Een aantal derdelanders uit Algerije, Turkije, Pakistan en Nigeria woonde in Oekraïne toen de oorlog daar uitbrak in 2022. Zij zijn naar Nederland gevlucht waar zij tijdelijke bescherming kregen in het kader van een EU-richtlijn. Volgens de Nederlandse autoriteiten liep die bescherming echter af op 4 maart 2024. De Raad van State en de rechtbank Den Haag stellen vragen aan het Hof van Justitie over het moment waarop de tijdelijke bescherming eindigt voor deze specifieke, facultatieve groep van ontheemden waaraan Nederland tijdelijke bescherming verleende.
Vitra Collections, een Zwitserse vennootschap, vervaardigt designmeubelen, met name door het Amerikaanse echtpaar Charles en Ray Eames ontworpen stoelen, waaronder de Dining Sidechair Wood. Die is ontworpen in het kader van een meubelontwerpwedstrijd die door het Museum of Modern Art in New York in 1948 was uitgeschreven, en wordt sinds 1950 in dit museum tentoongesteld. Vitra is houder van de auteursrechten op deze stoelen. Kwantum Nederland België, vennootschappen naar Nederlands recht, exploiteren in Nederland en België een winkelketen in woonartikelen, waaronder meubilair. Zij hebben een stoel verkocht waarvan de Zwitserse firma stelt dat het een inbreuk is op haar auteursrechten. De vraag is of een Zwitserse firma het auteursrecht in verband met een Amerikaans design kan laten gelden in de EU.
In 2009 legde de Europese Commissie Intel een boete van 1,06 miljard op wegens misbruik van een dominate machtspositie op de markt van computer chips en processing units, zie persmededeling van de Commissie hier. Intel vocht de boete aan, de zaak is al beoordeeld door het Gerecht in 2014 (het wees toen het beroep van Intel af), maar het Hof oordeelde in 2017 dat het Gerecht opnieuw naar de zaak moest kijken. Daarop oordeelde het Gerecht in 2022 dat de boete voor Intel diende te worden vernietigd. Het Hof doet thans uitspraak op de hogere voorziening die de Commissie heeft ingesteld.
In 2020, naar aanleiding van de pandemie, werd Wibra failliet verklaard, maar het maakte een nieuwe start in 2021. Niet alle werknemers werden echter weer aangeworven en de vraag van een rechter in Luik is of een en ander strookt met de Europese regels ter zake van het doorstarten van een onderneming en de rechten van werknemers.
de Nederlandse Raad van State vraagt het Hof te verduidelijken hoe en waneer er sprake is van een groot aantal verzoeken om internationale bescherming dat tegelijk wordt ingediend (in de zin van de EU-Procedurerichtlijn