Europees Parlement en Raad bereiken voorlopig akkoord over wederzijdse erkenning van ontzeggingen van de rijbevoegdheid

Contentverzamelaar

Europees Parlement en Raad bereiken voorlopig akkoord over wederzijdse erkenning van ontzeggingen van de rijbevoegdheid

Met het akkoord wordt een nieuwe stap gezet in de verkeersveiligheid in heel Europa. De nieuw voorgestelde regels voor ontzegging van de rijbevoegdheid voorkomen dat gevaarlijke bestuurders straffen kunnen ontlopen door de grens over te gaan. Het initiatief voor de nieuwe richtlijn speelt een belangrijke rol in het bereiken van de EU-doelstelling om het aantal verkeersdoden tegen 2030 met 50 procent te verminderen.

Het Europees Parlement en de Raad bereikten op 25 maart 2025 een voorlopig akkoord over voorstellen van de Europese Commissie om de verkeersveiligheid te verbeteren.

De eerste pogingen om in heel Europa regels vast te stellen voor ontzegging van de rijbevoegdheid begonnen meer dan 60 jaar geleden. De nieuw voorgestelde richtlijn (COM (2023) 128) zal er eindelijk voor zorgen dat bestuurders die ernstige overtredingen begaan in een lidstaat in de hele EU consequente gevolgen ondervinden. Onder de huidige regels is het mogelijk dat ontzeggingen van de rijbevoegdheid die in het ene land zijn opgelegd, in een ander land niet worden erkend, waardoor overtreders kunnen blijven rijden en anderen in gevaar worden gebracht.

Door een systeem van wederzijdse erkenning zullen ontzeggingen die in een lidstaat zijn opgelegd nu in de hele EU gelden voor ernstige overtredingen zoals te snel rijden (50 km/u boven de maximumsnelheid), rijden onder invloed en het veroorzaken van dood of ernstig letsel door roekeloos rijgedrag. 

Het voorlopig akkoord volgt op het voorlopig akkoord tussen Europees Parlement en Raad van 24 maart over gemoderniseerde rijbewijsregels (waaronder voorstellen tot digitalisering van het rijbewijs (COM (2023) 127)).

Het Europees Parlement en de Raad zullen de nieuwe richtlijn nu formeel aannemen, die 20 dagen na publicatie in het Publicatieblad van de EU in werking zal treden. De lidstaten hebben 4 jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. 

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
Persbericht en persbericht Europees Parlement
ECER-dossier: Vervoer
ECER-bericht: Europees Parlement stemt in met regels ter verbetering verkeersveiligheid en rijbewijzen (5 maart 2024)