EU-akkoord Beter Wetgeven gepubliceerd

Contentverzamelaar

EU-akkoord Beter Wetgeven gepubliceerd

Met een vertraging van een maand is het EU-Akkoord over Beter Wetgeven alsnog in het Publicatieblad van de EU verschenen. Daarin wordt de samenwerking tussen de Raad, de Commissie en het Europees Parlement in het EU-wetgevingsproces op een nieuwe leest geschoeid. De nodige uitvoeringsmaatregelen worden nu voorbereid. Op 9 juni organiseert het ECER hierover een seminar.

ECER seminar Beter Wetgeven

Meer info over het ECER-seminar.

Interinstitutioneel Akkoord Beter Wetgeven

Het akkoord is al op de dag van de ondertekening, 13 april 2016, in werking getreden. Het akkoord vervangt het vorige akkoord uit 2003. Het is gebaseerd op artikel 295 van het EU-Werkingsverdrag. Volgens deze bepaling raadplegen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie elkaar en bepalen zij in onderlinge overeenstemming de wijze waarop zij samenwerken. Daartoe kunnen zij, met inachtneming van de Verdragen, interinstitutionele akkoorden sluiten die een bindend karakter kunnen hebben.

De Nederlandse terminologie is veranderd van Betere Regelgeving in Beter Wetgeven. Daarmee wordt meer gefocust op het proces dan op het eindproduct.

Het interinstitutioneel akkoord zal waarborgen dat de EU-wetgeving is toegespitst op de gebieden waar ze de grootste meerwaarde voor de Europese burgers heeft en dat de wetgeving eenvoudig en duidelijk is. Het beoogt overregulering te voorkomen en regeldruk voor burgers en bedrijven, met name kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's), te beperken. Het akkoord voorziet in nauwere samenwerking tussen de instellingen, vooral op het gebied van wetgevingsplanning. Het versterkt ook de effectbeoordelingen van nieuwe initiatieven en moet leiden tot meer transparantie en openbare raadplegingen tijdens het wetgevingsproces. Nieuwe regels voor delegatie en uitvoering van wetgeving moeten de vaststelling van basiswetgeving vergemakkelijken.

Een dag na de publicatie van het Akkoord is een verklaring van het Europees Parlement en de Commissie gepubliceerd waarin wordt gesteld dat het Akkoord geen afbreuk doet aan het Kaderakkoord van 20 oktober 2010 over de betrekkingen tussen het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Implementatie van het Akkoord

Het Nederlands voorzitterschap richt zich nu op de implementatie van het interinstutioneel akkoord (IIA). In dat kader heeft het Nederlands voorzitterschap tijdens de Raad Algemene Zaken (RAZ) een procedure voorgesteld voor de jaarlijkse voorbereiding van het Commissie Werkprogramma ( doc. 6879/16). Het voorstel kon rekenen op steun van alle lidstaten, waarmee de Raad de procedure heeft bekrachtigd. De vastgestelde procedure biedt tevens richtsnoeren voor tijdige betrokkenheid van de nationale parlementen bij de totstandkoming en evaluatie van jaarlijkse Werkprogramma’s van de Commissie.

Tijdens de RAZ in juni zal voor het eerst gesproken worden over de voorbereiding van het Commissie Werkprogramma 2017. Voor andere onderdelen van het IIA zal nadere afstemming met het Europees Parlement en de Raad nodig zijn.

In de komende maanden moeten verschillende vervolgstappen worden gezet, onder meer over de implementatie van afspraken die de transparantie van de EU kunnen vergroten, zoals het register voor gedelegeerde handelingen en een database voor de stand van zaken van het wetgevingsproces.

 

Meer informatie: