Inloggen Account aanvragen
Tijdens een hoorzitting over de verenigbaarheid van het Verdrag van Lissabon met de Duitse grondwet hebben rechters van het Duitse Bundesverfassungsgericht zich kritisch uitgelaten over het Verdrag van Lissabon. “Ist der Gedanke des Immer-Mehr in der Tendenz nicht freiheitsgefährdend?“, zo vroeg een van de rechters zich af.
Nieuwsbericht | 10-02-2009
De richtlijn betreffende de bewaring van telecomgegevens (dataretentierichtlijn) is gebaseerd op de juiste rechtsgrondslag. Dat heeft het EG-Hof van Justitie beslist in een zaak die Ierland had aangespannen tegen het Europees Parlement en de raad van de EU. De controversiële richtlijn stelt de bewaring van o.a. telecomgegevens verplicht. Nederland heeft in deze zaak aan de zijde van de Raad en het Europees Parlement geïntervenieerd.
Nieuwsbericht | 09-02-2009
Het EG-Hof moet Griekenland een dwangsom en een boete opleggen omdat dit land onterechte staatssteun niet terugvordert. De door de Commissie voorgestelde bedragen moeten wel worden verlaagd. Dat adviseert Advocaat-Generaal Paolo Mengozzi het EG-Hof in een zaak die de Commissie tegen Griekenland heeft aangespannen.
Nieuwsbericht | 05-02-2009
Wilt u uw kennis van het Europese recht opfrissen of uitbreiden? De Academie voor Wetgeving in Den Haag verzorgt vanaf 5 maart 2009 de module ‘Europees recht in kort bestek’. In deze reeks cursussen wordt aandacht besteed aan de institutionele structuur van de EU en de belangrijkste materieelrechtelijke onderwerpen. Ook worden de effecten van het Verdrag van Lissabon en andere recente ontwikkelingen besproken.
Nieuwsbericht | 04-02-2009
Het vereiste dat iemand in Nederland moet wonen om in aanmerking te komen voor een uitkering moet met stevige argumenten worden onderbouwd. Als rechtvaardiging voor deze eis kan niet gelden dat de Sociale Verzekeringsbank op eenvoudige wijze het inkomen van de aanvrager moet kunnen controleren. Dit oordeelt de Rechtbank Amsterdam in een geding van twee personen die in Engeland wonen en een eenmalige uitkering voor pensioenverevening hadden aangevraagd.
Nieuwsbericht | 02-02-2009
Het Europees Parlement wil de burgers van Europa extra attent maken op de Europese verkiezingen op 4-7 juni 2009. Een nieuwe website geeft uitleg over de afgelopen en de komende zittingsperiode en presenteert de beste verhalen van het Europees Parlement.
De operatie ‘Betere regelgeving’ van de Europese Commissie komt op stoom. In totaal zijn 1300 besluiten, oftewel 7600 pagina wetgeving geschrapt. De Commissie streeft er naar om de administratieve lasten voor bedrijven in de EU met 25% in 2012 te verlagen. Inmiddels hebben 21 lidstaten dit streefcijfer van de Commissie overgenomen. Dat staat in de derde evaluatie van het programma dat onlangs werd gepubliceerd.
Advocaat-Generaal bij het EG-Hof Miguel Poiares Maduro waarschuwt voor de risico’s van protectionistische staatssteun voor de eerlijke mededinging in Europa. Hij maakt zich zorgen over de aantasting van de interne markt ter bestrijding van de kredietcrisis. Dat blijkt uit een interview met het NRC Handelsblad. Toch heeft hij ook oog voor de huidige context: “Rechters zijn niet blind”.
Nieuwsbericht | 29-01-2009
De Europese Commissie is met een nieuwe mededeling gekomen ter verduidelijking van het staatssteunregime in de huidige financiële crisis. Volgens de Commissie kan staatssteun aan banken en andere bedrijven onder voorwaarden worden toegestaan, maar dienen de lidstaten ervoor te zorgen dat kredietmogelijkheden voor de particuliere sector toereikend en betaalbaar blijven.
De Europese Commissie heeft een nieuwe site geopend zodat iedereen in één oogopslag kan zien wat er op de Europese agenda staat: de EU-kalender. Door middel van kleuren kan men zien waarmee het Europees Parlement, de Raad van de EU, de Europese Commissie of andere instellingen zich die dag bezig houden.
De Iraanse Mujahedeen Khalq Organisatie (MKO) staat niet meer op de EU-bevriezingslijst. Dit heeft de Raad van de Europese Unie unaniem besloten. De MKO had al drie keer plaatsing op de lijst met succes aangevochten.
Nieuwsbericht | 26-01-2009
Het Duitse Grondwettelijk Hof bereidt zich voor op een ongebruikelijk lange hoorzitting over het Verdrag van Lissabon. Op 11 en 12 februari 2009 zal het Bundesverfassungsgericht zich buigen over de vraag hoe het Verdrag van Lissabon zich tot de Duitse grondwet verhoudt. Een tweedaagse zitting is een uitzonderlijk verschijnsel in Karlsruhe. Hieruit kan worden afgeleid dat de Duitse rechters deze zaak zeer serieus nemen, aldus het Duitse weekblad Focus. Inmiddels is bekend geworden dan het Hof een nieuwe klacht heeft ontvangen tegen het Verdrag van Lissabon.
Nieuwsbericht | 25-01-2009
De persdienst van het Hof van Justitie beschikt nu ook over een RSS-dienst voor persberichten van de belangrijkste zaken en gebeurtenissen. Op die manier is het niet langer nodig om de site van het Hof te bezoeken om te controleren of er iets belangwekkends op uw eigen vakgebied gebeurt. Het Hof stuurt u een e-mail als dit het geval is.
Nieuwsbericht | 22-01-2009
In een tweede advies geeft de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming te kennen nog altijd grote zorgen te hebben over het voorstel voor aanpassing van de e-privacyrichtlijn. Volgens de ETGB heeft de Raad ten onrechte amenderingen van het Europees Parlement niet overgenomen.
Nieuwsbericht | 21-01-2009
De plannen van Eurocommissaris Kroes voor Mededinging om het toezicht aan te scherpen op de financiering van de publieke omroepen in de lidstaten zijn uitgesteld. Dit heeft Kroes gezegd in antwoord op vragen van het Europees Parlement. Kroes blijft van mening dat de concurrentie tussen de publieke omroep en commerciële zenders op punten oneerlijk is.
Nieuwsbericht | 20-01-2009
Als een werknemer langdurig met ziekteverlof is en daardoor zijn vakantiedagen niet heeft kunnen opnemen, behoudt hij toch zijn recht op doorbetaalde vakantiedagen. Hij moet daadwerkelijk de mogelijkheid krijgen om zijn jaarlijkse vakantiedagen desnoods naderhand op te nemen. Hij heeft alleen recht op een financiële vergoeding wanneer hij nog steeds arbeidsongeschikt is bij het einde van de dienstbetrekking. Dit heeft het Hof van Justitie bepaald in een zaak over de uitleg van de arbeidstijdenrichtlijn. Hiermee gaat het Hof in tegen de standpunten van de lidstaten en de Europese Commissie.
De Europese Commissie heeft in een verslag Nederland bekritiseerd vanwege het uitstellen van de volledige liberalisatie van de Nederlandse postmarkt. Een in februari 2008 aangenomen richtlijn verplicht de lidstaten minimaal 95% van de postmarkt te liberaliseren. Nederland heeft nog tot eind december 2010 om de liberalisering door te voeren. Volgens de Commissie voert Nederland slechts politieke argumenten aan om het uitstel te rechtvaardigen.
Nieuwsbericht | 15-01-2009
Het Vaticaan wil graag lid worden van het justitiële EU-samenwerkingsverband Eurojust. Toetreding is nodig in de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft de hoofdaanklager van Vaticaanstad bekend gemaakt. Vaticaanstad blijkt trouwens ook een vrijplaats voor drugshandel te zijn.
De globale financiële crisis heeft niet alleen financieel-economische gevolgen. Hij heeft ook zijn weerslag op de toepassing en het gezag van de Europese regels. En dat kan gevolgen hebben voor de Haagse ambtenaren, ook wanneer zij niet direct betrokken zijn bij de beteugeling van de financiële crisis. Om de gevolgen van de crisis voor het Europese recht te bespreken organiseert de STudiekring Europees Recht (STER) voor jonge juristen een bijeenkomst op woensdagmiddag 28 januari 2009.
Nieuwsbericht | 12-01-2009
De politieke toezeggingen aan Ierland met betrekking tot het Verdrag van Lissabon moeten worden omgezet naar juridisch bindende bepalingen. Deze opgave is een echte hersenkraker voor de juristen van de EU-instellingen en het Tsjechische voorzitterschap. Ierland hamert op waterdichte teksten. De Ieren zijn bovendien geïnteresseerd in een opt-out voor het gemeenschappelijk defensiebeleid. Gestreefd wordt de uitwerking klaar te hebben liggen vóór de Europese Raad in juni 2009.
Nieuwsbericht | 08-01-2009
De Nederlander Peter Hustinx blijft aan als Europees Toezichthouder Gegevensbescherming. Zijn mandaat is verlengd tot 2014. De prioriteiten voor 2009 van de ETGB zijn, zoals ook in andere jaren, de derde pijler van het Europese recht (politie- en justitiesamenwerking) en de informatiemaatschappij. Nieuw punt van aandacht is volgens de ETGB de gezondheidszorg. Op 29 januari 2009 organiseert het ECER een lezing over de activiteiten van de ETGB. Deze lezing zal verzorgd worden door mr. Hielke Hijmans. Hij is sinds 2004 werkzaam voor de ETGB.
Nieuwsbericht | 06-01-2009
Het afgelopen Franse voorzitterschap van de Europese Unie is trots op de bereikte resultaten en dat mag iedereen weten. Een evaluerend rapport is al gepubliceerd, waarin Frankrijk vooral de daadkracht van de EU in de tweede helft van 2008 benadrukt. Ondanks de vele crises die de EU voor de kiezen kreeg hield het voorzitterschap koers, aldus het rapport.
Nieuwsbericht | 04-01-2009
De lidstaten van de Europese Unie moeten strafvonnissen afkomstig uit andere lidstaten erkennen. Een kaderbesluit dat deze materie regelt is onlangs in werking getreden. De strafmaat kan niet worden aangepast; een veroordeelde zal de straf moeten uitzitten die de buitenlandse rechter heeft opgelegd. Het kaderbesluit vervangt wat betreft de EU-lidstaten een verdrag in het kader van de Raad van Europa uit 1983. Over drie jaar moet het kaderbesluit omgezet zijn in nationale wetgeving.
Nieuwsbericht | 29-12-2008
Het insnoeren van de Brusselse onderhandelaar leidt tot verlies aan flexibiliteit. Mede onder invloed van moderne technologieën hebben onderhandelaars in Brussel steeds minder ruimte bij de onderhandelingen. De nadruk is komen te liggen op verdediging van de nationale belangen in plaats van het zoeken naar een compromis. Aan de andere kant zijn de Europese instellingen zelf steeds sterker geworden binnen het Brusselse proces. Deze conclusies staan in een onderzoek van instituut Clingendael naar aanleiding van het vertrek van één van de meest ervaren Nederlandse onderhandelaars, Frank Schumacher.
Nieuwsbericht | 22-12-2008
Met ingang van 12 december 2008 kunnen crediteuren uit andere EU-lidstaten bij de Rechtbank ‘s-Gravenhage terecht voor zaken in het kader van het Europees betalingsbevel (EBB). Voor Nederlandse crediteuren heeft de Commissie een website geopend met alle benodigde informatie. Het betalingsbevel maakt de invordering van niet-betwiste civiel- en handelsrechtelijke schuldvorderingen mogelijk met behulp van een uniforme procedure op basis van standaardformulieren.
Racisme en xenofobie moeten door de lidstaten van de Europese Unie strafbaar worden gesteld. Hiervoor krijgen zij twee jaar de tijd. Dat staat in een Europees kaderbesluit dat onlangs in werking is getreden. Het verbod geldt voor delicten die in de EU gepleegd zijn, en ook daarbuiten als ze begaan zijn door EU-onderdanen. Alle aantijgingen in verband met ras, kleur, afkomst, religie en andere overtuigingen, nationale of etnische oorsprong als factor die bepalend is voor de afkeer van mensen, moeten als racistisch en xenofoob worden beschouwd.
Nieuwsbericht | 21-12-2008
Bent u van plan een kerstvakantie in Zwitserland of zuidelijker door te brengen? Dan kunt u ongestoord de Zwitserse grens passeren. Met ingang van 12 december 2008 is het Alpenland toegetreden tot het Schengengebied. Dit betekent afschaffing van de controles aan de binnengrenzen van dat gebied. Op 29 maart 2009 zullen ook de controles op de Zwitserse luchthavens verdwijnen. Een aangekondigd referendum in februari 2009 kan echter volgens de Europese Commissie nog roet in het eten gooien.
Burgers en bedrijven die geld uit hun zak zien verdwijnen naar een gemeenschapsinstelling zonder dat daaraan een contract aan te pas komt, kunnen hiertegen voortaan bescherming vragen bij het EG-Hof van Justitie. De procesbepalingen in het EG-Verdrag moeten daarvoor ruimhartig worden uitgelegd. Dat blijkt uit een arrest van het EG-Hof in een rechtszaak van het Britse bedrijf Masdar tegen de Europese Commissie. Een principiële uitspraak, maar niet in het voordeel van Masdar.
Nieuwsbericht | 17-12-2008
Mosselen die afkomstig zijn uit andere EU-lidstaten kunnen ook zonder voorafgaande vergunning uitgezet worden in de Nederlandse wateren. Het EG-Hof van Justitie heeft besloten dat Nederland niet kan rechtvaardigen waarom in Nederland voor deze categorie schelpdieren een vergunning moet worden aangevraagd, en niet voor de eigen ‘Nederlandse’ mosselen. Mosselen die bijvoorbeeld uit de andere delen van de Waddenzee of het Nauw bij Calais afkomstig zijn, komen in biologisch opzicht uit hetzelfde gebied en kunnen dus geen gevaar opleveren voor het Nederlandse milieu.
Het bijhouden van persoonsgegevens van onderdanen van andere lidstaten voor statistiekdoeleinden en voor crimimaliteitsbestrijding door het Duitse centrale register voor buitenlanders voldoet niet aan de Europese privacyrichtlijn. en vormt een verboden discriminatie naar nationaliteit. Het EG-Hof heeft dit besloten in een zaak die een Oostenrijker had aanspannen om zijn gegevens verwijderd te zien uit het Duitse register..
Toont 2.761 - 2.790 van 3.202 resultaten.