EU-Hof jaarstatistieken 2024: significante stijging aantal aanhangig gemaakte zaken en afgeronde zaken

Contentverzamelaar

EU-Hof jaarstatistieken 2024: significante stijging aantal aanhangig gemaakte zaken en afgeronde zaken

Uit de jaarstatistieken over 2024 blijkt dat het een uitzonderlijk jaar was voor zowel het EU-Hof als het Gerecht, met een aanzienlijke toename van zowel het aantal aanhangige zaken als het aantal totaal afgeronde dossiers. De statistieken overtreffen weliswaar niet de historische hoogtepunten die in 2019 werden bereikt maar onderstrepen wel het belang van de wetgevingshervorming van 2024 inzake de gedeeltelijke overdracht van de prejudiciële bevoegdheid van het EU-Hof aan het Gerecht. Ten gevolge van deze hervorming zijn in het laatste kwartaal van 2024 al 19 prejudiciële verzoeken, afkomstig uit 12 lidstaten, verwezen naar het Gerecht. Noemenswaardig is tevens de verdubbeling van het aantal beslissingen dat is gewezen door de Grote Kamer.

Achtergrond
Deze jaarstatistieken van het Hof van Justitie van de EU (hierna: EU-Hof) en het EU-Gerecht over het jaar 2024 werden op 21 maart 2025 gepubliceerd. De cijfers tonen aan dat het aantal aanhangig gemaakte zaken nog steeds in een stijgende lijn laten zien en dat ondanks de toename in het aantal afgedane zaken, het EU-Hof en het Gerecht nog steeds geconfronteerd worden met een toename van het totaal aantal aanhangige zaken. Dit aantal is in 2024 tot een recordaantal gestegen.

Cijfers over- en thematiek in 2024
In 2024 steeg het aantal aanhangige gemaakte zaken bij het EU-Hof met 12 procent en deze zaken gingen voornamelijk over vertrouwde rechtsgebieden zoals staatssteun, consumentenbescherming en sociaal beleid. Onmiskenbaar is de stijging in het aantal zaken betreffende monetair beleid en sancties gerelateerd aan de oorlog in Oekraïne. Uit deze cijfers blijkt ook dat de gemiddelde termijn voor de behandeling van zowel verzoeken om prejudiciële beslissingen als van rechtstreekse beroepen is gestegen. Daar staat tegenover dat de gemiddelde duur van spoedprocedures is afgenomen (4,3 maanden in 2023 tegenover 3,3 maanden in 2024). Nederlandse rechters hebben in 2024 in totaal 19 prejudiciële vragen gesteld aan het EU-Hof, wat 2 vragen minder is dan in 2023. Hoewel er bij de meeste lidstaten geen enorme verschuivingen hebben plaatsgevonden, vormen Italië en Duitsland hierop de uitzondering. Het aantal ingediende verzoeken door Italiaanse rechters is ruim verdubbeld terwijl de Duitse rechters afgelopen jaar veel minder prejudiciële vragen hebben gesteld dan het jaar daarvoor (66 in 2024 tegenover 94 in 2023).

Het Gerecht heeft in 2024 weten te bewerkstelligen om het aantal aanhangige zaken terug te brengen naar het laagste cijfer sinds 2015. Tevens zijn afgelopen jaar de eerste zaken betreffende digitale diensten (DSA) en digitale markten (DMA) aanhangig gemaakt. Afgezien van een sterke daling in het aantal zaken betreffende het economisch en monetair beleid, is er geen sprake van enorme schommelingen in de hoeveelheid zaken per rechtsgebied.

Meer informatie:
Persbericht
Curia
ECER-website : EU-Hof
ECER-EU-Essentieel: Instellingen en overige organen - EU-Hof

ECER-bericht : EU-Hof brengt jaarstatistieken 2023 uit en signaleert stijging van het aantal zaken en toename van rechtstreekse beroepen (4 april 2024)