Inloggen
De beëindiging van de arbeidsovereenkomst met instemming van de werknemer na de eerdere weigering van die werknemer om akkoord te gaan met een salarisvermindering van 25 % vormt een ontslag in de zin van de EU-richtlijn inzake collectief ontslag. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 19-11-2015
De Europese Commissie mag de vrijgave van impact assessments automatisch weigeren totdat zij een besluit heeft genomen over de indiening van een politiek voorstel. Dat heeft het EU-Gerecht geoordeeld.
Nieuwsbericht | 17-11-2015
Dit stuk gaat in op het wie/wanneer/waar ten aanzien van het ondertekenen van verdragen met derde landen tijdens het voorzitterschap. Gedurende ieder voorzitterschap dienen ca. 25-30 verdragen ondertekend te worden door het roulerend voorzitterschap. Het Agreements Office van het RS (Raadssecretariaat) organiseert de ceremonies voor de ondertekening van deze internationale overeenkomsten. Contactpersoon voor de PV (Permanente Vertegenwoordiging van de EU): BRE-Antici.
Nieuwsbericht | 15-11-2015
Werkgevers die tot 2014 zonder vergunning Bulgaarse werknemers hebben tewerkgesteld hebben daarvoor terecht een boete gekregen. Dat Japanse werknemers geen werkvergunning nodig hebben is niet relevant. Dat heeft de Raad van State geoordeeld in beroepen van werkgevers tegen de opgelegde boete.
Nieuwsbericht | 05-11-2015
Het Europees Parlement heeft ingestemd met een uitbreiding van het EU-Gerecht van 28 naar 56 rechters. De uitbreiding zal geleidelijk plaatsvinden en in 2019 zijn afgerond.
Nieuwsbericht | 02-11-2015
Volgens de Europese Commissie heeft Nederland een selectief belastingvoordeel toegekend aan Starbucks, dat indruist tegen de Europese staatssteunregels. Het kabinet is verbaasd over het besluit van de Europese Commissie dat Starbucks staatssteun zou hebben gekregen.
Het werkprogramma van de Europese Commissie bevat 23 nieuwe initiatieven, gericht op de vluchtelingencrisis, de economische en monetaire unie, fiscale rechtvaardigheid, sociale normen en duurzaamheid. Daarnaast worden 40 stuks bestaande wetgeving geëvalueerd in het kader van REFIT.
Nieuwsbericht | 30-10-2015
Door het succesvolle referendumverzoek is de inwerkingtreding van de goedkeuringswet van het EU-verdrag met Oekraïne automatisch vervallen. Maar de voorlopige toepassing van delen van het verdrag loopt gewoon door. Het kabinet zal in het debat toelichten waarom de regering achter dit verdrag staat. Over de vervolgstap na een negatieve referendumuitslag zal het kabinet zich later beraden. Dat schrijft minister Koenders in antwoord op kamervragen.
Nieuwsbericht | 28-10-2015
Een toezichthouder voor gegevensbescherming is ook bevoegd voor het beoordelen van activiteiten van gegevensverwerkers die hoofdzakelijk in een andere lidstaat zijn gevestigd. Voor het opleggen van sancties buiten het eigen land moet de toezichthouder samenwerken met de toezichthouder van die andere lidstaat. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 20-10-2015
De Belgische rechter in het EU-Hof Koen Lenaerts is verkozen tot president van het EU-Hof voor een periode van drie jaar. Hij volgt de Griekse rechter Skouris op, van wie de ambtsperiode is afgelopen. De Italiaanse rechter Tizzano is verkozen tot vicepresident.
Nieuwsbericht | 09-10-2015
De onbeperkte opslag van gegevens van EU-onderdanen en de algemene toegang van de VS-autoriteiten tot die gegevens schendt het EU-grondrecht op privacy. De Commissie heeft ten onrechte de VS aangemerkt als een “veilige haven”. Nationale toezichthouders moeten bezwaren van EU-onderdanen tegen de doorgifte van gegevens aan de VS zelf onderzoeken. Dat heeft het EU-Hof bepaald in de zgn. Facebook-zaak op vragen van de Ierse High Court.
Nieuwsbericht | 08-10-2015
De Commissie is bevoegd om namens de EU standpunten in te nemen voor een internationale rechterlijke instantie zonder daartoe vooraf akkoord van de Raad te hebben gekregen. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een procedure van de Raad tegen de Commissie.
Personen met subsidiaire bescherming mogen alleen worden verplicht om op een bepaalde plaats te wonen in concrete situaties en om gewichtige redenen van immigratie- en integratiebeleid. Spreiding van de lasten van sociale voorzieningen mag daarbij geen rol spelen. Dat is het advies van advocaat-generaal Cruz Villalón aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 07-10-2015
Toeristen uit andere EU-landen maken gebruik van rondvaarten in Amsterdam, die ook door buitenlandse exploitanten moeten kunnen worden georganiseerd. Daarom is de EU-dienstenrichtlijn daarop van toepassing. Hetzelfde geldt voor een taaleis voor exploitanten van raamprostitutie, die per definitie niet-Nederlandse prostituees beoogt te beschermen. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van de Raad van State.
Lidstaten mogen strafbaar stellen dat een derdelander ondanks een eerder opgelegd inreisverbod opnieuw op het grondgebied van die lidstaat verblijft. Zij mogen daartoe ook een gevangenisstraf opleggen. Dat blijkt uit het arrest van het EU-Hof in de zaak Celaj.
Het EU-Gerecht heeft drie aankondigingen van het EU-personeelsbureau nietig verklaard vanwege de verplichting om Duits, Engels of Frans als tweede taal te kiezen en in de gekozen tweede taal te solliciteren.
De Commissie heeft terecht geweigerd om een burgerinitiatief te registreren voor een mechanisme op basis waarvan lidstaten eenzijdig kunnen besluiten hun schuld niet te betalen. Het voorstel hoefde niet geregistreerd te worden, omdat de EU-verdragen geen bevoegdheid bevatten voor de invoering van een dergelijk mechanisme. Dit oordeelde het EU-Gerecht in de zaak Anagnostakis.
Nieuwsbericht | 02-10-2015
Een overheidsdienst mag gegevens van burgers niet zomaar delen met andere overheidsdiensten. De burger moet daarover vooraf worden geïnformeerd, tenzij de uitwisseling wettelijk is geregeld. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Roemeense rechter.
Niet Eurostat maar de lidstaten moeten worden betrokken bij de vaststelling van maatregelen voor de berekening van indexcijfers. Dat heeft het EU-Gerecht bepaald in het beroep van Nederland tegen de vaststelling door Eurostat van EU-richtsnoeren en een handboek.
Nieuwsbericht | 23-09-2015
Nationale autoriteiten mogen de doorgifte van gegevens van Europese Facebookgebruikers aan servers in de VS opschorten, ondanks de beschikking van de Commissie dat de VS een passend niveau van bescherming van persoonsgegevens bieden. Dat is het advies van advocaat-generaal Bot aan het EU-Hof. Hij is bovendien van mening dat deze zgn. safe-harbor-beschikking ongeldig is.
Toont 1.921 - 1.940 van 3.500 resultaten.