In de kamerbrief geeft het kabinet de standpunten en plannen voor de sociale en duurzame kant van een toekomstbestendiger inkoop- en aanbestedingsbeleid. Dit wordt gedaan door te reageren op het eerder verschenen Tienpuntenplan voor een duurzamer en sociale inkoopbeleid van de overheid. De kamerbrief gaat tevens in op het toenemend belang van maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen (MVOI) en sectorale Europese regelgeving.
Nieuwsbericht | 09-12-2024
De oproepen van de Europese Commissie onderstrepen het engagement van de EU om het leiderschap en de productiecapaciteit van Europa op het gebied van innovatieve, geavanceerde nettonultechnologieën te versterken, om het concurrentievermogen van de Europese industrie te waarborgen en tegelijkertijd de overeengekomen klimaatdoelstellingen en de weg naar klimaatneutraliteit tegen 2050 te halen.
Volgens het verslag moet nog blijken wat de werkelijke impact van de EU-steun op de integratie van migranten is. Hoewel wordt erkend dat de maatregelen gefinancierd uit het Fonds voor asiel, migratie en integratie (Asylum, Migration and Integration Fund (AMIF)) relevant waren voor de ondersteuning van integratie, wijzen de auditors ook op enkele tekortkomingen. Zoals het risico dat de administratieve complexiteit van de ondersteunde programma’s hun toegevoegde waarde beperkt en het feit dat de programma’s niet altijd op de behoeften zijn afgestemd. Ook wordt geconstateerd dat de door de lidstaten verstrekte informatie over de bereikte resultaten onbetrouwbaar was.
De nieuwe richtlijn vergroot onder meer de capaciteit van de instanties voor ongevallenonderzoek om op tijdige, deskundige en onafhankelijke wijze ongevallen te onderzoeken. Daarnaast stellen de nieuwe regels instanties voor ongevallenonderzoek in staat in de hele EU op geharmoniseerde wijze ongevallen te onderzoeken door de bestaande regels te verduidelijken en meer in overeenstemming te brengen met de internationale regelgeving.
De Raad en het Europees Parlement hebben de gewijzigde verordening Europese milieu-economische rekeningen aangenomen. In dit gemeenschappelijke statistische systeem van de EU wordt economische en milieu-informatie samengebracht. De nieuwe regels verruimen het toepassingsgebied van de Europese milieu-economische rekeningen. Doel is over betere informatie voor de Europese Green Deal te beschikken. Zo kunnen de vorderingen van de EU bij het bereiken van haar milieudoelstellingen beter worden gemeten en geëvalueerd.
De herziene verordening legt de basis om de Europese statistiek toekomstklaar te maken door te zorgen voor duurzame toegang tot statistische gegevens in het bezit van bedrijven en overheidsdiensten. Dit zal ervoor zorgen dat het Europees statistisch systeem gebruik kan maken van nog onbenutte digitale gegevensbronnen en -technologieën om te voldoen aan de toenemende vraag naar nieuwe, gedetailleerdere en snellere statistieken. Ook zal er beter kunnen worden ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen en zal de rapportagelast worden verlicht.
De Raad en het Europees Parlement hebben groen licht gegeven voor een verordening over het eerste certificeringskader op EU-niveau voor permanente koolstofverwijderingen, koolstoflandbouw en koolstofopslag in producten. Dit vrijwillige kader zal hoogwaardige activiteiten op het gebied van koolstofverwijdering en bodememissiereductie in de EU vergemakkelijken en aanmoedigen, als aanvulling op aanhoudende emissiereducties.
De Raad heeft een aanbeveling aangenomen waarin de EU-landen worden aangemoedigd om loopbanen in het hoger onderwijs aantrekkelijker en duurzamer te maken. In de aanbeveling wordt benadrukt dat de diversiteit van academische loopbaantrajecten moet worden erkend en dat het belangrijk is onderwijs en onderzoek op waarde te schatten. De tekst bevat ook maatregelen om professionals in het hoger onderwijs aan te moedigen deel te nemen aan een breder scala van loopbaangerelateerde activiteiten, waaronder grensoverschrijdend onderwijs.
De leden van de Europese Commissie en de leden van hun kabinetten komen regelmatig bijeen met belangenvertegenwoordigers. Ook leidinggevende personeelsleden van de Commissie kunnen bijeenkomen met dergelijke vertegenwoordigers. De Commissie heeft twee besluiten aangenomen met maatregelen inzake de transparantie van dergelijke bijeenkomsten.
De bestuurlijke gedragscode draagt ertoe bij dat het personeel van de Commissie de beginselen van behoorlijk bestuur in de dagelijkse praktijk toepast in de contacten met het publiek. De gedragscode bevat de beginselen die als leidraad dienen voor het bestuurlijke gedrag van het personeel van de Commissie, zoals rechtmatigheid, onafhankelijkheid, non-discriminatie en gelijke behandeling, evenredigheid, onpartijdigheid, objectiviteit en snelle afhandeling van vragen van het publiek.
Toont 71 - 80 van 4.439 resultaten.