De Europese Rekenkamer geeft in een nieuw verslag aan dat de EU haar nagestreefde aandeel van 20 procent in de wereldwijde microchipmarkt in 2030 hoogstwaarschijnlijk niet zal realiseren. De Europese Chips Act van 2022 heeft een nieuwe impuls gegeven aan de EU-microchipsector. Het is echter onwaarschijnlijk dat de daaruit voortvloeiende investeringen de positie van de EU op dit gebied aanzienlijk zullen verbeteren.
Nieuwsbericht | 06-05-2025
De Europese Commissie maakte eind april bekend 910 miljoen euro te investeren in het kader van de editie 2024 van het Europees Defensiefonds (EDF) om een sterke en innovatieve defensie-industrie in Europa te creëren. De investeringen zijn bedoeld om belangrijke capaciteitskloven te dichten - zoals mobiliteit van strijdkrachten en verdediging tegen drones - door middel van innovatie en samenwerking tussen de Europese wetenschap en industrie. Oekraïense defensie-industrieën kunnen voor het eerst bij EDF-projecten worden betrokken.
Artikel 12, leden 3 en 5, van aanbestedingsrichtlijn 2014/24/EU moeten zo worden uitgelegd dat de inbestedingsvoorwaarde volgens welke meer dan 80 procent van de activiteiten van de gecontroleerde rechtspersoon de uitvoering van taken behelst die hem zijn toegewezen door de controlerende aanbestedende diensten - wanneer het in die bepalingen bedoelde percentage van de activiteiten wordt bepaald op basis van de omzet en deze gecontroleerde rechtspersoon aan het hoofd staat van een groep waarvoor geconsolideerde jaarrekeningen worden opgesteld- in beginsel moet worden beoordeeld aan de hand van de geconsolideerde omzet van deze groep als bedoeld in de artikelen 22 en 24 van richtlijn 2013/34/EU betreffende jaarlijkse financiële overzichten. Dat is de conclusie van A-G Rantos naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Nederlandse rechter.
Artikel 72, lid 2, van aanbestedingsrichtlijn 2014/24/EU moet zo worden uitgelegd dat een wijziging van het vergoedingsmodel in een raamovereenkomst die aanvankelijk is gegund op basis van het criterium van de laagste aangeboden prijs, waarbij het evenwicht tussen de vaste en de variabele prijzen wordt veranderd en de prijsniveaus zodanig worden aangepast dat de totale waarde van de opdracht niet meer dan marginaal verandert, uitsluitend kan meebrengen dat de algemene aard van de raamovereenkomst wordt veranderd wanneer deze wijziging wijzigingen van het voorwerp van de aanbesteding of van het soort aanbesteding kan inhouden. Dit ongeacht de vraag of een dergelijke wijziging onder het ruimere begrip „wezenlijke wijzigingen” in de zin van artikel 72, lid 1, onder e), en lid 4, van deze richtlijn valt. Dat is de conclusie van A-G Rantos naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Zweedse rechter.
De Maltese burgerschapsregeling voor investeerders is in strijd met het Unierecht. Hoewel lidstaten bevoegd zijn om de voorwaarden voor de verkrijging en het verlies van hun nationaliteit vast te stellen, moeten zij deze bevoegdheid uitoefenen met inachtneming van het Unierecht. De nationaliteitsverhouding met een lidstaat berust op een specifieke band van solidariteit, loyaliteit en wederkerigheid van de rechten en de plichten tussen de staat en zijn onderdanen. Wanneer een lidstaat via een transactionele procedure de nationaliteit – en dus automatisch het Unieburgerschap – toekent in ruil voor vooraf bepaalde investeringen of betalingen, vormt dit een kennelijke schending van deze beginselen. Een dergelijke „vermarkting” van het burgerschap is onverenigbaar met de fundamentele opvatting van het burgerschap van de Unie, zoals gedefinieerd door de Verdragen. Ook druist het in tegen het beginsel van loyale samenwerking en ondermijnt dat het wederzijds vertrouwen tussen de lidstaten bij de toekenning van hun nationaliteit. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van een door de Europese Commissie ingesteld beroep wegens schending van de Unieregels inzake burgerschap door Malta.
Het verbod op de uitvoer van in euro of in een andere officiële munteenheid van een lidstaat luidende bankbiljetten naar Rusland is ook van toepassing wanneer het geld bestemd is voor de financiering van medische behandelingen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een prejudiciële vraag van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 02-05-2025
De nieuwe websitepagina bevat onder meer informatie en een zoekmachine over de handhaving door de Europese Commissie en de naleving van het EU-recht door de 27 EU-lidstaten. Dit gebeurt doordat de website actuele informatie biedt over (de stand van zaken in) afzonderlijke gevallen van lopende inbreukprocedures, de omzetting van richtlijnen of de EU-pilot-dialoog.
Een EU-lidstaat die optreedt als werkgever die is gesubrogeerd in de rechten van de ambtenaar die het slachtoffer is geworden van een verkeersongeval en wiens loon hij heeft doorbetaald, kan als ‘getroffene’ in de zin van de Europese Brussel I bis-verordening worden aangemerkt. Die lidstaat kan als getroffene een in een andere lidstaat gevestigde wettelijke-aansprakelijkheidsverzekeraar van het bij dat ongeval betrokken voertuig oproepen voor het gerecht van de plaats van de zetel van het bestuursorgaan waarbij die ambtenaar in dienst is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Duitse rechter.
De Europese Unie versterkt haar paraatheid voor een mogelijke grieppandemie. Een nieuw gezamenlijk aanbestedingscontract, ondertekend door de Europese Commissie, via de Autoriteit voor paraatheid en respons inzake noodsituaties op gezondheidsgebied (HERA), biedt 17 landen de mogelijkheid om tot 27 403 200 vaccindoses voor pandemische influenza te kopen.
Nieuwsbericht | 01-05-2025
Een nieuwe Europese strategie voor onderzoeks- en technologie-infrastructuren moet ervoor zorgen dat onderzoekers, innovatoren en de industrie in Europa toegang hebben tot ultramoderne faciliteiten en diensten. Op die manier kunnen wetenschappelijke en technologische uitmuntendheid het concurrentievermogen van de industrie ondersteunen.
Toont 71 - 80 van 4.734 resultaten.