Mei 2024: Verkiezingen Europees Parlement

23 mei 2024: ECER-DIE seminar over de Europese verkiezingen

Op donderdagmiddag 23 mei 2024 organiseerde ECER, in samenwerking met de Beleidsdirectie Integratie Europa (DIE) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, een informatiebijeenkomst over de verkiezingen voor het Europees Parlement (EP).

Tijdens de bijeenkomst, waarvoor zich 45 belangstellende deelnemers hadden aangemeld, werd ingegaan op actuele ontwikkelingen en institutionele aspecten die spelen rondom de aanstaande Europese verkiezingen die van 6 tot en met 9 juni 2024 zullen plaatsvinden. Naast de reguliere spelregels die een belangrijke rol spelen bij de EP-verkiezingen werd ook stilgestaan bij de mondiale en Europese ontwikkelingen die van invloed zijn bij de Europese verkiezingen, en bij toekomstige mogelijkheden tot coalitievorming in het nieuwe EP. Ook werd de mogelijke rol die de zogenaamde ‘Spitzenkandidaten’ procedure kan spelen bij het voordragen van de voorzitter van de nieuwe Europese Commissie (2024-2029) behandeld. Tot slot ging aandacht uit naar initiatieven die zijn genomen om de Europese verkiezingen te beschermen tegen verstoring, zoals desinformatie­campagnes en cyberaanvallen van binnen en buiten de EU.

Als sprekers traden op:

Hanneke Boerma (Permanente Vertegenwoordiging van de EU (PVEU) in Brussel) over het huidige verkiezingslandschap, prognoses over de samenstelling van het nieuwe EP, invloed daarvan op het wetgevingsproces, en over hoe lidstaat Nederland in een nieuwe EP-setting invloed kan krijgen/houden;


Thomas Beukers (Ministerie van Buitenlandse Zaken (DJZ/ER) en Universiteit van Amsterdam) over de EP-verkiezingen, de Spitzenkandidatenprocedure, en de mogelijke rol hiervan bij het voordragen van de voorzitter van de Europese Commissie. Wat is de Spitzenkandidatenprocedure? Hoe kan deze het beste begrepen worden? Wat mag er wel en wat ook niet van verwacht worden?;

Julia Soldatiuk-Westerveld (Clingendael) over actuele initiatieven ter bescherming van de EP-verkiezingen tegen verstoring door desinformatie, welke intitiatieven zijn er vanuit Europa genomen op het gebied van bestrijding van desinformatie, hoe verloopt de samenwerking binnen Europa op het gebied van desinformatie en EP-verkiezingen, welke thema's worden hierbij getarget en welke kansen en bedreigingen worden er gezien?

Tijdens en na de presentaties was er voldoende ruimte voor deelnemers om vragen te stellen of met elkaar in discussie te gaan. Hiervan werd ook goed gebruik gemaakt.

Het seminar ving aan om 15:00 uur en werd om 17:00 uur afgesloten met een netwerkborrel. Het seminar vond plaats in Den Haag.


Aanmeldinformatie:

Deelname aan ECER-bijeenkomsten staat open voor belangstellenden werkzaam bij de (rijks)overheid, rechterlijke macht en wetenschap. Deelnemers werkzaam bij de kerndepartementen krijgen voorrang bij plaatsing op de deelnemerslijst. Overige belangstellenden worden in eerste instantie op de wachtlijst geplaatst en kunnen bij voldoende beschikbare plek alsnog op de deelnemerslijst geplaatst worden.

Aanmelden kan door het sturen van een mail naar 
djz-ecer@minbuza.nl  onder vermelding van naam, e-mailadres en functie/organisatie.

Meer informatie:
ECER-EU-essentieel : Verkiezingen Europees Parlement