het aansterken van de interne markt en werken aan de internationale betrekkingen van de EU.
Nieuwsbericht | 08-01-2013
Door de ratificatie van Finland is het nieuwe Stabiliteitsverdrag op 1 januari 2013 in werking getreden. Het verdrag bepaalt dat het op deze datum in werking zou treden, op voorwaarde dat twaalf eurolanden hun ratificatie hadden afgerond. In Nederland is de ratificatie van het verdrag nog gaande.
Nieuwsbericht | 07-01-2013
De quotaregelingen van België en Oostenrijk voor de inschrijving van niet-onderdanen voor de opleiding tot arts, tandarts, fysiotherapeut of dierenarts mogen worden verlengd tot 2016. Dat is het gevolg van het besluit van de Commissie tot verlenging van de opschorting van de inbreukprocedures tegen deze lidstaten. Voorwaarde voor de opschorting is dat beide landen doorslaggevend feitenmateriaal verzamelen over de vraag waarom deze opleidingen een uitzondering moeten vormen op de EU-verdragsregels betreffende het vrije verkeer van burgers. Normaal garanderen die regels EU-onderdanen met de vereiste diploma's onbeperkte toegang tot het hoger onderwijs in alle lidstaten.
Nieuwsbericht | 04-01-2013
Vereenvoudiging van procedures, snellere betalingen en nieuwe financieringsmechanismen moeten ervoor zorgen dat Europese bedrijven, ngo's, onderzoekers, studenten, steden en regio’s een betere toegang krijgen tot financiële steun van de EU. Tegelijk wordt van de beheerders van de EU-gelden meer rekenschap en verantwoording verlangd. Dat zijn de leidende gedachten achter de herziening per 1 januari 2013 van het Financieel reglement en de bijbehorende uitvoeringsregels.
Nieuwsbericht | 03-01-2013
De Europese Commissie heeft het verzoek aan het EU-Hof om advies over de voorgenomen sluiting van het anti-piraterijverdrag ACTA, ingetrokken.
Nieuwsbericht | 02-01-2013
Investeringen van Nederlandse bedrijven in derde landen blijven beschermd door de investeringsverdragen van Nederland met deze landen, totdat door de EU vervangende investeringsverdragen zullen zijn afgesloten. Deze overgangsregeling is opgenomen in een onlangs gepubliceerde EU-verordening.
Het besluit van het Europees Partement om twee losse maandelijkse vergaderingen in Straatsburg aaneensluitend te houden om het verhuiscircus te beperken, kan niet door de beugel. Er moeten twaalf afzonderlijke vergaderingen worden gehouden. Daarom heeft het EU-Hof op verzoek van Frankrijk de besluiten van het Europees Parlement betreffende het rooster van zijn parlementaire zittingsperiodes voor 2012 en 2013 nietig verklaard.
Nieuwsbericht | 20-12-2012
De Europese Raad stond vooral in het teken van de toekomst van de Economische en Monetaire Unie (EMU). Een aantal kwesties moet nader worden uitgezocht in overleg met de lidstaten. Het bakentoezicht en de bankenunie moeten verder gestalte krijgen door een gezamenlijk resolutiemechanisme. De democratische legitimatie en verantwoording moet plaatsvinden op het niveau waar de besluiten worden genomen. Procedureregels voor de Eurotop-bijeenkomsten moeten in maart 2013 worden vastgesteld.
Het behalen van een inburgeringsexamen als voorwaarde voor gezinshereniging is in strijd met de Europese gezinsherenigingsrichtlijn. Dat is het oordeel van de rechtbank in Den Bosch in de zaak van een vrouw uit Azerbeidzjan die volgens de Wet inburgering buitenland eerst in het buitenland voor haar inburgeringsexamen moest slagen voordat ze zich bij haar man in Nederland mocht voegen.
Corinna Wissels, hoofd van de afdeling Europees Recht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt staatsraad in de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 17-12-2012
Illegaal verblijf kan worden bestraft met een boete en zelfs onder omstandigheden met een vrijheid ontnemende straf. Maar de uitvoering van de straf moet worden beëindigd zodra de illegaal kan worden uitgezet. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 11-12-2012
Jaarlijks lopen Europese overheden naar schatting 1.3 biljoen Euro mis door belastingontduiking en -fraude. Volgens EU commissaris Šemeta wordt dit mogelijk gemaakt door gebrekkige afstemming en samenwerking tussen lidstaten. Hij heeft daarom 30 maatregelen aangekondigd die nationale regelgeving zullen stroomlijnen en informatie-uitwisseling bevorderen.
Nieuwsbericht | 10-12-2012
Nederland moet in het publieke debat een open houding tegenover het Europees Parlement aannemen en een actieve rol spelen in de vaak complexe besluitvormingsprocessen die in dit parlement plaatsvinden. Dat adviseert de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) naar aanleiding van de vraag hoe de regering het beste kan omgaan met de toegenomen invloed van de Europese volksvertegenwoordiging sinds het Verdrag van Lissabon.
Nieuwsbericht | 07-12-2012
De nauwere samenwerking tussen lidstaten over echtscheiding, waar Nederland geen deel van uitmaakt, bestaat nu uit België, Bulgarije, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Letland, Luxemburg, Hongarije, Malta, Oostenrijk, Portugal, Roemenië en Slovenië.
Nieuwsbericht | 06-12-2012
Het gebruik van de eigen taal speelt een cruciale rol in het Europees en internationaal recht. Voor staten gaat van de eigen taal een belangrijke symbolische functie uit. Voor individuele burgers is het gebruik van de eigen taal bovendien een noodzakelijke voorwaarde om documenten, zoals etiketten op consumentenproducten, te kunnen begrijpen. Dit kan complicaties opleveren indien een document betrekking heeft op meerdere landen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Europese Commissie over het effect van vertalingen op internationaal en Europees recht.
Nieuwsbericht | 05-12-2012
Een verder en dieper geïntegreerde EMU moet ervoor zorgen dat er in de toekomst voor alle belangrijke economische en budgettaire beleidskeuzes van lidstaten hechtere coördinatie, bredere ondersteuning en ingrijpender toezicht op Europees niveau komt. Dat blijkt uit de blauwdruk voor een hechtere economische en monetaire Unie (EMU) die José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, heeft gepresenteerd.
Nieuwsbericht | 03-12-2012
Het kabinet heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de Nederlandse inzet in het debat over de toekomst van de Economische en Monetaire Unie (EMU). De kamerbrief is opgesteld naar aanleiding van de Europese Raad van 13-14 december.
Het EU-recht verzet zich er niet tegen dat de lidstaten die de euro als munt hebben het verdrag tot instelling van het ESM sluiten en ratificeren. Dat heeft het EU-Hof bepaald. Vanwege het uitzonderlijke belang van deze zaak heeft het EU-Hof via een versnelde procedure binnen vier maanden recht gesproken in voltallige zitting van alle 27 rechters.
Nieuwsbericht | 30-11-2012
De talen die voor de werving van nieuwe EU-ambtenaren worden gebruikt, mogen niet beperkt worden tot Frans, Duits en Engels. Kandidaten moeten de oproepen in alle officiële talen kunnen lezen. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een zaak die was aangespannen door Italië.
De plaatsing van de Nederlandse stichting Al-Aqsa op de EU-lijst wegens financiering van terrorisme is gerechtvaardigd. Dat heeft het EU-Hof bepaald na een geslaagd beroep van Nederland tegen een arrest van het EU-Gerecht uit 2010. Het Gerecht had geoordeeld dat Nederland, door het nationale sanctiebesluit in te trekken nadat de EU-listing tot stand kwam, de grondslag onder de EU-listing had weggehaald. Dit oordeel van het Gerecht is volgens het Hof onjuist. Nederland wilde hiermee juist de EU-maatregel tegen Al-Aqsa zoveel mogelijk respecteren.
Nieuwsbericht | 23-11-2012
Een slimmer visumbeleid. Dat wil de Europese Commissie om de economie van de EU, met name het toerisme, te stimuleren. De Commissie constateert dat het toerisme uit visumplichtige landen zoals Rusland, China, Brazilië en India sterk toeneemt. Volgens de Commissie is het mogelijk om de veiligheid van de buitengrenzen te garanderen en tegelijkertijd het legaal reizen naar de Unie makkelijker te maken.
Nieuwsbericht | 22-11-2012
Een lidstaat is op grond van de Dublinverordening verplicht een asielzoeker die zich voegt bij een hulpbehoevend familielid over te nemen van een lidstaat waar de asielzoeker het eerste de EU is binnengekomen. De overnemende lidstaat moet dan zorgdragen voor de inhoudelijke behandeling van het asielverzoek, en niet de lidstaat waar de asielzoeker het eerste de EU is binnengekomen. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Lidstaten die de nationale statistieken over overheidstekort en overheidsschuld manipuleren kunnen een flinke boete krijgen, namelijk maximaal 0, 2% van het BBP. De Raad kan die boete, op grond van een aanbeveling van de Commissie, opleggen. Dit is vorig jaar vastgelegd in het zogenoemde ‘sixpack’. De regels voor het uitoefenen van deze bevoegdheid zijn nu door de Commissie gepubliceerd.
De Nederlandse zorgverzekeringswet vormt geen inbreuk op het eigendomsrecht of het beginsel van gelijke behandeling. Ook is geen sprake van een oneerlijk proces. Dat blijkt uit een beslissing van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg waarin de klacht van de pensionado’s tegen Nederland niet-ontvankelijk wordt verklaard.
In verband met de aanvraag van een verklaring voor recht dat de verkooppraktijk van een onderneming niet onrechtmatig is en dat zijn concurrenten op basis daarvan geen vordering kunnen instellen, vroeg de Duitse rechter aan het EU-Hof of het EU-recht een dergelijke verklaring toestaat.
Nieuwsbericht | 20-11-2012
De recente Hongaarse pensioenwet die rechters, aanklagers en notarissen verplicht om in plaats van met 70 jaar, op 62 jarige leeftijd met pensioen te gaan, is een vorm van leeftijdsdiscriminatie, waarvoor geen enkele steekhoudende rechtvaardiging kan worden aangevoerd. Dat blijkt uit een arrest van het EU-Hof in een door de Europese Commissie aangespannen versnelde inbreukprocedure.
De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel ingediend ter bevordering van het aantal vrouwen in topfuncties binnen het Europese bedrijfsleven. Het voorstel roept een vrouwenquotum in het leven van minimaal 40 % aan vrouwelijke werknemers binnen leidinggevende functies van grote Europese ondernemingen. Met dit voorstel probeert de Commissie het zogenaamde “glazen plafond” te slechten.
Het Kabinet staat positief tegenover de prioriteiten die de Commissie in haar werkprogramma voor 2013 heeft gesteld. Het Kabinet waardeert vooral de nadruk van de Commissie op het aanpakken van de economische crisis. Dit blijkt uit de appreciatie die het kabinet naar het parlement gestuurd.
De ervaringen van het Deense voorzitterschap met de externe EU-betrekkingen staan centraal tijdens de halfjaarlijkse lezing van het T.M.C. Asser Instituut en het Centre for the Law of the EU External Relations (CLEER), in samenwerking met het Deense Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Deense PVEU.
Nieuwsbericht | 19-11-2012
Soms moet het EU-Hof knopen doorhakken die voor een buitenstaander zó voor de hand liggen dat verbazing de overhand krijgt. Zo moest het Hof onlangs antwoord geven op de vraag of een Duitse woonboot voor de BTW moest worden beschouwd als een cruiseschip. Het Hof vond van niet. Een woonboot ligt immers vast aan kabels en een aanlegsteiger, en een cruiseschip vaart lustig op de Rijn en de Moezel. Al zullen sommige woonbootbezitters zich wel herkennen in deze fluïde variant van “my home is my castle”…
Nieuwsbericht | 17-11-2012
Het is niet in strijd met het ‘Equality of arms’-beginsel als de Commissie namens de Europese instellingen een schadevordering instelt en zich daarbij beroept op haar eigen kartelbeschikking.
Nieuwsbericht | 15-11-2012
Het Hof van Justitie van de EU heeft nieuwe aanbevelingen opgesteld voor nationale rechters over het aanhangig maken van prejudiciële procedures. Deze aanbevelingen horen bij het nieuwe Reglement voor de procesvoering van het Hof, en vervangen de eerdere informatienota voor de indiening van prejudiciële verzoeken.
De Nederlandse Vereniging voor Europees Recht houdt haar Najaarsvergadering op vrijdag 23 november. De bijeenkomst zal worden gewijd aan het thema “De nood het hoogst, het recht nabij? Europa, de crisis en het Unierecht”.
Op de ECER website zijn de nieuwe geconsolideerde tekstversies beschikbaar van het Verdrag betreffende de Europese Unie, het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en het Euratom-verdrag.
Om ervoor te zorgen dat het groeiende aantal zaken binnen een redelijke termijn door het EU-Hof kan worden behandeld, is besloten om het procesreglement ingrijpend te wijzigen.
Nieuwsbericht | 12-11-2012
Op 15 oktober 2012 is de Wet op de verlening van bijstand aan de Europese Commissie bij controles en verificaties ter plaatse in werking getreden. Deze wet dient ter uitvoering van verordening 2185/96 over controles en verificaties ter plaatse door de Europese Commissie ter bescherming van de financiële belangen van de Europese Unie.
Nieuwsbericht | 02-11-2012
Rechtspraak.nl gaat uitspraken voortaan nummeren volgens de European Case Law Identifier (ECLI). Hiermee vervalt het huidige Landelijk Jurisprudentie Nummer (LJN). Het voordeel is dat ECLI-nummering Europabreed wordt gebruikt. Rechtspraak.nl volgt daarbij een aanbeveling van de Raad van de Europese Unie op.
De Belgische rechter vroeg in de zaak Prete aan het EU-Hof of de eis dat een persoon minstens 6 jaar onderwijs heeft gevolgd in België alvorens een uitkering voor schoolverlaters toe te kennen is toegestaan onder EU-recht. Het EU-Hof heeft geoordeeld dat dit niet het geval is.
Nieuwsbericht | 01-11-2012
Het EU-Hof behandelde op dinsdag 23 oktober 2012 in voltallige formatie (alle 27 rechters!) de zaak van Thomas Pringle tegen de Ierse staat. Pringle is een lid van het Ierse Lagerhuis. Hij is het niet eens met de Ierse deelname aan het Europese noodfonds, het ESM-verdrag. Volgens Pringle is het ESM-verdrag in strijd met EU-recht. Tegen het betoog van Pringle pleitten 9 lidstaten en 3 EU-instellingen, die alle vinden dat het EU-recht niet geschonden is. Het is voor het eerst dat het EU-Hof een prejudiciële vraag van een nationale rechter als voltallig Hof behandeld.
Nieuwsbericht | 31-10-2012
De Britse regering heeft in het Britse Lagerhuis aangekondigd gebruik te willen maken van haar opt-out met betrekking tot alle maatregelen op het gebied van politie- en justitiesamenwerking die vóór de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon op 1 december 2009 zijn aangenomen. De Britten kunnen vervolgens aangeven met betrekking tot welke maatregelen hun deelname willen hernieuwen. Hiervoor zal het VK in overleg met de Commissie en de lidstaten moeten treden.
John Dalli, de Maltese Eurocommissaris voor Volksgezondheid en Consumentenzaken, is afgetreden. Hij is verwikkeld in een onderzoek van de antifraudedienst van de EU (OLAF). Swedish Match, een producent van pruimtabak (snus) was benaderd door een Maltees bedrijf dat aangeboden had zijn contacten met de Commissaris in te zetten om aanstaande nieuwe EU-wetgeving in gunstige zin te beïnvloeden. De verkoop van Snus is verboden in de EU, behalve in Zweden. Na zijn aftreden volgde een openlijke strijd met Commissievoorzitter Barroso over het ontslag. De Maltese regering heeft minister van Buitenlandse Zaken, Tony Borg, voorgedragen als nieuwe Commissaris.
Het gerechtshof Den Bosch heeft aan het EU-Hof vragen gesteld over de kosten die in rekening worden gebracht in verband met het verkrijgen van een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie. Het gerechtshof vermoedt dat het in rekening brengen van deze leges in strijd is met Richtlijn 95/46/EG betreffende persoonsgegevens.
De Europese Commissie heeft haar jaarlijkse werkprogramma bekendgemaakt. De aanpak van de crisis in Europa heeft absolute prioriteit voor de Commissie. Volgens de titel van het werkprogramma wil de Commissie de stap van een nieuw Europees elan naar tastbare resultaten zetten. Het programma ziet ook op een deel van 2014, aangezien in dat jaar verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden. Het kabinet zal zoals elk jaar het programma en zijn commentaar hierop naar de Eerste en Tweede Kamer sturen.
Nieuwsbericht | 26-10-2012
Op vrijdag 9 november 2012 organiseert het ‘Centre for the Law of EU External Relations’ (CLEER) en het Asser Instituut in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam een workshop met als thema ‘Linking trade and non-commercial interest: the EU as a global role model?’.
Het EU-Hof heeft geoordeeld dat Slowakije het Unierecht niet heeft geschonden door de Hongaarse president de toegang tot zijn grondgebied te ontzeggen. De omstandigheid dat een Unieburger de functie van staatshoofd vervult, kan volgens het EU-Hof rechtvaardigen dat de uitoefening van het recht van vrij verkeer wordt beperkt op basis van het internationaal recht.
Toont 1.301 - 1.350 van 2.434 resultaten.