Op 17 juni 2025 heeft de Europese Commissie maatregelen voorgesteld om de defensie-investeringen en -productie te versnellen. De maatregelen verminderen de administratieve rompslomp, vergemakkelijken investeringen in defensievermogens en zorgen voor een grotere voorspelbaarheid voor de industrie. Ze maken het ook gemakkelijker om toegang te krijgen tot EU-financiering
Nieuwsbericht | 18-06-2025
In het rapport zet de Fundamental Rights Agency (FRA) de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van fundamentele rechten in 2024 in de EU op een rij. Het FRA identificeert daarbij zowel positieve ontwikkelingen als aandachtspunten. Het rapport bevat ook verschillende referenties aan Nederland.
Nieuwsbericht | 17-06-2025
Documenten die de stemmen bevatten van EU-landen in comitologie-comités vallen binnen de werkingssfeer van de uitzonderingsgrond ‘bescherming van het besluitvormingsproces’ uit de Eurowob. Ten aanzien van dergelijke documenten geldt geen aanname van vertrouwelijkheid. Het rechtskader dat van toepassing is op comitologie-procedures staat niet in de weg aan het recht van toegang tot documenten dat voortvloeit uit de Eurowob. Dat is het advies van advocaat-generaal Spzunar aan het EU-Hof naar aanleiding van een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 16-06-2025
Artikel 107 van het EU-Werkingsverdrag moet zo worden uitgelegd dat een jaarlijkse compensatie die door een overheidsinstantie in het kader van een overeenkomst uit staatsmiddelen aan een gemeentelijke vennootschap op aandelen wordt betaald als tegenprestatie voor de toezegging van deze vennootschap om kosteloos een bepaalde dienst te verlenen, waarvoor tot het sluiten van de overeenkomst vergoedingen in rekening werden gebracht, staatssteun kan vormen wanneer deze vennootschap met betrekking tot de betrokken dienst moet worden beschouwd als een onderneming en deze compensatie deze vennootschap een voordeel oplevert dat zij onder normale marktvoorwaarden niet zou hebben verkregen, waardoor het handelsverkeer tussen de lidstaten ongunstig kan worden beïnvloed en de mededinging kan worden vervalst. Dat is het advies van advocaat-generaal Biondi aan het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Zweedse rechter.
Artikel 1 van de Habitatrichtlijn (richtlijn 92/43/EEG, zoals gewijzigd bij richtlijn 2013/17/EU) moet zo worden uitgelegd dat de indeling van de populatie van een diersoort op het grondgebied van een lidstaat in de categorie „kwetsbaar” niet uitsluit dat de staat van instandhouding van deze soort op het grondgebied van die lidstaat als „gunstig” wordt beschouwd. De gunstige staat van instandhouding moet in de eerste plaats op lokaal en nationaal niveau bestaan en worden beoordeeld. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Estse rechter.
Voor de vaststelling of op een persoon die in twee of meer lidstaten werkzaamheden in loondienst pleegt te verrichten de socialezekerheidswetgeving van zijn woonlidstaat van toepassing is, betekent het begrip „substantieel gedeelte van de werkzaamheden” in de zin van artikel 13, lid 1, van verordening (EG) nr. 883/2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels dat alle werkzaamheden van die persoon in aanmerking worden genomen, met inbegrip van die welke in derde landen worden verricht, en niet enkel de werkzaamheden die hij in de lidstaten verricht. Dat is het advies van advocaat-generaal Rantos aan het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Duitse rechter.
In de gedragscode worden aan EU-landen, begunstigden van steun en andere belanghebbenden richtsnoeren geboden over de praktische werking van staatssteunprocedures. De gedragscode heeft ook tot doel de procedure voor de behandeling van klachten op het gebied van staatssteun te verbeteren.
Nieuwsbericht | 13-06-2025
Op maandag 16 juni 2025 van 11:00 tot 12:30 uur organiseert ECER een themalezing in Den Haag over het nieuwe Meerjarig Financieel Kader (MFK) van de EU en de komende onderhandelingen daarover. Belangstellenden kunnen zich per heden aanmelden voor deelname.
Nieuwsbericht | 12-06-2025
Onder het EU-Kaderbesluit wederzijdse erkenning strafvonnissen valt de schuldigverklaring en de bepaling van een evenredige sanctie onder de bevoegdheid van de beslissingsstaat en valt de tenuitvoerlegging van de sanctie onder de bevoegdheid van de tenuitvoerleggingsstaat. Een beslissing tot opschorting van een vrijheidsstraf maakt geen deel uit van de tenuitvoerlegging van een vonnis. De tenuitvoerleggingsstaat mag daarom de tenuitvoerlegging van een door de beslissingsstaat uitgesproken vrijheidsstraf niet opschorten. Dat is het advies van advocaat-generaal Ćapeta aan het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van een Spaanse rechter.
De verlening van een verblijfstitel op een grond die geen verband houdt met de situatie in het land van herkomst van de verzoeker, houdt geen verband met de logica van internationale bescherming. De nationale regeling die in een dergelijke grond voorziet kan daarom niet worden aangemerkt als een ‘gunstigere norm’ in de zin van de EU-Asielkwalificatierichtlijn. Dit heeft tot gevolg dat een EU-lidstaat op basis van een dergelijke grond geen internationale bescherming in de zin van die richtlijn kan verlenen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een prejudiciële vraag van een Tsjechische rechter.
Nieuwsbericht | 11-06-2025
Toont 1 - 10 van 4.740 resultaten.