EU investeert inkomsten uit emissiehandel in innovatieve netto-nulprojecten

Contentverzamelaar

EU investeert inkomsten uit emissiehandel in innovatieve netto-nulprojecten

Met de selectie van 85 innovatieve projecten uit 18 lidstaten door de Europese Commissie wordt 4,8 miljard euro subsidie ten behoeve van het realiseren van schone technologie in verschillende sectoren in heel Europa toegekend.

Op 23 oktober 2024 heeft de Europese Commissie 85 innovatieve netto-nulprojecten geselecteerd die 4,8 miljard euro aan subsidies uit het Innovatiefonds zullen ontvangen, om zo te helpen baanbrekende schone technologieën in heel Europa tot leven te brengen. De Commissie bracht ook een Q&A uit over dit besluit.

Voor het eerst zijn in het kader van de oproep tot het indienen van voorstellen voor 2023 gelden aan projecten van verschillende omvang (groot, middelgroot en klein, evenals proefprojecten) en met een focus op de productie van schone technologie toegekend. Het betreft de grootste oproep sinds de lancering van het Innovatiefonds in 2020, waardoor het totale steunbedrag inmiddels is gestegen tot 12 miljard euro en het aantal projecten met 70 procent is toegenomen.

De geselecteerde projecten bevinden zich in 18 landen: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Italië, Hongarije, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Finland, Zweden en Noorwegen. Ze vertegenwoordigen een breed scala aan sectoren in de volgende categorieën: energie-intensieve industrieën, hernieuwbare energie, energieopslag, industrieel koolstofbeheer, netto nul-mobiliteit (inclusief zee- en luchtvervoer) en gebouwen.

De geselecteerde projecten zullen naar verwachting vóór 2030 operationeel zijn en in de eerste tien jaar van hun looptijd de uitstoot met ongeveer 476 miljoen ton CO2-equivalent verminderen. Dit draagt bij aan de Europese doelstellingen voor het koolstofarm maken van de economie door de uitstoot te verminderen van sectoren die bijzonder moeilijk koolstofarm te maken zijn, door de industriële productiecapaciteit van Europa te versterken en het technologisch leiderschap en de veerkracht van de Europese toeleveringsketen te versterken.

Naar verwachting zullen succesvolle aanvragers hun subsidieovereenkomsten met het Europees Uitvoerend Agentschap voor Klimaat, Infrastructuur en Milieu (CINEA) in het eerste kwartaal van 2025 ondertekenen .

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Onderzoek en technologie
ECER-dossier: Klimaat en Milieu
ECER-dossier: Energie